artikel

De Limburgse Bierkaart: Klinker Dubbel – Klinker

Café 1049

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft de bieren blind die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Nu is Limburg aan de beurt. De nummer 8: Klinker Dubbel van Brouwerij Klinker.

De Limburgse Bierkaart: Klinker Dubbel – Klinker

Na het sluiten van de Ridder bierbrouwerij in 2003 werd er in Maastricht jarenlang geen bier meer gebrouwen. Aan de Wyckse kant van het centrum ligt weliswaar nog de vrijwel intacte en historische Stoombierbrouwerij De Keyzer verscholen, maar hier komt zelfs al sinds 1970 geen bier meer uit de poort gereden. Aan de ‘brouwimpasse’ is sinds kort een einde gekomen door Brouwerij Klinker. Opgericht in 2013 en met een naam die gebaseerd is op het ‘klinken’ van de glazen en die ook een knipoog is naar de oude bestrating (kinderköpkes of klinkers) in het centrum van de Limburgse hoofdstad. Na jarenlang sleutelen aan de recepturen wordt er sinds 2015 daadwerkelijk gebrouwen. Dat gebeurt in ketels die staan opgesteld op de bovenverdieping van één van de oudste cafés in de stad, De Knijnspiep. Naast deze Dubbel staat hier ook het tweede bier van Klinker op de kaart, een tripel. Daarnaast is er ook nog een Klinker Cuisine. Een bier om mee te koken, vermeldt de site.

Dubbel?

Vreemd genoeg heeft een aantal proevers ‘geen dubbel’ genoteerd bij de notities. Klinker Dubbel heeft met 7,5% redelijk veel alcohol voor een bier van dit type dus dat kan de reden zijn. ‘Te kruidig en te alcoholisch voor een dubbel’, zegt De Klep eigenaar Louis Klaassens dan ook. Die de hoofdsmaak desondanks met een 8 beloont. Want smakelijk is het bier wel. Dat vindt ook Maik van Heerd van De Toeter: ‘Lekker bier’.  ‘Zoet, vol en warm’, ervaart biersommelier Ivo Thijssen. Bierjournalist Raymond van der Laan neemt daarnaast ook nog en licht moutige geur waar.

 Alcohol: 7,5%
Schenktemperatuur: 6 – 8 C
Beschikbaarheid: fles 33 en 75cl
Categorie: volmondig
Brouwerij: Klinker

Reageer op dit artikel