artikel

Café Top 100 2015: de Aanraders

Café

Nederland is een echt caféland. En telt meer goede cafés dan de honderd in de lijst. De Aanraders zijn cafés die we onder de aandacht willen brengen omdat ze bijzonder zijn, qua bedrijfsvoering indruk maakten of uit de Top 100 zijn gevallen omdat ze een nieuwe eigenaar kregen.

Café Top 100 2015: de Aanraders

FRIESLAND

De Markies

Leeuwarden

Met voor de deur een mooi pleintje  waar ’s zomers het terras staat uitgestald is dit een knus  biercafé met aan het roer twee gepassioneerde ondernemers die beschikken over veel bierkennis.  Door de beperkte ruimte achter de bar maar twee taps, maar op flessengebied is de keus riant en origineel. Recent werd het initiatief genomen voor een eigen bier, de zelf gebrouwen Grutte Pier tripel is inmiddels in het café verkrijgbaar.

De-markies.nl

De Pastorie

Leeuwarden

Sfeervol bruin café in één van de mooiste winkelstraatjes van Leeuwarden dat je bij binnenkomst meteen het gevoel geeft bij de kastelein zelf op bezoek te komen. Hier komt een wat ouder 30+ publiek dat het duidelijk naar de zin heeft. Op onze vraag of er ook rosébier is, wordt er een mix van pils en echte rosé voorgeschoteld. En oh wonder, het smaakt ook nog.

Cafebiljartdepastorie.nl

Het Graauwe Paard

Ouwe Bildtzijl

Fraai dorpscafé in het noorden van Friesland. Het heet hier De Bildt, een streek van eindeloze akkers en stugge klei, die desondanks ’s zomers veel fietstoeristen trekt. Dan is het goed toeven op het terras van ’t Paard. Een hapje eten kan hier ook. Kastelein Auke kookt zelf en voert een leuke kaart. Maar is de keuze eenmaal gemaakt kijk dan niet op van de reactie: ‘Dat is er niet meer. Maar ik heb wel iets veeuul lekkerders…’ Keukenmanagement op zijn Bildts.

Hetgraauwepaard.nl

’t Zwaantje

West-Terschelling

‘De enige poepbruine kroeg’ van Terschelling is te vinden in één van de zijstraatjes van West-Terschelling. Een knus café dat zowel bij toeristen als eilanders geliefd is. Dit is een bruin café zoals het bedoeld is. Stevige krukken voor de fraai beschilderde bar, tafeltjes en wandbanken en natuurlijk een houten vloer. De gesprekken gaan over de veerboot, recent leed en andere menselijke zaken. Een pareltje.

Cafehetzwaantjeterschelling.nl

’t Gerecht

Heerenveen

Wat een prachtig bedrijf! Geen café, restaurant of partycentrum maar een horecabedrijf waar alles in zit. Prachtig pand, dito inrichting en medewerkers die goed geschoold zijn. Dus is de bediening attent en vriendelijk en worden de producten prima geserveerd. In 2015 bestaat de zaak drie jaar. De ondergrens om voor een Top 100 notering in aanmerking te komen. Het zou zomaar kunnen.

Gerechtheerenveen.nl

DRENTHE

Herberg de Koppelpaarden

Assen

De geschiedenis van herberg De Koppelpaarden gaat terug tot begin 1700. Die historische sporen zijn door een paar verbouwingen van onder andere Griek tot schoenenwinkel grondig uitgewist.  De huidige eigenaren creëerden echter wel een plaatje van een bedrijf.  Sfeervol, paar leuke hoekjes met dito details en een mooie bar waar meerdere bieren worden getapt.  Goede sfeer.

Herbergdekoppelpaarden.nl

GRONINGEN

De Toeter

Groningen

Dit bruine café is een oase voor bier- en whiskyliefhebbers. Regelmatig zijn er proeverijen van beide dranken. Eigenaar Maik van Heerd  is een druk baasje en organiseert tal van activiteiten. In zijn eigen zaak en daar buiten. Zoals het Groninger Bierfestival. Mooi terras voor de deur, aan het water. De Toeter is dit jaar ook meer met eten gaan doen. Op de kaart diverse bier-spijs combinaties.

