artikel

Exclusief onderzoek verbod op rookruimtes: desastreuze omzetdaling verwacht

Café 3827

Cafés, bars en disco’s hangt een enorme omzetdaling boven het hoofd als er een verbod komt op rookruimtes. Ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. Dat blijkt uit een grote enquête van Misset Horeca. Een verbod op rookruimtes dreigt, nu CAN een zaak heeft aangespannen tegen de Staat. CAN wil dat rookruimtes worden verboden. De uitspraak is op 14 september. Bijna tweederde van de ondernemers verwacht een omzetdaling van meer dan 10 procent. Ze eisen compensatie van de overheid.

Exclusief onderzoek verbod op rookruimtes: desastreuze omzetdaling verwacht

De kans is groot dat rookruimtes in de horeca hun langste tijd hebben gehad. 14 september doet de rechter uitspraak in de zaak die Clean Air Nederland (CAN) heeft aangespannen tegen de Staat (verbod op rookruimtes). CAN eist afschaffing van de rookruimtes. Misset Horeca wilde weten hoe groot de schadepost is voor ondernemers als het verbod doorgaat en ondervroeg ruim honderd bars, cafés en disco’s naar de verwachte schade.

Omzetdaling van meer dan 10% verwacht

De ondernemers verwachten enorme schade te lijden bij een rookruimteverbod. Bijna tweederde van de 125 ondervraagde bedrijven verwacht een omzetdaling van meer dan 10 procent. Een derde verwacht een desastreuze daling van meer dan 15 procent. Marlon Bieze van café ’t Mingelmous in Stadskanaal verwacht zelfs een daling van 25 procent.

Maar het kan nog erger. Olav Gaemers van Stations Koffiehuis – Perron 3, een klein café in Krabbendijke, verwacht dat zijn omzet halveert. ‘90 procent van onze klandizie rookt.’ Een enkeling is bang voor het voortbestaan van zijn bedrijf. ‘Ik vrees dat dit het einde is’, reageert een ondernemer.

Bovenop de omzetschade komt de directe schade die ondernemers lijden als gevolg van het rookruimteverbod. De rookruimte moet worden afgeschreven en er zijn nieuwe investeringen nodig in rookmogelijkheden op het terras. De kostenpost loopt bij de ondernemers uiteen van enkele duizenden euro’s meer dan een ton in een enkel geval.

Emotionele reacties: Horeca gaat eraan kapot

De geënquêteerde ondernemers, van wie bijna driekwart een rookruimte zegt te hebben, reageren emotioneel op wéér een nieuwe maatregel van de overheid. ‘De horeca gaat eraan kapot’, zegt Marlon Bieze. Een andere ondernemer zegt een ander vak te gaan zoeken, ‘want er is niets leuks meer aan de horeca. Na het rookverbod, alcohol en jongeren na 18+, het nieuwe arbeidsrecht, drank in de detailhandel, de overdreven HACCP, de betutteling, en nu dit, pfffff.’

Jeroen van Broekhoven, eigenaar van discotheek Fox Nightlife in Stadskanaal, noemt het de wereld op z’n kop als rookruimtes in de horeca worden afgeschaft. ‘Als de rechtbank Den Haag meegaat in die eis, dan zitten we met een gigaprobleem’, zegt Van Broekhoven. ‘Niet alleen wij, maar de gehele horeca. Als ze zo doorgaan, dan bestaat er over 10 jaar geen horeca meer. Dit draaft echt veel te ver door. Misschien moeten we met z’n allen maar eens naar Den Haag om te zeggen dat het zo niet kan doorgaan?’

Verbod op rookruimtes? Stel gedupeerde ondernemers schadeloos

Driekwart van de ondernemers vindt dat de overheid gedupeerde ondernemers schadeloos moet stellen. Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca op 1 juli 2008, zijn rookruimtes toegestaan. Veel ondernemers hebben sindsdien geïnvesteerd in een rookruimte. Zoals Gudy Zegers van café De Knip in Oudkarspel. ‘We hebben net €20.000 uitgegeven aan een nieuwe rookruimte. De schilders zijn nog bezig.’ Zegers vindt dat de overheid haar schade moet compenseren. ‘Er is veel geld betaald om de gasten te behouden en de horeca te laten draaien.’

Jeroen van Broekhoven: ‘Wij hebben in 2008 geïnvesteerd in een rookruimte, juist om overlast te voorkomen. Het leidde tot een kostenplaatje van €40.000 voor een ruimte van 35 vierkante meter. De rookruimte is helemaal van glas. Regelmatig sneuvelt er een ruit. Ook dat kost geld. Dus ook nu nog wordt er geïnvesteerd.’

De helft van de ondernemers verwacht dat gasten op het terras vrolijk verder gaan met roken.
Gudy Zegers van De Knip denkt dat dat tot meer overlast zal leiden voor de omwonenden. In ieder geval gaat zij niet nog eens investeren in maatregelen. Ook Van Broekhoven verwacht meer overlast buiten. ‘Wij zitten redelijk in het centrum. Honderd mensen die buiten in een groep staan te roken, daar wordt de gemeente ook niet blij van.’ Hij ziet de bui al weer hangen: ‘Bij mooi weer is buiten roken niet zo’n probleem, maar als het koud is of regent… Dus moet er weer worden geïnvesteerd in een overkapping.’

Niet voor iedereen biedt buiten roken soelaas. Hans Lindeboom zit met zijn nachtcafé Stairs in Katwijk op de eerste verdieping. ‘Ik heb geen terras.’ De gasten van Lindeboom vallen in de leeftijdscategorie 18+. Die komen om half één binnen. Van hen rookt 70 procent. Omdat de gemeente Katwijk het beleid heeft dat na 1 uur gasten alleen nog naar buiten mogen en niet meer naar binnen, vreest Lindeboom dat een rookruimteverbod het einde van zijn nachtcafé betekent. ‘Een verbod op de rookruimte zou een ramp zijn.’

‘Roken op terras straks ook verboden’

Overigens denken veel ondernemers dat na het verbod op rookruimtes, ook het roken op het terras verboden gaat worden. ‘Waarschijnlijk mag dat binnenkort ook niet meer,’ schrijft een ondernemer. Het zal mede daarom zijn dat maar een kwart van de ondernemers zegt te gaan investeren in een betere rookvoorziening op het terras.

Maar er zijn ook ondernemers die geen traan laten om de afschaffing van de rookruimtes. Louis Klaassens, van café De Klep in Venlo, bijvoorbeeld. Klaassens verwacht zelfs een omzetstijging als het verbod er komt. ‘Ik heb nooit een rookruimte gehad en ben het vanaf dag één met het rookverbod eens.’

 

Ander artikel over het verbod op rookruimtes.