artikel

Foodpairing bier: Easy IPA met een pittige rijsttafel

Café 885

Foodpairing bier: Easy IPA met een pittige rijsttafel

Wat is je favoriete speciaalbier en wat eet je erbij? Misset Horeca vroeg het kenners, liefhebbers en professionals. In het laatste deel van deze serie: Rick Kempen, sr. export manager Bier&Co en biersommelier: Easy IPA met een pittige rijsttafel.

Biersommelier Rick Kempen heeft geen favoriet bier voor zijn foodpairing. ‘Ik kies mijn bier op grond van het moment, en daarbij spelen allerlei omstandigheden hun rol. Voor nu zal ik kiezen voor Easy IPA, een Session IPA die mijn werkgever importeert. En dan helemaal dit bier uit blik! Volgens Kempen verschuift zijn tolerantie voor hop naarmate hij er meer verslaafd aan raakt. ‘Wat je eerst als te bitter voelde drinkt nu als limonade…’

‘Maar, en hier zit hem de crux, een Session IPA combineert relatief lage alcoholpercentages aan die volle hopsmaak, zodat het veel ‘lichter’ aanvoelt in de mond. Bij IPA is de balans van moutzoetheid en hopbitterheid de kunstige uitdaging, en bij Session slaat de balans dan vaak net iets naar de hop – heel niet erg! Het is dus heel drinkbaar, met 4,7% alc. en verfrist als niets anders vanwege de kraakheldere hoppen. ’

Foodpairing waarmee?

Amsterdam - Rick Kempen van Bier&Co. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN over foodpairing

‘Daar ben ik duidelijk in: een scherpe Indiase Curry, Kip Terriyaki of fors pittig Indonesisch eten is hierbij mijn feest. Rijsttafelen, met pittige maar droge rendang, geitensaté – the works, en lekker spicy graag. Hop versterkt de pittige smaakervaring, maar gaat uiteindelijk over in een harmonische smaakomarming: het hete van pepers en het ‘pittige’ van hop gaan in elkaar op, in elkaar over, en dit is werkelijk groots genieten. Overigens, als je de mond brandt aan sambal, blijf dan juist ver weg van bier: ik zei al dat hop dat branderige juist versterkt! Beter neem je dan melk, of gewoon witte rijst. Blussen met bier doe je alleen bij zonnewarmte.


Reageer op dit artikel