artikel

Aanraders Café Top 100 2016

Café 6506

Natuurlijk doen er meer cafés mee aan deze verkiezing dan de 100 in de lijst. De zaken die na de beoordeling door de vakjury net niet genoeg punten scoorden voor een ‘gewone’ notering, scharen we als vanouds onder de Aanraders. Stuk voor stuk cafés die een bezoek meer dan waard zijn. Ze zijn per provincie gerangschikt.

Aanraders Café Top 100 2016

Friesland

Poort van Cleef, Sneek
Populair café voor een wat oudere doelgroep in de watersporthoofdstad van het land. Grote luifel aan de gevel, er deels onder en op de stoep een redelijk groot terras. Binnen is de oppervlakte beperkt, maar is alles wel zeer verzorgd en met smaak ingericht. Een lichtbruin café. De zaak noemt zich Irish pub, maar op de Guinness uit de tap na zijn er verder niet veel Ierse elementen te bekennen.
Wel des te meer oprechte Friese hartelijkheid.
Irishpubsneek.nl

 

Drenthe

De witte Olifant, Klazienaveen

In een opvallend, halfrond pand begane grond dinercafé De Witte Olifant. Het terras is verzorgd en
ook binnen is duidelijk aandacht aan het interieur besteed. Modern, maar toch warm. De bediening is vriendelijk en vraagt of het een pilsje of speciaalbiertje mag zijn? Het wordt een Kornuit. Helaas s de schuimkraag ‘grof’ en hij trekt snel weg. Misschien even de leidingen spoelen?
Dewitte-olifant.nl


Gelderland

Jansen en Jansen, Hengelo

Een café bij de kerk, zo hoort het. Het terras is verzorgd en schoon, binnen veel tafels. Ook hier alles schoon en alvast klaar voor de avondgasten, getuige de bordjes ‘gereserveerd’ op veel tafels. De vlotte dame van de bediening is hartelijk, maar reageert niet op de lege glazen op tafel. Terwijl we toch echt in de bierkaart neuzen voor de tweede ronde. Het bittergarnituur is smakelijk en afrekenen gebeurt vlot. Prima dorpscafé.
Eetcafejansenenjansen.nl

De Markt, Zevenaar

Bekend grand café met een belangrijke regiofunctie. Op de dinsdagavond dat we er zijn is het dan ook opvallend druk. Vooral op het terras. Als we naarbinnen lopen om daar plaats te nemen, worden we opgemerkt maar niet begroet. Daarna gaat het echter beter. We moeten wel lang wachten op onze bestellingen, spijtig. De jongedame die ons bedient is aanvankelijk nog wat schuchter, maar groeit gaandeweg de avond in haar rol. Mooi om te zien.
Grandcafedemarkt.nl

De Tijd, Wageningen

Een bekende naam in de Top 100-geschiedenis. De zaak ligt te midden van een rijtje horecazaken aan een plein. Leuk terras voor de deur, gele stoeltjes, de Grolsch-parasols uitgeklapt. De grote ramen staan open, zodat er een goede verbinding is tussen binnen en buiten. De bestelde uitsmijter staat snel op tafel en het erbij bestelde Wagenings Blond smaakt prima. Tip: als het binnen niet druk is, hoeft de muziek niet gelijk op discovolume.
Cafedetijd.net

 

Utrecht

Qwibus, Amersfoort
Knap om in de, zeker ’s avonds, wat troosteloze omgeving van een winkelcentrum een café te runnen. Voor de deur een terrasje met prima stoelen en dat trekt zeker overdag makkelijk gasten. Het café zelf is klein, maar leuk ingericht. Al is een systeemplafond nou niet direct de grootste sfeermaker.
Enfin, het stoort de stamgasten duidelijk niet. Die zitten gezellig aan de bar. Zodra wij aan een
tafeltje hebben plaatsgenomen worden we prima geholpen.
Qwibusamersfoort.nl

 

Noord-Holland

’t Schippershuis, Hoorn
De inspiratiebron voor ’s lands beroemdste cafélied: Het kleine café aan de haven van Vader Abraham. Dit eetcafé is schitterend gelegen, aan de haven en tegenover de Hoofdtoren. Voor de deur een groot en overkapt terras. Het interieur is bruiner dan bruin. Ons jurylid besluit ook een hapje te eten en bestelt de spareribs. Het portie is naar zijn bescheiden mening wel erg… inderdaad, bescheiden.
Schippershuishoorn.nl

In den Uiver, Haarlem
Plaatje van een café dat onder de vorige eigenaar verschillende malen een Top 10-notering wist te behalen. Een paar jaar na de overname zijn de ervaringen wisselend. Het jurylid moppert dat het buitenwerk een schilderbeurt kan gebruiken. Ondertussen wordt hij echter wel prima geholpen door een attente bardame. Om de hoek van zijn zaak is eigenaar Hildo Makkes van der Deijl bezig met de
realisatie van Bierlokaal de Uiver met 40 taps. De opening is gepland voor eind oktober.
Indenuiver.nl