Cafedetoeter.nl

Hooghoudt

Groningen

Aan de Grote Markt, dus bijna altijd druk. Terrasje voor de deur dat bij de eerste zonnestralen al snel vol zit. Dit jaar wisselende ervaringen. Door de drukte is er veel personeel aan het werk, maar een duidelijke taakverdeling ontbreekt, waardoor het geheel rommelig overkomt. Neemt niet weg dat de inrichting fraai is en de aanwezige gasten het prima naar hun zin hebben. Veel speciaalbieren en natuurlijk jenevers op de kaart

Cafehooghoudt.com

OVERIJSSEL

De Heeren op de Brink

Deventer

Leuk café dat in de Café Top 100 zou staan als het iets constanter zou opereren. Tijdens meerdere bezoeken variëren de ervaringen van rommelig tot zeer gezellig. De aardige barman vergeet zijn andere gasten als hij met ons een praatje aanknoopt. De toiletten zouden baat hebben bij een opknapbeurt. Gaan de lampjes aan op de historische Brink en zit je hier op het terras dan waan je je bijna op een buitenlandse vakantie.

Deheerenopdebrink.nl

Molly Malone

Enschede

Heerlijke no-nonsense pub waar iedereen zich thuis voelt. De medewerkers stralen echt uit een team te zijn. Ruim assortiment tapbieren (14), jammer dat nuttige informatie er over ontbreekt. Alleen een wandbord met daarop naam en alcoholpercentage, maar niet de prijs per glas. De stoere maar gastvrije biker-barman heeft veel kennis van zaken en past perfect in deze bruine setting.

Molly-malone.nl

Tastoe

Holten

Een naam die aangeeft dat het accent op eten ligt, en de vriendelijke gastheer benadrukt dat ook bij binnenkomst. ‘Leuk dat u bij ons komt eten.’  Gelukkig blijft de barfunctie te allen tijde intact en is dit met name in de zomertijd een echt café als het terras overuren draait. Onderdeel van het Kulturhus dus regelmatig bruiloften, vergaderingen en congressen over de vloer.

Tastoeinholten.nl

De Waardige Waard

Twello

Met als toevoeging lunch-diner-café is De Waardige Waard een fors café met een open karakter. Er wordt veel gegeten, maar de café-functie niet verzaakt. Leuk publiek, dat uitstekend van het natje en het droogje wordt voorzien door de meiden van de bediening. Achter de bar houdt de eigenaresse alles scherp in de gaten en vertelt desgevraagd enthousiast over haar dorp en de zaak.

Waardigewaard.nl

GELDERLAND

Dudok

Arnhem

Met Dudok Rotterdam in de Top 100 schurkt ook de vestiging in Arnhem daar dicht tegenaan. In een prachtpand zetelt dit grand café, dat opvalt door zijn open karakter en fraaie interieur. Veel verschillende zit-mogelijkheden en een rijk gevulde leestafel. Originele toiletten ook, met biertaps als waterkraan. Leuke interactie tussen de medewerkers. Iets meer aandacht voor de tweede bestelling kan geen kwaad.

Dudok.nl

Florian

Arnhem

Hippe bar die al eens in de Café Top 100 stond. Het personeel is iets teveel met zichzelf bezig en zegt ‘Haai’ tegen de binnenkomende gast, maar pas zodra het eigen gesprek is afgerond. Toch is het een populaire hot-spot. Mooie vlotte mensen, veel vrouwen, die graag zien en gezien willen worden. Ondertussen nippend van een lekkere gin-tonic. Een frisse tegenhanger van het bruine café.

Bar-florian.nl

Big Fish

Huissen

Respect voor het lef van deze ondernemers die in het traditionele Huissen deze eigenzinnige zaak hebben neergezet. De inrichting is niet ieders smaak – mintgroen en zwarte kussentjes – maar het café zelf is wel  intrigerend door zijn afwijkende en gewaagde formule. Jong en oud komt hier. Snacks zijn prima verzorgd, net als de glazen bier en wijn.

Bigfishcafe.nl

Tiemessen

Etten

Het jongste jurylid van dienst doet tijdens zijn rondje Achterhoek dit markante familiebedrijf aan. Binnen veel glimmend hout en natuurlijk een biljart. Tiemessen heeft een uitstekende naam  in de regio. ‘Deze zaak wordt met passie en boerenverstand gerund’. Het art deco interieur is tot in de puntjes verzorgd. Al generaties lang wordt hier zowel getrouwd als gerouwd. Zo’n bedrijf dus.

