artikel

Café Top 100 2015-2016 nummer 2: De Bonte Koe, Leiden

Café

Om tot de minimale afmetingen voor een café te komen, moest er zelfs een kast worden gesloopt. Maar het heeft geloond. In het centrum van Leiden heeft ondernemer Frans Bik een plaatje van een café neergezet. Voor een breed publiek en met een indrukwekkend lichtspel.

Café Top 100 2015-2016 nummer 2: De Bonte Koe, Leiden

Twee dingen vindt ondernemer Frans Bik van essentieel belang voor café De Bonte Koe, dat hij sinds de jaren zeventig runt: muziek en licht. Over het belang van de muziek ss hij kort: ‘Liefst niets.’ Als het druk is bij De Bonte Koe, overheerst dan ook het geroezemoes en de klanken van mensen die het gezellig hebben. In minder drukke periodes gaat de muziek zachtjes aan. Het licht is van een nog groter belang: er is veel licht aanwezig, maar nergens fel of storend. ‘Ik vind de verlichting het allerbelangrijkste’, zegt Biks. ‘Met deze indeling creëren we hier overal hoekjes.

Standje ‘vriendelijk en hartelijk’
Het moet gezegd: wie tegen schemer of in het donker De Bonte Koe binnenstapt, wordt overweldigd door de gezelligheid. Een enorme diversiteit aan gasten, van studenten tot zakenmensen, van toeristen tot expats. Medewerkers hebben hun blik standaard op het standje ‘vriendelijk en hartelijk’ staan en doen hun werk overduidelijk met veel plezier. Als ze de biertjes tappen, gaat de glimlach niet verloren en kundig zwieren ze op het beperkte aantal vierkante meters tussen de gasten door, zonder dat er ook maar eentje een centimeter aan de kant hoeft te duiken. Ook de productkennis ontbreekt niet en dat is ook wel nodig, daarover meer verderop. We willen op deze plek alleen nog een extra, dikverdiend compliment uitdelen aan het team van De Bonte Koe: een prachtteam dat een dito café verdient. Ook de hoofdjury is duidelijk onder de indruk: ‘Dit is het mooiste café dat ik ooit heb gezien’, roept één van hen. Het kleine café, een voormalige slagerij, bewijst topprestaties te kunnen leveren op slechts 36 vierkante meter.

Bonte geschiedenis
En daar zit dan weer een mooi verhaal achter. Het eerste dat opvalt als je De Bonte Koe binnenstapt, zijn de tegeltableaus. Een ideetje van de slager die hier zijn zaak gilde beginnen. Die slagerij is er nooit gekomen. Een lang verhaal waarvan het niet eens zeker is wat er precies van waar is. Wat wel bekend is, dat er op deze plek eind negentiende eeuw een café was gevestigd. En dat op die beperkte 36 vierkante meter. Het aantal dat toentertijd de minimaal vereiste omvang was voor een café. En eigenlijk kwamen ze een paar vierkante meter tekort om aan die minimumeisen te voldoen. Maar met een beetje creativiteit is dat opgelost. Door een kast weg te breken, om precies te zijn.

Liefde voor het product
Omdat De Bonte Koe niet vastzit aan een brouwer, kunnen ze zelf een bierkaart samenstellen. Dat hebben ze dan ook gedaan en het is er één waar de liefde voor het product vanaf spat. Niet veel cafés importeren hun bieren zelf, hier doen ze dat wel. Bik zegt de voorkeur te geven aan kleine, zelfstandige brouwerijen. Er zijn zo’n negen bieren op tap en twintig op fles. Bewust niet te veel, omdat ze het graag bijzonder en uitgebalanceerd houden. Een blik op de kaart doet de bierliefhebber dan ook watertanden: Orval, Rochefort 8 en 10 en Duchesse de Bourgogne. Naast deze bieren zijn ook de hapjes van eenzelfde soort kwaliteit. De kaas komt van kaasboer Winfred van Boheemen en de worst komt, volgens Bik, van de beste Leidse slager: Van der Zon. De bitterballen? De handgemaakte van de Febo. De nootjes komen van de markt en de bloemen – vaak – van Aad. Ze begrijpen ook dat dit de manier is om je gasten iets anders te bieden en daarnaast ondernemers onderling te steunen en aan je te binden.
Als de hoofdjury op bezoek komt, vertelt Bik hoe content hij is met het een topnotering, maar ook met het initiatief van een Café Top 100 en Misset Horeca voor de branche. Dat compliment kunnen wij teruggeven: we zijn trots een café als De Bonte Koe in deze lijst te hebben. Dit is een absolute topzaak die de nummer 2-positie in deze lijst dubbel en dwars verdient.

Gestage opmars in de Café Top 100
Wie De Bonte Koe betreedt, kan het handgeschilderde bordje, zie de foto hierboven, niet ontgaan: de noteringen in de Café Top 100 van het Leidse café door de jaren
heen. Ze zijn er trots op – en terecht. Ieder jaar stijgt het café van ondernemers Frans Bik een paar plaatsen. Net als vorig jaar is De Bonte Koe het beste café van Zuid-Holland en nu ook, nog beter, de nummer 2 van Nederland.

De Bonte Koe
Hooglandsekerkkoorsteeg 13, Leiden
Cafedebontekoe.net

Ondernemer: Frans Bik

Prijzen
Fluitje: €2,20
Vaasje: €2,50
Koffie: €2,50

Reageer op dit artikel