artikel

Terras Top 100 2014 nr. 4: Smaak, Rijen

Café

Een oase in een woestijn’, zeiden we vorig jaar. En Smaak trekt die lijn gewoon door. Een topterras runnen aan een winkelcentrum in een dorp is gewoon sensationeel goed. Bij Smaak verstaan ze die kunst.

Terras Top 100 2014 nr. 4: Smaak, Rijen

Of Rob Marcelissen een hap lucht genomen heeft tijdens zijn betoog, is niet genoteerd, maar als ‘t al zo was, dan hooguit één of twee. Het typeert hem en zijn partner Aniëlka Menner. Bevlogen vertellen zij over hun zaak, hun plannen en alles wat daarbij komt kijken. Samen runnen zij Smaak in Rijen. Het terras gooit dit jaar hoge ogen en dat is knap gezien de ligging: een winkelcentrum in het hart van het Brabantse dorpje.

Marcelissen en Menner namen Smaak zo’n vier jaar geleden over. En op de vraag wat ze aangepast hebben na de overname is het antwoord even kort als helder: wat niet? En het moet gezegd worden, de omgeving is misschien niet de meest idyllische plek van het westelijk halfrond, maar Smaak doet er alles aan om de sfeer te optimaliseren.

Loungemuziek
Op het terras zijn zo’n 160 zitplaatsen en er staan een paar grote loungebanken tegen de gevels. Op alle tafels staat een verse bloem en bij het bijbehorende ijsverkooppunt wordt zachte loungemuziek gedraaid. Het terras is afgebakend met plantenbakken en ook aan de kinderen is gedacht: aan de zijkant op het plein heeft Smaak een springkussen opgesteld.

Topservice
Aan die kinderen wordt ook gedacht op de toch al opvallende menukaart. Het oog valt op het ‘kidsplankje’: een plankje met kaas, hagelslag, jam en Nutella, geserveerd met minibroodjes. Kijk, dat is weer eens wat anders dan frites met frikandel en appelmoes. Al is dat natuurlijk ook gewoon verkrijgbaar.

En dat wordt dan allemaal geserveerd door toppersoneel, zo lezen we in de rapporten. Ook staat vermeld de vriendelijke begroeting bij aankomst, een opsomming van diverse bieren van het vat en op de fles en dat er ook goed aan bijverkoop wordt gedaan.

Tussendoor heeft de medewerker tijd voor een geanimeerd gesprek, zonder dat er ook maar één gast te kort gedaan wordt. Een tweede drankje, daar verdien je het toch mee, wordt ook snel – niet té snel – en vakkundig uitgeserveerd. Kijk, dat is nou een terrastopper!

 

Wilhelminaplein 26

www.smaakrijen.nl

Reageer op dit artikel