Cafetiemessen.nl

De Zaak

Beuningen

‘Welkom in De Zaak!’ De paar heren aan de bar draaien zich als een synchrone balletpirouette richting de nieuwe gast die binnen stapt.  Achter de bar een vriendelijke barman die vrolijk meefluit op de muziek en vraagt of het Brand of Heineken mag zijn als om een pilsje wordt gevraagd bij de heerlijke saté. Ruime bar, met acht taps. Ook de cappuccino wordt met baristapassie bereid. De Zaak gun je de omzet.

Dezaakbeuningen.nl

Maxim

Nijmegen

Nijmegen heeft een keur aan mooie en goede buurtcafés. Ook Maxim past in dit rijtje. Gelegen in het hart van wijk Bottendaal is dit een populair adres voor buurtbewoners en studenten. Op een donderdagavond is het zelfs zo druk dat de ramen binnen beslagen zijn.  Het ruime bierassortiment zou wat meer aangeprezen mogen worden. Er zit veel lekkers tussen dat je nu zo over het hoofd ziet.

Cafemaxim.nl

FLEVOLAND

We zeggen het jaar na jaar, maar waar blijven de topcafés uit Flevoland? Ook dit jaar keken we rond in Emmeloord, Lelystad, Dronten en natuurlijk Almere. Zonder resultaat helaas. Tips? Geef ze vooral door aan de redactie.

UTRECHT

Café Marktzicht

Amersfoort

Mooi ingericht bruin café dat het knusse pleintje voor de deur deelt met een aantal collega’s. De zaak is brandschoon, van toog tot toilet. De vakkennis is groot. Wat ook naar voren komt op de gevarieerde hapjeskaart die prima is afgestemd op de uitgebreide bierkaart. Er wordt stevig doorgewerkt, niemand hoeft hier lang op zijn of haar bestelling te wachten.

Facebook.com/marktzichtamersfoort

De Dikke

Leusden

Na de villa’s van Soest en Zeist begint in Leusden het normale leven weer. En daar hoort een echt dorpscafé als De Dikke natuurlijk ook bij. Sympathieke eigenaren die met passie hun zaak runnen. Prima uitstraling, verzorgd terras, sfeervol interieur. Uitgebreid bierassortiment waarin de bieren van Hertog Jan de boventoon voeren.  Een gastvrij en opvallend goed en gezellig café.

Dedikke.nl

De Lindenhof

Soest

In een fraaie villa dit grote café met het hart op de goede plaats. Overdag werken hier mensen met een verstandelijke beperking. Hoewel zij dat doen onder begeleiding ambieert De Lindenhof service en kwaliteit van hoog niveau te bieden. Daar slaagt dit bedrijf zeker in. Een brede doelgroep voelt zich hier thuis. Goede aandacht voor wijnen per glas maar de vraag of we nog een tweede glas willen blijft achterwege.

Grandcafedelindenhof.nl

’t College

Utrecht

In het drukke winkelgebied van de Domstad dit eetcafé met een voorkeur voor ‘Jazz en Blues’ muziek. Druk bezocht, maar daardoor ook een tikje rommelig. De toiletten moeten echt schoner, geef zeker ook de ventilatoren eens een sopje en de glazen zijn niet altijd blinkend schoon. Maar het zit hier wel prettig onder de saxofoonklanken en het hardwerkende personeel is vriendelijk en gastgericht.

Cafehetcollege.nl

Orloff

Utrecht

Gevestigd in een fraai  hoekpand is Orloff niet te missen voor wie door de historische binnenstad van Utrecht slentert. Mooi terras voor de deur. De inrichting ademt jaren ’50. Tikje art deco ook met aan de wanden strakke spiegels die brandschoon zijn. Ruime keuze op drankgebied. Onze bieren werden zonder viltje op tafel gezet. Elders in de stad is er ook nog Orloff aan de Kade.

Orloff-utrecht.nl

De Drie Dorstige Herten

Utrecht

Plaatje van een biercafé. Niet al te groot dus gelijk bij binnenkomst is er contact met de vriendelijke eigenaren, Doinja en Maurits, die nagenoeg altijd zelf achter de bar staan. De vakkennis van het duo is groot. Geduldig worden de bieren toegelicht, in bijna alle gevallen afkomstig van kleinere Nederlandse brouwers. Riant aanbod, negen taps, 120 van de fles. Schaaltje worst erbij en genieten maar.

