artikel

Koffie Top 100 2016 nummer 56: De Heerlijkheid, Schijndel

Café 321

Deze horecagelegenheid in het Noord-Brabantse Schijndel is een mooi bedrijf dat ooit begon als De Koffiemolen, een echte koffiezaak. Daarna werd het restaurant De Heerlijkheid, waar koffie een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering blijft.

Koffie Top 100 2016 nummer 56: De Heerlijkheid, Schijndel

Medewerkers moeten een plek aan de machine echt verdienen. Bijstellen doen eigenaar Marcel van Dinther en de chef-kok (beiden koffiekenners) zelf. De chef kookt ook met koffie: alles wordt met dubbele filterhouders gezet en overtollige espresso gaat naar de keuken. Daar maakt de chef-kok er een saus of dessert van. Cappuccino gaat bij De Heerlijkheid het meest over de toonbank: 5000 liter melk gaat er per jaar doorheen, zo’n 13 liter per dag. Ze weten dus hoe het moet: mooi schuim en goed contrast in de latte art. De dikte van de laag is wel minimaal, ook neigt de smaak teveel naar melk. Gelukkig komt in de afdronk het aardse van de espresso door. Leuke presentatie in wijde oorloze koppen op een kurken plankje. Op aanvraag zijn er voor gasten die dat wensen, wel koppen met een oortje beschikbaar.

Hoofdstraat 96, Schijndel
Deheerlijkheid.restaurant

Brander: Bean Brothers; machine: La Marzocco; melk: Arla biologisch; koffie (americano) €2,30; espresso €2,30; cappuccino €2,50.

Reageer op dit artikel