artikel

Foodpairing bier: Saison 5 met gegrilde sardientjes

Café 462

Wat is je favoriete speciaalbier en wat eet je erbij? Ofwel, de beste foodpairing. Misset Horeca vroeg het een tiental kenners, liefhebbers en professionals. In deel 3 van deze serie: Gaius Voûte, ceo van Bier&Co: ‘Saison 5 met gegrilde sardientjes’

Foodpairing bier: Saison 5 met gegrilde sardientjes

‘Echt een favoriet bier heb ik niet – dat is te afhankelijk van omstandigheden als het seizoen, mijn stemming of het jaargetijde.’ Aan het woord over foodpairing is Gaius Voûte. De ceo van speciaalbierleverancier Bier&Co zegt de laatste tijd veel saison-bieren te hebben geprobeerd. ‘Laat ik dan daar een bier uit kiezen. Dan ga ik voor de Saison 5 van de Utrechtse brouwerij Maximus.’

‘Het droge karakter en de stevige hopbitterheid – zeker als het goed gebalanceerd is – verslaat veel wijnen op smaak. Zeker op doordrinkbaarheid. Mijn eerste Saison kan ik mij nog levendig herinneren. Ik had het idee dat ik een tikje voor de neus kreeg: de geur is er weliswaar een uit duizenden maar went voor mij nooit. Fris, fruitig maar ook scherp en zelfs een beetje straf; wel een luchtje voor de liefhebbers zeg maar.’

Gaius Voute over Foodpairing

Foodpairing met wat?

Bij de BBQ past Saison als vanzelf’, aldus Voûte. ‘Maar het lekkerst vind ik het dan bij gegrilde sardientjes, of rivierforel – daar kan ik eigenlijk geen keuze in maken. Het is de combinatie van het droge en het bittere – dus de afwezigheid van restsuikers – die het samengaan met gegrilde vis iets griezeligs perfects geeft. Daarbij sluit het bitter bij de sardientjes mooi aan op de zilte smaak en bij de forel combineert het juist weer mooi met de vetten van die fijne vis. ‘


Reageer op dit artikel