artikel

De Limburgse Bierkaart: Hoeëgsezoên – De Brouwschuur

Café 1041

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft de bieren blind die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Nu is Limburg aan de beurt. De nummer 9: Hoeëgsezoên van De Brouwschuur.

De Limburgse Bierkaart: Hoeëgsezoên – De Brouwschuur

Na de Nog eine dan op plaats 2, is ook het andere bier dat door De Brouwschuur naar Venlo werd gestuurd dermate goed beoordeeld dat het een plaats op de Limburgse bierkaart heeft verworven. Nog even kort de achtergrond van deze jonge brouwerij: Een aantal vaders, die elkaar kennen van de scouting, fantaseren tijdens een jubileumfeestje en boven een goed glas bier over een eigen brouwerij. Het plan wordt doorgezet, er wordt een kleine brouwinstallatie aangeschaft en in 2013 ziet het eerste bier het levenslicht. Het inmiddels tot zes bieren uitgegroeide assortiment vindt gretig aftrek in de regio en steeds vaker ook daarbuiten. Recent werd een nieuwe installatie gekocht  waarmee de brouwcapaciteit fors wordt vergroot. In augustus wordt deze in Weert in gebruik genomen. Half oktober zal er ook een bijbehorend proeflokaal worden geopend.

‘Veel koolzuur’

Hoeëgsezoên is volgens de brouwer een donkere saison. Saison is tegenwoordig een populaire bierstijl waarvan veel brouwers een eigen interpretatie op de markt brengen. Belangrijke algemene eigenschappen van dit biertype: Een blonde kleur, een relatief laag alcoholpercentage (6,5%), parelend koolzuur en een ietwat kruidige en frisse smaak. De versie van De Brouwschuur wijkt in alle opzichten af van deze basiskenmerken. Al heeft het bier wel redelijk van koolzuur. ‘Te veel CO2’, noteert De Klep eigenaar Louis Klaassens zelfs. ‘OK bier, moeilijk te plaatsen. Zoetje, fris en lauriersmaak’, zegt zijn collega van De Toeter in Groningen, Maik van Heerd. Biersommelier Ivo Thijssen: Veel koolzuur, vol, kruidig, gruit. Lange nasmaak.’ ‘Zeer moutig, prettig, vineus. Vat? Veel alcohol’, noteert bierjournalist Raymond van der Laan.

Alcohol: 8,2%
Schenktemperatuur: 8 – 10 C
Beschikbaarheid: fles 33 cl
Categorie: zoet
Brouwerij: De Brouwschuur