artikel

De Limburgse Bierkaart: Hertog Jan Tripel – Hertog Jan

Café 1354

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft de bieren blind die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Nu is Limburg aan de beurt. De nummer 10: De Hertog Jan Tripel.

De Limburgse Bierkaart: Hertog Jan Tripel – Hertog Jan

Net als de Grand Prestige op nummer 1 in deze lijst behoort ook de Hertog Jan Tripel tot het erfgoed van de Nederlandse speciaalbier-cultuur. Het bier wordt al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw in Arcen gebrouwen. De laatste jaren leidde het bier een underground bestaan. Als onderdeel van AB Inbev moesten de speciaalbieren van Hertog Jan een stap terug doen ten faveure van abdijmerk Leffe. Het betekende voor de tripel dat het lange tijd louter werd afgevuld in stenen kruikjes van een halve liter. De verkrijgbaarheid ervan was – zeker in de horeca – beperkt. Nu Nederlands speciaalbier weer volop in de schijnwerpers staat krijgen ook de aloude specialiteiten van Hertog Jan weer de aandacht die ze verdienen. De tripel wordt voor de horeca weer afgevuld op fust en sinds kort ook in de bekende 30 cl flesjes. Welkom terug!

‘Banaantjes’

De Hertog Jan Tripel is goudkleurig bier dat nagist op fles. Wie het flesje volledig uitschenkt zal dan ook merken dat het bier licht troebel wordt.  De meeste proevers vonden het bier aan de zoetige kant, maar ook de kenmerken ‘moutig’ en ‘fruitig’ werden genoteerd. ‘Gistige geur, banaantjes. Duidelijk een tripel’, zegt bierjournalist Raymond van der Laan. Biersommelier Ivo Thijssen: ‘Medium koolzuur, tropisch fruit, vol en warm.’ ‘Mooi afgerond, mooie balans, maar niet zo spannend en iets te zoet’, vindt De Klep eigenaar Louis Klaassens.

Reageer op dit artikel