Dedriedorstigeherten.nl

De Zaak

Utrecht

Heerlijk eigenzinnig café dat met regelmaat vol tot ramvol zit. Op een mooi pleintje, tegenover het oude stadhuis. Hartje stad dus. Veel keuze van de tap, goed onderhouden interieur. En sympathiek, wie trek heeft mag gewoon zijn eigen bammetjes opeten. Zelfs eten laten komen vinden ze hier prima. Leuke website ook die de (toekomstige) gast een goed idee geeft van de sfeer in dit café.

Dezaak-utrecht.nl

Kafé België

Utrecht

Tikte al vaker de Café Top 100 aan, en met reden. Dit is één van de oudste biercafés van de stad en nog steeds trekt het uitgebreide bierassortiment een bonte mêlee aan gasten. Achter de bar echte karakters die goede uitleg geven over al het verkrijgbare gerstenat waaronder het eigen huisbier Kamikaze. Uit de keuken komen prima gerechten die in veel gevallen gepaard gaan met een biertip.

Kafebelgie.nl

 

Van Wegen

Utrecht

Vorig jaar nog in de Top 100 maar dit jaar net daarbuiten terecht gekomen. Toch is een bezoek aan dit café absoluut de moeite waard. Maar let op, je loopt er zo voorbij. Achter de lage en kleine bar de excellente gastheer Niek Veerman die zijn drankjes schenkt in een ambiance die aan de jaren ’50 doet denken.

De Reünie

Zeist

In de lange en saaie winkelstraat van Zeist, deze gastvrije oase met mooi terras voor de deur. Het café zetelt in een oud pand, het aparte restaurantgedeelte in een nieuwer deel. De zaak noemt zich pub maar oogt bovenal als een klassiek bruin café. Sfeervol ingericht, wel zijn sommige lampjes stuk. De barman tapt een paar perfecte ijskoude pilseners en die smaken na een lange werkdag.

Reuniezeist.info

NOORD-HOLLAND

Proeflokaal De Boom

Alkmaar

Stond al eens in de Café Top 100 en lijkt zich nu, na een paar mindere ervaringen, weer terug te knokken. In een prachtig pand dit Proeflokaal. Waar bier de boventoon voert. Ooit was dit een brouwerij en nog steeds wordt het pand gedeeld met het biermuseum op de eerste verdieping. Enthousiast personeel. ‘Wel mijn tent, eerlijk en gezellig. Heerlijk’, zegt het jurylid.

Proeflokaaldeboom.nl

Proeflokaal De Prael

Amsterdam

Uitermate sympathiek bedrijf dat qua ligging tegen De Wallen aanschurkt. In de bediening mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt of andere beperking. Toch wordt er met een aanstekelijk enthousiasme en veel plezier gewerkt. Het is wat rommelig af en toe, maar niemand die zich daaraan stoort. Prima prijs-kwaliteitverhouding. De geserveerde bieren zijn afkomstig van de inpandige en gelijknamige brouwerij.

Deprael.nl

’t Smalle

Amsterdam

Stond in de Café Top 100 en presteert nog steeds prima. Het café-aanbod in de hoofdstad is echter riant en daarbij vergeleken mist ’t Smalle net een paar onderscheidende elementen. Maar dit is simpelweg een warme caféklassieker waar Amsterdam patent op heeft en toeristen dol op zijn. Hartje Jordaan. Uitermate sfeervol, leuk (boot)terras voor de deur, iets te nonchalante bediening.

t-smalle.nl

 

’t Ankertje

Enkhuizen

Klein en knus cafeetje op één van de mooiste plekjes van Enkhuizen. Op mooie dagen hebben de 35 stoelen binnen gezelschap van nog eens 135 extra zitplaatsen. Dan is het aanpoten geblazen voor de lieve medewerksters van dit schipperscafé. De gerechten op de rommelige kaart variëren van tapas tot chocoladefondue. Wat is de richting die dit café op wil?’ vraagt ons jurylid zich af.

Cafe-ankertje.nl

Brinkmann

Haarlem

Een prachtig mooi grand café dat door zijn forse omvang wel een beetje ‘ziel’ mist. Gevestigd aan het plein waar binnenkort in de dagen voor kerst dit jaar Het Glazen Huis van 3fm staat. Dat zal veel extra gasten trekken. De werkstudenten in de bediening zijn duidelijk gemotiveerd. De toiletten zouden baat hebben bij een opknapbeurt.

