artikel

De Gelderse Bierkaart: Koetsier Stout – Het Roze Varken

Café 1173

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft zodoende de bieren die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Als eerste De Gelderse Bierkaart. 24 bieren werden er geproefd, 9 kwamen er op de kaart. In deze aflevering, nummer 9: Koetsier Stout van brouwerij Het Roze Varken.

De Gelderse Bierkaart: Koetsier Stout – Het Roze Varken

Twee biervrienden, Wim en Koen, staan aan de basis van brouwerij Het Roze Varken. Waar deze bijzondere naam vandaan komt vertelt de site niet, maar opvallen doet het wel. Zeker in combinatie met de etiketten waarop in alle gevallen een olijk kijkend varkentje de aandacht trekt. Sinds 2013 is dit een officiële brouwerij. De recepturen worden zelf ontwikkeld, waarna voor het brouwen van de grotere batches wordt uitgeweken naar de ketels van de Sallandse Landbier Brouwerij.

Gagel

De Koetsier werd in 2015 aan het assortiment toegevoegd en viel al direct na het uitserveren in de smaak bij de proevers. De geur die uit het glas opsteeg werd geprezen. Een aantal proevers herkende naast een moutige bitterheid ook laurier in het bier. Niet zo verwonderlijk. Volgens het etiket is er tijdens het brouwen naast hop ook gagel gebruikt. Een kruid dat door meer brouwers is (her)ontdekt. ‘Rauw en robuust. Een stoer bier’, meent Caspar-eigenaar Wolter de Bes. Café-eigenaar en ‘bieroloog’ Peter van der Arend zegt: ‘Geroosterde tonen. Met een mooie bittere afdronk.’ ‘Een moutbitterheid die lang blijft hangen. Geur van gebrande en licht gerookte mouten. Chocola en iets van laurier. Mooi droog’, complimenteert ook biersommelier Kim Lentjes.

Alcohol: 7,1%
Schenktemperatuur: 7 graden
Beschikbaar: fles 33 cl en fust 20 ltr
Categorie: Volmondig
Brouwerij: Het Roze Varken

Reageer op dit artikel