artikel

Veiligheid in de horeca: Mag een verborgen camera in de voorraadruimte?

Café

Het begon met de onschuldige ‘verdwijning’ van een doos rietjes uit de voorraad, daarna een doos voorverpakte koekjes, maar ik heb nu het vermoeden dat er steeds duurdere artikelen achterover gedrukt worden uit de voorraadruimte van mijn restaurant. Nu overweeg ik om daar een verborgen camera op te hangen. Mag dat zomaar?

Veiligheid in de horeca: Mag een verborgen camera in de voorraadruimte?

‘Zomaar’ een verborgen camera ophangen, mag niet. Je moet om te beginnen een redelijk vermoeden hebben wie erachter zit. Dat zul je iedere keer moeten afwegen.  Verder gelden er twee belangrijke spelregels.

Wat is er geregeld in je bedrijfsreglement?
Kijk wat in het bedrijfsreglement is vastgelegd over gebruik van verborgen camera’s. Veel organisaties nemen in het bedrijfsreglement een passage op waarin staat uitgelegd dat het toegestaan is om een verborgen camera te plaatsen als een organisatie zich hiertoe genoodzaakt ziet.
Door dit in het bedrijfsreglement op te nemen en dit met de ondernemingsraad af te stemmen, voldoet een organisatie aan de vereisten uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens: je moet je werknemers van te voren informeren dat deze mogelijkheid bestaat.

Is dat niet geregeld, wordt het al wat lastiger. Mijn tip is om dit zo snel mogelijk wel goed voor elkaar te hebben. Kaart het aan bij de personeelsmanager of als die er niet is: maak hier zelf werk van.

Zichtbare camera
Voor zichtbare camera’s, bijvoorbeeld in de garderobe, geldt overigens het zogenaamde ‘kenbaarheidsvereiste’: de verplichting om vooraf aan bezoekers kenbaar te maken dat er gebruik wordt gemaakt van camera’s. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook de bordjes die vaak hangen bij binnenkomst van een horecagelegenheid: Hier hangen camera’s.

Verborgen camera
Zorg voor een juridische onderbouwing van je beslissing om camera’s te plaatsen

Er zijn nog twee heel belangrijke juridisch aspecten die een rol spelen of je wel of niet zo’n verborgen camera mag plaatsen: het proportionaliteitsbeginsel en het subsidiariteitsbeginsel.

Het proportionaliteitsbeginsel houdt in dat het onderzoeksmiddel dat je inzet, wel in verhouding (‘proportie’) moet staan tot het incident. Als er eenmalig een keer een doos rietjes weg is, is een verborgen camera een te zwaar middel.
Is er sprake van een patroon van vermissingen en gaat het keer op keer om kostbare spullen, dan wordt het al een ander verhaal.

Het subsidiariteitsbeginsel houdt in dat je in je onderzoek moet kijken of er geen andere middelen zijn, die minder ingrijpend zijn, om het zelfde resultaat te bereiken: achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de vermissingen. Voordat je besluit om een verborgen camera op te hangen, moet je deze afwegingen maken.

Leg deze afwegingen vast op papier. Door zo’n camera op te hangen, maak je immers inbreuk op de privacy van mensen. Maar als je kunt onderbouwen dat je rekening hebt gehouden met deze beginselen, kun je die inbreuk ‘rechtvaardigen’. Zo zal ook een rechter naar de zaak kijken, als het zo ver komt. Meer weten? Kijk eens op www.fact-finding.nl

Heb je zelf een casus die je eens zou willen voorleggen aan onze deskundigen Bregje de Lannoy en Piet van Gelder? Laat het ons weten?
Mail naar: NathalieBluiminck@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel