artikel

De Limburgse Bierkaart: Euleteul Zomer Blond – De Fontein

Café 1855

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft de bieren blind die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Nu is Limburg aan de beurt. De nummer 7: Euleteul Zomer Blond van De Fontein.

De Limburgse Bierkaart: Euleteul Zomer Blond – De Fontein

Alweer tien jaar geleden werd brouwerij De Fontein opgericht. Na een studie Levensmiddelentechnologie aan de HAS Den Bosch en Wageningen Universiteit trokken Rik Brouns en Lonneke Brouns-Dings terug naar thuisprovincie Limburg om daar in een rijksmonument zin Stein onder riolering, elektriciteit en verwarming, maar wel midden in de natuur hun brouwerij met proeflokaal te openen. Jaar na jaar groeide niet alleen het aantal bieren dat wordt gebrouwen, ook weten steeds meer bezoekers het proeflokaal te vinden. Op zonnige dagen zit het terras niet zelden bomvol. Naast eigen bieren wordt er ook bier in opdracht gebrouwen. Zoals het Beluga bier voor de Maastrichtse topchef Hans van Wolde en het Tantesbier voor Terras Top 100-topper Herberg Bie de Tantes in Eys.

‘Duidelijk van De Fontein’

De naam Euleteul Zomer heeft alles te maken met de grondstoffen in het bier. Naast gerstemout, tarwemout en hop wordt in dit bier Euleteul gebruikt. Wat dit is? De Steinse benaming voor de Sambucus Nigra oftewel de vlierstruik. In de Euleteul Zomer is de bloesem van de vlierstruik gebruikt. Het gebruik ervan zorgt voor een typische smaak en karaktervol aroma. De vlier is speciaal voor dit bier in de omgeving van de brouwerij aangeplant. Dit is een verfrissend (terras) bier concluderen de proevers. ‘Een geur van citrus. Kruidig en bloemig ook’, noteert bieroloog Peter van der Arend. Ivo Thijssen herkent de vlierbloesem in het bier en noteert verder: ‘Ik proef tropische vruchten, citrus en niet al te veel hop.’ De Klep eigenaar Louis Klassens zegt: ‘Dit is duidelijk een bier van De Fontein. De Euleteul? Een mooi verrassend bier met de smaak van tropisch fruit.’

Alcohol: 5,1%
Schenktemperatuur: 4 – 6 C
Beschikbaarheid: fles 33 cl
Categorie: (licht) Blond
Brouwerij: De Fontein

Reageer op dit artikel