artikel

De Gelderse Bierkaart: Sgoer – Brouwerij D’n Drul

Café 991

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft zodoende de bieren die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Als eerste De Gelderse Bierkaart. 24 bieren werden er geproefd, 9 kwamen er op de kaart. In deze aflevering, nummer 7: Sgoer van brouwerij D’n Drul uit Groesbeek.

De Gelderse Bierkaart: Sgoer – Brouwerij D’n Drul

Na het Hof’s Blondje het tweede bier van D’n Drul op de Gelderse Bierkaart. Sgoer is volgens de brouwers een Cascadian Dark Ale. Met tussen haakjes de toevoeging (Black IPA ). Door het gebruik van Caskade en Summit hoppen en de finish met Dry Hopping zou je inderdaad een vrij bitter bier verwachten. De proevers kunnen na afloop, als ze horen wat er in het glas zat, echter niet  geloven dat er een Black IPA is gedronken. ‘Eerder een toegankelijke stout’, merkt biersommelier Kim Lentjes bijna verbaasd op.

Verschil tussen oost en west

Dit bier maakt duidelijk dat de extreme smaken en smaakcombinaties die veel craft-brewers in het Westen zich kunnen permitteren nog iets teveel van het goede zijn voor de bierdrinker in het oosten van het land. Ook een aantal andere Gelderse IPA’s werden niet als zodanig herkend. Het neemt niet weg dat de Sgoer een uitstekend bier is dat geprezen werd om zijn doordrinkbaarheid. ‘Laurier, gebrande mouten in de smaak en laag in alcohol’, noteert Lentjes. Die zich wat haar laatste opmerking betreft vergist. Door de zoetigheid wordt de alcohol gemaskeerd. Caspar-eigenaar Wolter de Bes zegt: ‘Een mooie, zoete en toegankelijke dubbel of stout. Doet me denken aan Haagse hopjes, mokka en drop. Erg lekker!’

Alcohol: 8,5%
Schenktemperatuur: 8-10 graden
Beschikbaar: fles 33cl
Categorie: zoet
Brouwerij: D’n Drul

Reageer op dit artikel