artikel

Terras Top 100 2015 nummer 3 Strandpaviljoen Paal 10, Ouddorp

Café

Te springen stonden ze. Drie jaar lang in de Eregalerij, na de winst in 2011, werd eerder als straf dan als beloning ervaren. En nu blijkt waarom: Paal 10 keert terug en direct op de derde plaats.

Terras Top 100 2015 nummer 3 Strandpaviljoen Paal 10, Ouddorp

Staan we in de top?’ We kunnen de toon van Marc Dietvorst niet anders omschrijven dan ‘zo blij als een kind’, als we hem bellen dat de hoofdjury op bezoek komt. Samen met zijn partner Anne Marie Trommel won hij in 2011 de Terras Top 100 en hij weet dus hoe het werkt. Als je wordt gebeld dat de hoofdjury langskomt, dan sta je in de top. Paal 10 keert terug in de lijst en ook direct weer in de top − en terecht.

Perfectie tot in de tenen

Als er één ding direct in het oog springt bij Paal 10, is het de perfectie. De tafels keurig ingedekt, op exact dezelfde manier, pepertje links, zoutvaatje rechts, kaartje, asbakje en het meubilair staat aangeschoven alsof er een liniaal langs is gelegd. Datzelfde geldt voor de kussentjes. Het is een ‘dingetje’ van Marc Dietvorst: ‘Ik kan daar zo slecht tegen. Als ik een kussentje scheef zie liggen, leg ik ’t recht. Maar ook andere ‘kleinere’ dingen als niet aangeschoven stoelen, niet ingedekte tafels. Tien kleine minpuntjes leiden tot een negatieve ervaring. Als die details goed zijn, is de ervaring dat ook.’

Betaald zonnen

Op topdagen lopen hier 25 tot 30 werknemers rond. In het hoogseizoen, of beter: met uitzondering van november tot maart, zijn ze hier dan ook alle dagen open. En werken bij een horecagelegenheid aan het strand is ook vaak leuk. Zonnen en ervoor betaald worden zeg maar. Zo ook bij Paal 10. ‘Weet je dat wij hier een oud-medewerker hebben die iedere zomer vrij neemt van haar reguliere baan om hier een paar weken mee te draaien’.

Uitbreiding

Paal 10 won in 2011 de Terras Top 100 en sindsdien is er veel bijgeschaafd aan de formule. Maar de echte grote verandering moet plaatsvinden in het zomerseizoen van 2016. Als de benodigde vergunningen afgegeven worden, gaat Paal 10 (nu om en nabij 250 plekken buiten en 100 binnen) uitbreiden met zo’n 200 vierkante meter.

Gasten van de parken

Die capaciteit is nodig, want de gasten komen uit alle windstreken. Doordat Paal 10 redelijk diep in de duinen ligt, aan het Ouddorpse strand, is het geen zaak waar je toevallig even langsloopt of rijdt. Toch weten de gasten het strandpaviljoen goed te vinden. Veel vakantieen – met name − weekendgasten. Anne Marie: ‘Dat zijn vaak ook gasten die een − lang − weekend naar zee komen en overnachten op de nabijgelegen parken.’ Mede om ervoor te zorgen dat de gasten juist voor Paal 10 kiezen, zorgt zij voor goede contacten met de parken. ‘Vooral ook om te laten weten dat wij er zijn. Gasten eten toch niet alle dagen op zo’n park of in een hotel. Dan is het mooi als ze naar ons worden gestuurd.’

Westerduinpad 1
www.strandpaviljoenpaal10.nl