Grandcafebrinkmann.nl

In den Uiver

Haarlem

Na vijftien jaar als marketingmanager te hebben gewerkt gooide Hildo Maas vorig jaar het roer om en kocht dit bekende topcafé. Het kostte de zaak zijn Top 100 notering, maar bij de Aanraders krijgt de Uiver tijd om zich onder de nieuwe vleugels te bewijzen. Maas haalde wat prullaria van het plafond, maar hield het karakter van dit prachtig ingerichte café intact. Het nieuwe elan werpt zijn vruchten af. Tijdens meerdere bezoeken was het voller dan we de laatste jaren gewend waren.

Indenuiver.nl

’t Tolhuis

Hilversum

Plezierig afspreekadres in het Gooi. Donkergroene muren, donker hout, kleedjes op de tafels, piano in de hoek. Glas in lood ramen, donkere balken. Intiem en bruin en regelmatig jazz-optredens bovendien.  Kreeg in 2013 een nieuwe eigenaar. De restaurantfunctie is bescheiden, maar op zowel bier- wijn, en jenevergebied is er volop keuze. En leuk, er staan zelfs ciders op de kaart.

Facebook.com/CafeRestaurantHetTolhuis/info

Café Demmers

Naarden

In de historische omgeving van Naarden-Vesting is Café Demmers een gastvrij pareltje. ‘Wat een mooi cafeetje’, verzucht ons jurylid spontaan. Veel frutsels aan de wanden, een warme uitstraling en de speciale avonden worden via de wandborden vol humor aangekondigd. Prachtig 1-persoons rookhokje ook. De zeer vriendelijke bardame heeft alle touwtjes in handen en kent veel gasten bij de voornaam.

Vestinggilde.nl

ZUID-HOLLAND

De Sjees

Delft

Vorig jaar nog in de Top 100 zelf, nu een treetje lager. Toch presteerde De Sjees ook het afgelopen jaar prima. Wel vroeg het jurylid zich af of er door de prominente dag-functie wel sprake is van een echt café. Er wordt veel gegeten. Neemt niet weg dat het aan de fraaie en lange bar goed toeven is. Koffie wordt uitstekend bereid, bieren prima getapt. Simpelweg een fijn adres in het fraaie Delft.

Desjees.nl

Rootz

Den Haag

Erkend biercafé dat zich afficheert als ‘De Belg van Den Haag.’ Zetelt in een mooi pand waar op mooie dagen een uitnodigend terras voor staat uitgestald. Dit is ook een restaurant. De combinaties die gemaakt worden met bier leverden het bedrijf dit jaar de Bier aan Tafel Award op. De jaarlijkse prijs voor het bedrijf dat de beste bier-spijs pairing weet te maken.

Rootz.nl

Merz

Dordrecht

Merz heeft absoluut potentie om tot de Café Top 100 toe te treden, maar overtuigt nog net niet. Van de buitenkant een prachtig pand. Binnen een groot en lang bedrijf. In het halletje van de entree veel troepjes en dag oogt rommelig. De inrichting is fraai en bevat grappige elementen. Lampen gemaakt van cassettebandjes bijvoorbeeld. Veelbelovend als er iets strakker zou worden gewerkt.

Merzdordrecht.nl

De Tijd

Dordrecht

Plaatje van een biercafé dat wel een beetje vermoeide indruk maakt. De eigenaresse geeft een diepe zucht en wijst naar het wandbord als we vragen welke bieren er getapt worden. Toch is het interieur prachtig, het assortiment bieren indrukwekkend en komt er een leuke doelgroep. Van oud tot letterlijk zeer jong. We zien een jonge moeder heerlijk genieten van een tripel. De baby in de buggy.

Detijd.nu

Crimpert Salm

Dordrecht

In één van de oudste en mooiste panden van Dordrecht Crimpert Salm. De zaak werd twee jaar geleden door de nieuwe eigenaar grondig verbouwd. Hier kan prima gegeten worden, maar aan de bar is het meer dan goed toeven.

