artikel

Terras Top 100 2014 nr. 2: Spaarne66, Haarlem

Café

De hartelijkheid die je bij Spaarne66 ten deel valt is overrompelend. De liefde voor de zaak, het terras en de gasten slaat in als een bom. Marianne, Kim, Laura en Sophie Lemmers hebben een topzaak.

Terras Top 100 2014 nr. 2: Spaarne66, Haarlem

Voor wie nog twijfelde aan het kundige oog van de Terras Top 100-jury: vorig jaar schreven we al dat Spaarne66 een potentiële topper is. In 2013 stormde het terras de top-10 binnen. En dit jaar is er een zilveren medaille voor het sympathieke familie-bedrijf in hartje Haarlem. Klein schouderklopje voor onszelf dus.


Lyrisch

Maar dan die topzaak in Haarlem. ‘Die barst uit z’n voegen van de warmte’, aldus één van de hoofdjuryleden. Die warmte is figuurlijk, want alles bij Spaarne66 straalt vriendelijkheid, knusheid en gezelligheid uit, zonder dat het oubollig wordt. De vergelijking met een ‘New York-achtig Friends-café’ komt meer dan eens naar voren. Ook rapporten van de mystery visits zijn lyrisch. Alles klopt en het bezoek wordt als ‘uitzonderlijk goed’ bestempeld.


Familiebedrijf

Spaarne66 heeft zo’n 25 mensen in dienst . Aan het roer staan moeder Marianne 
- gastvrouw – en haar dochters Kim – chef-kok in de keuken, Sophie – barista en personeelszaken – en Laura – sommelier en administratie. Al zeven jaar bestieren de dames de zaak en dat gaat ze goed af. In het begin blijft een samenwerking aftasten, maar tot heftige botsingen is het nog nooit gekomen, zeggen ze.


Topterras

Dan het terras: dat kan eenvoudigweg opgedeeld worden in drie stukken: twintig stoelen aan de gevel, dertig op straat en vijftig aan het water. Alles in dezelfde donkere kleur, stijlvolle kuipjes voor de zaak en houten stoeltjes aan het water. Wat deze zaak mede zo geweldig maakt: de eigengereidheid. 
Op de kaart: Eggs Benedict (google die maar even) en bijvoorbeeld Opa Gijs: dikke bruine boterhammen met oude brokkelkaas, stroop en room-boter. Gratis tip van de jury: de huisgemaakte vanillecheescake met rabarber: daar dromen we nog wel eens van.

Maar ook de benadering van de gasten: niet via aangeleerde etiquette of geforceerde overdaad: gewoon goed, warm, leuk, spontaan, aardig en vriendelijk. Zo, die mogen ze bij Spaarne66 in hun zak steken!

 

Spaarne 66

www.spaarne66.nl

 

» Klik hier voor de Terras Top 100-ranglijst
> Bekijk hier een interactieve landkaart van Terras Top 100 2014

Reageer op dit artikel