’t Ankertje, Enkhuizen
Een klassiek bruin café in het fraaie Enkhuizen. Zeker niet groot, wel uitermate sfeervol dankzij de vele scheepsattributen die als decoratiemateriaal dienen. Ook de verlichting is in stijl, want scheepslampen. Voor de deur en aan het water een groot terras. Misschien wel té groot voor een zaak van deze omvang? Gasten moeten lang wachten op hun bestelling of om af te kunnen rekenen. De vriendelijke dames van de bediening doen hun best, maar kunnen het letterlijk en figuurlijk amper bijbenen.
Cafe-ankertje.nl

 

Zuid-Holland


De Kleine Witte, Den Haag

Mooi klassiek bruin café anno 1883. Met Patrick Ravenswaay staat de 4e generatie achter de tap van dit klassieke familiebedrijf. Kleedjes op tafel, bierpullen aan het plafond, foto’s en krantenartikelen aan de muur en biljarttafel in het midden van de zaak. Het personeel is druk
als wij er zijn. Door het onverwachts mooie weer zit het terras voller dan verwacht en het duurt lang voordat er besteld kan worden. Wel een oprechte aanrader!
Cafedekleinewitte.nl

De Zwarte Ruiter, Den Haag
Als we de medewerker vragen om af te mogen rekenen zegt deze: ‘Wat? O, waar zat u?’ Amper 2 meter bij hem vandaan dus. ‘Nog niet helemaal wakker’, is de reactie. Het is enigszins kenmerkend voor De Zwarte Ruiter. Een zaak met karakter en eigenzinnigheid. Daar hou je van of niet. Geen service aan tafel of op het terras. Dat snapt niet iedereen. Desondanks de populairste zaak op de Grote Markt. ’s Avonds vaak bomvol. En dat al jarenlang.
Gmdh.nl/zwarte-ruiter

Barclay, Rotterdam
Een bijna chic ogende brasserie. Grote vierkante eilandbar en daar om heen een mix van meubilair. Krukken, fauteuils bij de open haard en zitbanken elders. We missen een beetje de echte café-uitstraling. ‘Eerder een luxe lunchroom’, noteert het jurylid. Er loopt aardig wat personeel rond, maar er volgt geen begroeting, noch wordt er oogcontact gemaakt. Hierdoor duurt het lang voordat we
kunnen bestellen.
Barclay-rotterdam.nl

Verhip, Rotterdam
Als een soort klein huis op de prairie ligt Café Verhip midden in het hippe Lloydkwartier.
Gevestigd in een opvallend en vrijstaand pand. Het is er prima toeven, maar het is een zekere
nonchalance bij het personeel die het café op de rand en niet ín deze Top 100 plaatst. Het duurt
lang voordat we kunnen bestellen en we moeten twee keer om de rekening vragen. Anderzijds, wie minder haast heeft, beleeft hier genoeglijke momenten.
Verhiprotterdam.nl

 

Brabant

Cambrinus, Budel
Op doordeweekse dagen een prima café met een wat rommelige buitenkant. Fleurige bloembakken, terrasschermen en steigerhouten meubilair. Ook binnen een bonte verzameling attributen aan de muur. In de weekenden gaat het hier ‘los’ en komt het lokale jongvolk hier graag. De barman waarschuwt op voorhand dat het bestelde Budels biertje niet bij iedereen in de smaak valt. Dat lijkt ons nergens voor nodig. Immers: waarom zou een pilsje geen karakter mogen hebben!? Het smaakt ons in ieder geval meer dan uitstekend.
Cambrinusbar.nl

Proost, Zevenbergen
Lunch-café Proost klopt nadrukkelijk op de deur van de Café Top 100. Pand en inrichting zijn nog niet eens zo bijzonder, de sfeer is dat wel. Die zit er namelijk goed in. Zeker als ons jurylid aan de bar plaatsneemt. Het is kermis en bommetje vol. De dames van de bediening snappen het helemaal. Hier een kwinkslag, daar een praatje en nergens een leeg glas te bekennen. Het filmpje op de site
geeft een leuke sfeerimpressie maar is gedateerd: de gasten aan de bar roken nog dat het een lieve lust is.
Proost-7bergen.nl

De Douairiere, Boxmeer
Prachtig grand café met een fraaie bar. Exterieur en interieur zijn op elkaar afgestemd. Alles ziet er mooi, modern en verzorgd uit. Twee terrassen, één aan de voorkant, de ander in de ommuurde tuin aan de achterzijde. Vlotte en vriendelijke medewerkers. Nemen de bestelling op met pen en papier
en herhalen deze ook. Door amper aan bijverkoop te doen laten ze wel wat omzet liggen.
Dedouairiere.nl

Limburg

De Poshoorn, Maastricht

Je krijgt maar één keer de kans voor een eerste indruk, luidt een bekende kreet in reclameland. Ons jurylid, net als Stadsherberg De Poshoorn oud-winnaar van de Café van het Jaar titel, verbaast zich bij aankomst dan ook over de versleten Nederlandse vlag aan de gevel. Ook de entree van dit monumentale café noemt hij ‘rommelig’. Eenmaal binnen roemt hij wel de mooie ouderwetse inrichting. Schoon en sfeervol ook. Pak de uitstraling aan, willen we alleen maar adviseren. Want dit is natuurlijk wel een café dat in de Café Top 100 hoort.
Poshoorn.nl

Reageer op dit artikel