Crimpertsalm.nl

De Vergulde Kruik

Leiden

Wat een leuk café! Met als enige minpuntje de ligging in een winkelstraat waardoor de gang er naar toe na sluitingstijd wat stilletjes aan doet. Is die hobbel eenmaal genomen dan wacht een warm welkom door de sympathieke barman. De koffie komt met slagroom en later op de dag blijkt ook dat biertappen hier een vak is dat serieus wordt genomen.  De urinoirs werden al in 1881 geplaatst. Maar functioneren nog prima.

Verguldekruik.nl

Boerengat

Rotterdam

In vroeger tijden het café met de hoogste bieromzet per vierkante meter in Rotterdam en ver daar buiten. Vandaag de dag een bar restaurant. Achter de toog wordt stevig doorgewerkt. Wie een hapje wil eten gaat via de klapdeuren naar het aparte restaurantdeel. No-nonsense inrichting, veel  hout, maar wel een plaatje van een pand.

Barrestaurantboerengat.nl

Pol

Rotterdam

Café Pol zit in een leuk uitgaansgebied. Het is druk voor de deur, met al die voorbijkomende auto’s, maar de grote en opvallende rode luifels versterken de aantrekkingskracht. Achter de bar mooie frisse gezichten die  die met schwung en een kwinkslag de bestellingen bereiden. De nette toiletten zijn op drukke dagen net wat te beperkt in capaciteit.

Cafe-pol.nl

Sijf

Rotterdam

In een deel van Rotterdam dat ontsnapte aan het Duitse bombardement zetelt Sijf in een historisch hoekpand. Een echt café, al kan er ook prima gegeten worden. Met behang tegen de muur, veel hout en een Perzische loper op de trap. In de bediening echte profs die hun vak vol verve uitoefenen. Bestellingen staan snel op tafel. Met recht een Aanrader!

Sijf.nl

NOORD-BRABANT

De Boterhal

Breda

Bestaat pas twee jaar maar nu al niet meer weg te denken uit het Bredase uitgaansleven. Dit is de nieuwe definitie van het café. Neem drie populaire trends – bier, wijn, tapas – en voeg die bij elkaar in een urban cool concept. Qua design een topper. De koper brouwketels zijn prachtig. Het bedrijf heeft stopkracht. Zeer doordacht concept dat ook ondernemers van buiten de stad zeker zal inspireren.

Deboterhal.nl

Jeronimus

Den Bosch

Gelegen aan de markt, tussen een trits andere horecabedrijven. Groot terras en binnen een beperkte ruimte met een bar en wat tafeltjes. Wel woekeren met de ruimte omdat de keuken boven is – naast de toiletten – en alle vuile vaat beneden wordt gesorteerd. Dit moet vervolgens de trap op. Als we er iets over zeggen tegen een medewerker antwoordt deze ‘dit is topsport.’ Absoluut waar.

Jeronimus-cafe.nl

Roel’s eten en Drinken

Den Bosch

Gelegen in de sfeervolle Korte Putstraat springt Roel’s snel in het oog. In een fraai en groot pand is het hier vaak een drukte van belang. Tijdens onze bezoeken zien we alleen mannelijk personeel. Zij werken stevig door. Wel jammer dat de cola uit de post-mix komt, net als de Spa Rood. En dat laatste kan eigenlijk niet meer in deze tijd. Tenzij eerlijk wordt gezegd dat het om kraanwater gaat.

Roels.nu

’t Pantoffeltje

Den Bosch

Een van de weinig echte cafés in een van de mooiste horecastraatjes van Nederland. Een mooi bruin uitgaansadres waar je ’s avonds lekker kunt drinken, flirten en feesten. Met een interieur dat afkomstig is uit een oud Frans kerkje. Leuk detail, achter de bar pantoffeltjes in alle soorten en maten. Er wordt goed en stevig doorgewerkt en alle gasten krijgen aandacht. Sfeervol café dat onderscheidende kwaliteit biedt.

Pantoffeltje.nl

De Kempen

Knegsel

Fors café annex restaurant met een behoorlijke regiofunctie. Gelegen aan een drukke doorgaande weg. Groot terras voor de deur. Binnen is alles blinkend schoon. De eigenaren zijn hartelijke en hardwerkende mensen. Won dit jaar de titel: Vriendenkring Hertog Jan Café van het Jaar. De liefde voor het biermerk is groot. Op de bar ook twee goudvissen, Hertog en Jan. Huislikeur ’t Nipperke is een vervaarlijk lekker drankje.

