artikel

Foodpairing bier: IPA met blauwe schimmelkaas

Café 823

Foodpairing bier: IPA met blauwe schimmelkaas

Wat is je favoriete speciaalbier en wat eet je erbij? Misset Horeca vroeg het kenners, liefhebbers en professionals. In deel 10 van deze serie: Fiona de Lange, master biersommelier en zytholoog: IPA met blauwe schimmelkaas.

‘Een favoriet heb ik eigenlijk niet’, begint Fiona de Lange, gevraagd naar haar foodpairing met welk bier. ‘Wel een reeks aan bieren die ik toch geregeld drink. Dat is van een Westmalle Tripel tot een Jopen Mooie Nel en van een Duits Weizenbier tot een Texels Skuumkoppe. Net waar ik zin in heb, hoe het weer buiten is en in welk gezelschap ik zit te genieten van een mooi bier.’

Uiteenlopende smaken dus, maar wel met een gedeeld kenmerk, aldus De Lange. ‘Alle bieren die ik noem hebben balans in de smaak. De uitdaging voor een brouwer is naar mijn idee om een uitgesproken, bijzonder karakter aan een bier mee te geven zonder dat het té dominant wordt waardoor je geen tweede bestelt.’

Fiona de Lange.

Foodpairing met welk bier?

‘Hop heeft als kenmerk dat het vet wegsnijdt in de smaak. Tegelijkertijd gaat de hopbitterheid in het bier ook fors omlaag. Een IPA en Jopen Mooie Nel combineert fantastisch met een kaasplank die juist een frisser karakter heeft. Iedereen denkt bij een kaasplank altijd aan donkere bieren, die lepen van stroop. Een IPA met een hele scherpe blauwschimmelkaas of oude geitenkaas is een ware smaakbom. De hop in de IPA haalt de room in de kaas weg en brengt de smaak van de blauwschimmel of geitenkaas prachtig naar voren. Tegelijkertijd zorgt de afdronk van het bier voor een mooi fris karakter.’


Reageer op dit artikel