artikel

Mijn zomerbier: Geuze

Café 966

In de voorbereiding op het nieuwe zomerseizoen ondervroeg Misset Horeca tien ondernemers en bierkenners naar hun favoriete zomerbier. Welk bier past goed bij het warme jaargetijde en wat is het onderscheid ten opzichte van de rest. Deze keer bierkenner en journalist Raymond van der Laan.

Mijn zomerbier: Geuze

Als kenner en liefhebber is het voor Raymond van der Laan lastig kiezen. Van der Laan, die regelmatig over speciaalbieren publiceert in Volkskrant Magazine, noemt onder meer Saison Dupont, een écht kriekenbier (‘dus niet dat zoete industriespul’) of een verfrissende Kölsch-pils. De uiteindelijk tip qua zomerbier is echter een Geuze. ‘Dit bier bevat de ziel van België.’

Smaakbommetje

Van der Laan: ‘De champagne onder de bieren. Ik ben verliefd op dit bier sinds ik een bezoek bracht aan 3 Fonteinen in Beersel en de schatkamers van Armand Debelder bezocht. De stijl was toen nog lang niet zo populair als nu, en hij dacht niet zijn familiekapitaal omgezet in flessen zuur bier ooit nog terug te zien. Dit bier bevat de ziel van België. De kunst van het steken van de jonge en gerijpte Lambiek tot de perfecte blend is een kunst die van generatie op generatie wordt overgebracht. Het zuur is de drager van een zeer complex geheel van smaken waarin je van alles kunt ontdekken; stro, fruit, kruiden, gras,… Een slok goede Geuze laat een bommetje van smaak afgaan in je mond.’
Brouwerij: 3 Fonteinen, Schilde (B)
3fonteinen.be

Reageer op dit artikel