artikel

De Limburgse Bierkaart: Ur-Hop – Gulpener

Café 604

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft blind de bieren die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Nu is Limburg aan de beurt. De nummer 4: Ur Hop van Gulpener.

De Limburgse Bierkaart: Ur-Hop – Gulpener

Gulpener ontdekte als eerste ‘grote’ brouwer in dit land de kracht van de regio als basis van je product. Geworteld als de brouwerij is in het zuidelijkste puntje van Nederland, Gulpen, werd zo’n vijftien jaar geleden besloten om louter nog plaatselijk verbouwde hop en gerst te gebruiken. Het water kwam al uit eigen bodem en ook de stroom die nodig is om de bieren te brouwen is ‘groen’ en wordt lokaal opgewekt. Daarnaast ging Gulpener ook wat betreft het assortiment bieren met zijn tijd mee. Twee jaar geleden werd een drietal Ur-bieren geïntroduceerd. Ur-pilsener, Ur-Weizen en deze Ur-Hop. Stuk voor stuk bieren, gebrouwen met louter biologische grondstoffen.

Ur-Hop

In de Ur-Hop komen twee biertrends samen. Die van het populaire biertype IPA en het dry hoppen van bier. Dat laatste houdt in dat er tijdens het brouwproces een zak met verse hop in het bier wordt gehangen voor een extra ‘boost’ aan hoparoma’s. Bij Gulpener doen ze dit zelfs pas een week na het brouwen met naar eigen zeggen het volgende effect: ‘Zo ruik je de heerlijke geur van verse hopbellen en geniet je volop van de zo karakteristieke vol bittere smaak. Honderd procent (h)eerlijk!’ Vrijwel alle proevers noteerden inderdaad ‘mooi hoppig’ op hun formulier en dit had vooral te maken met de geur die uit het glas opsteeg. Eenmaal in de mond rept biersommelier Ivo Thijssen over ‘een snelle bitter’. Oftewel, het bitteraroma blijft niet lang hangen. Ook volgens De Toeter eigenaar Maik van Heerd zou de smaak wat voller mogen zijn. Voor collega Louis Klaassens van De Klep is dit simpelweg ‘een mooi bier met mooie Duitse hop.’

Alcohol: 6 %
Schenktemperatuur: 8 – 10 C
Beschikbaarheid: fles 30 cl en fust (20 liter)
Categorie: India Pale Lager
Brouwerij: Gulpener

Reageer op dit artikel