Dineecafedekempen.nl

De Beurs

Oosterhout

In een fraai historisch pand met puntdak en karakteristieke gevel, dit sympathieke biercafé. Zonnig terras. Binnen één en al gemoedelijkheid, een oase voor bierliefhebbers en whiskyfans, die elkaar hier treffen aan de stamtafel. In dit ABT café, 225 verschillende bieren, waarvan 14 op tap. En ook een eigen huisbier, Beurs blond, gebrouwen door De Pimpelmeesch.

Cafedebeurs.nl

De 3 Weesgegroetjes

Roosendaal

Met een naam die verwijst naar de bijnaam van drie vrijgezelle zusters die hier ooit woonden is dit een echt café-pareltje. Je kijkt je ogen uit. De fraaie fresco’s in het voormalige woongedeelte maken van deze ruimte zelfs een erkend monument. Aan de bar een wat ouder publiek dat vriendelijk en kundig bediend wordt. Een café om te koesteren.

3weesgegroetjes.nl

Burgemeester Jansen

Tilburg

Ruim café met een sterke buurtfunctie. Aan de Tilburgse Piushaven; een gebied in opkomst net buiten het drukke centrum van Tilburg. ‘Sympathiek is het woord dat bij binnenkomst gelijk opborrelt’, zegt het jurylid. Ruim opgezet, veel hout, oude schoolplaten en een enorme stationsklok aan de muur. Het drank- en spijs assortiment op de krijtborden. Het accent ligt hier op bier. Liefst twaalf taps zijn er.

Burgemeesterjansen.nl

ZEELAND

Café Jack’s

Goes

Grand Café midden op de markt in Goes. Fors en verzorgd terras.  Alles loopt hier gesmeerd en dat trekt veel gasten. De inrichting is rijk en gezellig. Kitcherige kristallen kroonluchters, maar hier past het. Vanuit de prachtige eilandbar wordt alles bestuurd. Chic, zonder afstandelijk te zijn.

Cafejacksgoes.nl

Strandpaviljoen Panta Rhei

Vlissingen

Een strandpaviljoen, maar wel één die het hele jaar open is om gasten te  ontvangen. Werd nog niet zo lang geleden volledig herbouwd. Ligt met de rug tegen de duinen, maar ook aan de monding van de Westerschelde. Met regelmaat schuiven er ineens enorme schepen voorbij. De zaak heeft een reputatie op het gebied van live-muziek. Iedere zondag zijn er optredens. Prima adres om te onthaasten.

Strandpaviljoenpantarhei.nl

LIMBURG

Hertog Jan Proeverij

Arcen

Tegenover de brouwerij van Hertog Jan de gelijknamige proeverij. Een fors café dat sfeervol is ingericht. Uitbater Bram Clevis heeft het roer stevig in handen en stuurt zijn team van medewerkers uitstekend aan waardoor ze duidelijk gemotiveerd en gastvrij aan het werk zijn. Het café is aangesloten bij de ABT dus is er meer keuze dan de bieren die (niet allemaal) aan de overkant van de weg worden gebrouwen.

Hertogjanproeverij.nl

De Tribunal

Maastricht

Heerlijk typisch Maastrichts café, ietsje buiten de periferie van het drukke Vrijthof. De forse halfronde bar neemt een groot deel van de cafévloer in beslag waardoor er makkelijk interactie is tussen voor- en aan de bar. Natuurlijk bestel je hier een koude Brand (Up) die perfect getapt en op de toog wordt geplaatst.

Detribunal.nl

De Klep

Venlo

De Klep is een prachtcafé met sfeervol interieur en fraai terras naast de kerk. De toiletten zijn buitengewoon mooi en schoon! Leuke details zijn de wijn- en bierkelder met glazen deur. De witte partytent op het terras is wel een kleine dissonant in deze mooie ambiance. De inrichting is bruin, stijlvol, niet rommelig en gezellig. Een écht café dat is aangesloten bij de ABT.

Cafedeklep.nl

Central

Venlo

Central heeft een interieur dat blijft verrassen. Art Nouveau-achtig met prachtige details. De zinken lambrisering die doorloopt in de wandlampen,de tafelpoten met tekst, de mooie leestafel en originele toiletten. Over alles is nagedacht en alles klopt. Wel commandeert de bedrijfsleider zijn personeel met iets te luide stem. Het zorgt voor een onrustige (werk)sfeer.

Cafecentral.nl

Reageer op dit artikel