artikel

Terras Top 100 2014 nr. 5: Bourgondiër, Hoorn

Café

Op het drijvende terras voor de deur van De Bourgondiër is een koffie net zo makkelijk besteld als een glas champagne. ‘Dit terras is echt ons uithangbord.

Terras Top 100 2014 nr. 5: Bourgondiër, Hoorn

Wie in Hoorn langs de historische gebouwen naar de haven wandelt, komt als vanzelf langs De Bourgondiër. Het sfeervolle restaurant van Lukas en Rhea Broekmeulen zit in een pand dat wat afsteekt bij de rest, want gebouwd in de jaren vijftig. Tegen de gevel staan een paar tafeltjes en stoelen, maar het terras waar het echt om gaat ligt aan de overkant van de straat. Op een oude boerenpraam staan tafels en 75 stoelen opgesteld met daar tussenin drie forse parasols. In de punt een paar banken met kussens voor het betere loungewerk.

In 2011 namen de Broek-hovens de zaak over en daar hoorde de terrasboot bij. In het begin betaalden ze nog liggeld, maar dat is precario geworden.

Omdat de boot in de winter blijft liggen, is het terras het hele jaar geopend. ‘Als het vriest gaan er veel mensen zitten. Dan staat er een grote kerstboom en bestellen de gasten chocomelk met slagroom’, zegt Lukas. ‘Het terras is echt ons uithangbord’, vult Rhea aan. En een substan-tieel bedrijfsonderdeel: het is goed voor 70 procent van de jaaromzet.

Dit voorjaar namen de mystery guests van AQ er verschillende malen plaats. Vooral de service en de flexibiliteit van de bediening maakten indruk. ‘Een medewerker was het terras in orde aan het maken. Toen hij merkte dat wij wilden gaan zitten, werd er meteen een heater bevestigd.’ Als de gast bij de bestelling twijfelt tussen de rundvleesbitterballen of de versie met truffel en champignons, wordt spontaan een mix van beide voorgesteld. Ook hierna loopt het gesmeerd. Dranken worden vlot uitgeserveerd en dat het wijnglas leeg is, ontgaat de serveerster niet. ‘Wilt u er nog eentje?’

Het afgelopen jaar zijn meer stappen vooruit gemaakt, mede dankzij het juryrapport van vorig jaar. Personeel loopt nu in bedrijfskleding, de bar is vernieuwd en de medewerkers kregen een barista-training.

Als sterke punten van het terras noemen de eigenaren zelf: ‘De snelheid van uitserveren, het vriendelijke personeel en de constante goede uitstraling. Maar het belangrijkste voordeel is dat het terras de hele dag zon heeft.’

Appelhaven 26

www.debourgondier-
hoorn.nl

Reageer op dit artikel