artikel

Terras Top 100 nummer 1 Restaurant Van Speijk, Egmond aan Zee

Café

Een prestatie van formaat van Arnoud Schimmel en Alexandra Vliersma. Samen met hun team van Restaurant Van Speijk hebben ze dit jaar het beste terras van Nederland. De mystery-rapporten zijn lyrisch en de hoofdjury unaniem: beter dan dit wordt het niet. Maar met alle verbouwingen voor de deur is dit het aardige: het wordt nóg beter.

Terras Top 100 nummer 1 Restaurant Van Speijk, Egmond aan Zee

Op een fraaie plek aan het Egmondse strand staat het evenzo fraaie pand van Van Speijk, sinds 2008 het restaurant van Arnoud Schimmel en zijn partner Alexandra Vliersma. Met hun zaak scoren ze al jaren goed in de Terras Top 100 en nu is daar dan eindelijk die verdiende eerste plek. En dat is terecht, want de mystery visitors werden tot twee maal toe omver geblazen door de bediening, de uitstraling van het terras, de geboden service, producten en alles waarop gelet wordt tijdens het uitvoerige bezoek.

De hoofdjury sprak lang met Arnoud en Alexandra en was unaniem in haar oordeel: het terras van Van Speijk is dit jaar, zonder enige twijfel, en zonder dat het ook maar iets zegt over de andere terrassen, het allerbeste van Nederland. Hier komen gastvrijheid, ondernemersgeest, vakmanschap en een belachelijk
hoog serviceniveau samen in een topzaak met een topterras.

Jury verbouwereerd

Puur genot om het rapport van de mystery visitor onder ogen te krijgen. Leest u even mee? ‘Mijn drankje wordt uitgeserveerd door een andere medewerker dan degene die de bestelling heeft opgenomen. De medewerker zet het glas heet water voor me neer, draait het oortje naar rechts en zet er een schoteltje met een in gewikkeld theedoosje naast. ‘Alsjeblieft, een kopje thee’, zijn de woorden.’ Attente medewerker, goede bestelling, juiste uitservering. Van Speijk staat al jaren in deze top-100 en ook nu bewijst het Egmondse bedrijf waarom. De aankleding van het terras en de medewerkers, de oprechte vriendelijkheid waarmee elke gast aangesproken wordt, het straalt professionaliteit en oprechte gastvrijheid uit. Nog een quote uit het rapport: ‘De manier waarop zij hun gasten benaderen geeft een oprecht vrolijke indruk: laat de zomer maar komen!’

Fanatisme

In de Engelse taal kennen ze de uitdrukking practice makes perfect’. Ofwel: door veel oefenen beter worden. Dat brengen ze bij Van Speijk in praktijk door een scala aan trainingen dat gevolgd wordt. Via Heineken, Lipton,Misset, Milo Berlijn: de ondernemers laten geen kans onbenut om beter te worden of om hun personeel beter te maken. Dat fanatisme zit ‘m ook in de zaak zelf. Elke dag van het jaar open, van 10.00 uur tot sluit, tot de laatste gast weg is. 1 januari? Koek en zopie tijdens de nieuwjaarsduik. En dit is een restaurant aan het strand. Maar ook in de winter draait de zaak door. Kookclubs worden aangeschreven, het terras blijft open en dat zorgt ervoor dat er bij Van Speijk liefst achttien fulltimers werken, waaronder één bedrijfsleider en twee assistent-bedrijsleiders.

Uitzicht overbodig

En hoe goed het ook gaat met Van Speijk, het wordt gewoon nóg beter. Op het moment dat de jury op bezoek is laten Schimmel enVliersma trots zien dat de gemeente bezig is de gloednieuwe boulevard recies voor hun zaak te leggen. Met de verhoging erbij krijgt Van Speijk een promenade voor de deur, waar voorheen een zandpad lag. Het is een optelsom waarvan de uitkomst hoger en hoger wordt. En je zit hier al zo lekker. Van Speijk zetelt aan het Egmondse strand met een fraai zicht op zee. Maar het sterke is: deze zaak zou zelfs prima zonder kunnen. Het uitzicht is een bonuspunt voor een topbedrijf dat haar zaakjes meer dan prima op orde heeft.

Westeinde 1
www.restaurantvanspeijk.nl

Reageer op dit artikel