artikel

De Limburgse Bierkaart: Grand Prestige – Hertog Jan

Café 983

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft de bieren die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Na Gelderland is nu Limburg aan de beurt. Met bekende brouwers als Gulpener, Alfa, Lindeboom, Brand en Hertog Jan binnen de grenzen is dit van oudsher dé bierprovincie van Nederland. Van recentere datum is de komst van kleinere collega’s als De Fontein en De Brouwschuur. In totaal werden bij café De Klep in Venlo 27 bieren blind geproefd. Omdat in Limburg het getal 11 van grote betekenis is, werd besloten evenzoveel bieren op de bierkaart te zetten. De hoogste score werd gehaald door de Grand Prestige van Hertog Jan, dat zich hiermee het beste bier van Limburg mag noemen.

De Limburgse Bierkaart: Grand Prestige – Hertog Jan
180516, Venlo: opdracht 1623. Bierproeverij t.b.v. De Limburgse Bierkaart. Foto: Marcel van Hoorn.

Niet iedereen zal het weten, maar de Grand Prestige van Hertog Jan behoort tot de oudste speciaalbieren van Nederland. Het zag al in 1983 het levenslicht bij de Arcener Bierbrouwerij al heette het toen nog Magnus Grand Prestige. Een zwaar en donker bier, type gerstewijn met een voor die dagen ongekend hoog alcoholpercentage van 10%! Jarenlang stond er op het etiket zelfs ‘Neerlands Zwaarste Bier’.  Tot op de dag van vandaag is dit het kroonjuweel van Hertog Jan. In de kelder van de brouwerij in Arcen liggen duizenden 75 cl flessen van dit bier te rijpen. Dit is een dan ook uitstekend bewaarbier en maaltijdbegeleider. Bij veel Hertog Jan cafés wordt het bier ook getapt.

Robuust en vol

Het viel de proevers gelijk op na het nemen van de eerste slok. Dit is een robuust en vol smakend bier. Perfect in balans ook. Voor Louis Klaassens iets te zoet, maar juist deze eigenschap maakt dat bier prima weggelegd kan worden voor een paar jaar. De zoetheid neemt dan af en maakt plaats voor een bijna port-achtige smaak. Raymond van der Laan: ‘Vrijwel geen geur, beetje plakkerig, maar een aangename barleywine.’ Ivo Thijssen: ‘Kraakhelder en donker. Aromatisch, iets van dadels en exotisch fruit. Vol, rijp en rijk!’ Een terechte notering dus op de Limburgse Bierkaart

 Alcohol: 10%
Schenktemperatuur: 10 – 12 C
Beschikbaarheid: fles 30 cl / 75 cl / kruikjes van 0,5 liter en fust
Categorie: Gerstewijn
Brouwerij: Hertog Jan

Reageer op dit artikel