artikel

De Gelderse Bierkaart: Hagemeester Trippel – Boer Koekoek

Café 716

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft zodoende de bieren die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Als eerste De Gelderse Bierkaart. 24 bieren werden er geproefd, 9 kwamen er op de kaart. In deze aflevering, nummer 5: Hagemeester Trippel van brouwerij Boer Koekoek uit Nijmegen en tegenwoordig Brouwerij D’n Drul uit Groesbeek.

De Gelderse Bierkaart: Hagemeester Trippel – Boer Koekoek

Ook in de regio Nijmegen volop bier- en brouwactiviteiten. Brouwerij Hagemeester ontleent zijn naam aan het heggenvlechten. Net als bierbrouwen een eeuwenoud ambacht dat mede dankzij een bijdrage van de brouwerij aan de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap in stand kan worden gehouden.

‘Zoet, fris, licht bitter’

De uitstraling van de Hagemeester bieren is prima. Fraaie etiketten sieren de flesjes. Over een eigen brouwerij beschikken de initiatiefnemers, Egbert Jaap Mooiweer en Bart Dingemanse van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap niet. Dus wordt er gebrouwen bij collega’s in de buurt. De geproefde tripel is nog afkomstig uit de ketels van Boer Koekoek. Recent is Hagemeester echter overgestapt en werken zij samen met Brouwerij en Proeflokaal d’n Drul van Ronald en Wilma Boschman. Waar in hun eigen Speidel tanks exclusief en met vernieuwde receptuur Hagemeester wordt gebrouwen. Of dat zorgt voor smaakverschillen? ‘Zoet, fris, licht bitter. Smaak blijft lang hangen’, zegt café-eigenaar Maik van Heerd. ‘Een zoete tripel’, herkent ‘bieroloog’ Peter van der Arend. ‘Deze gaat richting de Tripel Karmeliet’, noteert Wolter de Bes.

Alcohol: 8%
Schenktemperatuur: 8-10 graden
Beschikbaarheid: fles 33 cl
Categorie: zoet
Brouwerij: Boer Koekoek / D’n Drul