artikel

Aangifte doen bij interne criminaliteit: de moeite waard of zonde van je tijd?

Café 1018

Ik ben erachter gekomen dat een van mijn barmedewerkers met enige regelmaat geld uit de kassa heeft gepakt. Met deze informatie heb ik haar geconfronteerd en zij heeft het toegegeven. Ze gaf direct aan alles te willen terugbetalen als ik dan maar geen aangifte zou doen bij de politie. Ik heb hiermee ingestemd, maar is dat verstandig?

Aangifte doen bij interne criminaliteit: de moeite waard of zonde van je tijd?

We horen wel vaker dat horecaondernemers afzien van aangifte van bijvoorbeeld diefstal of verduistering, niet zozeer om de frauderende medewerker te ‘sparen’ maar vanwege de rompslomp die het met zich meebrengt.

Allemaal kostbare tijd die ze liever spenderen aan gasten. Ook is een veelgehoorde klacht dat het nog maar de vraag is of er met zo’n aangifte ook echt iets gebeurt. Begrijpelijke argumenten, maar geen aangifte doen, heeft wel een keerzijde. Als maar weinig mensen besluiten om aangifte te doen, lijkt het aantal gevallen van interne criminaliteit in de horeca heel laag. Dat geeft een vertekend beeld van de omvang van het probleem, waardoor het wellicht minder prioriteit krijgt dan het verdient.

Lees ook:
Meer artikelen van Piet van Gelder

Het doen van aangifte heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats geef je als horecaondernemer naar je personeel het signaal af dat je dergelijke incidenten serieus neemt, de frauderende medewerker komt er niet ‘zomaar’ mee weg. In de tweede plaats zorgt een aangifte ervoor dat de werkelijke omvang van het probleem inzichtelijk wordt, ook voor de branche zelf.

Lees ook:
Persoonlijk verhaal: diefstal door eigen personeel

Het strafrecht maakt het niet alleen mogelijk om frauduleus gedrag van de medewerker te bestraffen, maar ook om u als benadeelde tegemoet te komen. Door het doen van aangifte kunt u als benadeelde gebruik maken van uw informatiepositie in de strafrechtsketen en wordt u een helpende hand geboden om uw schade te verhalen op de dader.

Wanneer aangifte doen?

Kies zorgvuldig het moment waarop je aangifte doet. Zodra namelijk aangifte is gedaan, draag je het onderzoek volledig over aan de politie en heb je zelf geen mogelijkheden meer om nog onderzoek te doen. Dus zolang er sprake is van vermoedens, kun je zelf een aantal stappen zetten om aan fact finding,(‘waarheidsvinding’) te doen. Leg alles wat je doet zorgvuldig vast op papier. Dat maakt je zaak alleen maar sterker. In het voorbeeld hierboven heeft de medewerker de diefstal bekend. Dus dan is het een kwestie van een verklaring laten tekenen en met alle feitelijke onderzoeksinformatie aangifte doen.

Hoe houd je met elkaar de branche schoon?

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft ingestemd met een waarschuwingsregister (‘zwarte lijst’) voor horeca. Gasten en bezoekers die zich onbehoorlijk hebben gedragen kun je hierin laten opnemen. Het zou mooi zijn als er een dergelijk waarschuwingsregister komt voor medewerkers die hun boekje te buiten zijn gegaan.

Daarmee kun je er als branche voor zorgen dat collega-horecaondernemers niet in dezelfde val trappen als jij. Andersom zou je de lijst ook kunnen gebruiken bij het aannemen van personeel: één blik in het register en je weet of iemand iets op zijn of haar kerfstok heeft. Maar: zo’n register werkt alleen als zo veel mogelijk horecaondernemers hieraan meewerken.

Natuurlijk kun je ook zelf navraag doen bij een vorige werkgever, maar dat gebeurt niet altijd.

Meer weten over de aanpak van interne criminaliteit? Op 15-16 maart staat de training Fact Finding gepland.

Lees ook:

Piet van Gelder, oud-politieman, schreef een serie blogs op Misset Horeca over het zelf aanpakken van interne criminaliteit, zoals grepen uit de kassa, diefstal van drank, het niet aanslaan van consumpties et cetera.

Deel 10: Ontslag op staande voet of aangifte?
Deel 9: Een confronterend gesprek voeren: de ontknoping
Deel 8: Interne diefstal: recht op het doel af
Deel 7:  Interne diefstal: vlieg er niet zo maar in.
Deel 6:  Gesprek met verdachte goed vastleggen
Deel 5:  De zeven gouden W’s
Deel 4:  Gedraag je als een spons
Deel 3:  Onderzoek doen naar diefstal, mag dat zo maar?
Deel 2:  Effectieve aanpak
Deel 1:   Interne incidenten? Weet wat je moet doen

Reageer op dit artikel