artikel

Vijf voordelen én vijf nadelen van een BV

Café 3685

Aan het twijfelen of je van je eenmanszaak of vof een bv moet maken? Of bezig een nieuw bedrijf op te richten? Twijfel je of een Besloten Vennootschap als rechtsvorm voor jouw horecabedrijf het voordeligst is? Legalloyd zet vijf voor- en nadelen van de BV op een rij.

Vijf voordelen én vijf nadelen van een BV

Voordelen BV als rechtsvorm

Beperkte aansprakelijkheid

Het grootste voordeel van een BV is dat je als bestuurder in principe niet aansprakelijk bent voor schade en schulden van de BV. Bij een eenmanszaak ben je daar altijd volledig aansprakelijk voor, zelfs in je privévermogen.

Aandelen zijn makkelijk overdraagbaar

Aandelen in een BV zijn makkelijk overdraagbaar. Daarmee draag je alle schulden en bezittingen in één keer over. Bij een eenmanszaak is dat veel complexer.

Medeoprichters

Je kunt zelf bestuurder, aandeelhouder en oprichter zijn van een BV, maar dit kunnen ook verschillende personen zijn. Zo kun je de taken verdelen en hoef je niet al het werk zelf te doen. Best wel handig.

Personeel

De BV kan personeel in dienst nemen. Als je BV succesvol is en steeds groter wordt kan personeel een verademing zijn.

Lager belastingtarief

Als je meer omzet gaat draaien in een BV zal je een lager belastingtarief betalen (de vennootschapsbelasting). Vanaf ongeveer €80.000,- nettowinst per jaar is de BV belastingtechnisch aantrekkelijker dan een eenmanszaak. Ook kun je gebruik maken van bepaalde aftrekposten, zoals de investeringsaftrek of de innovatiebox (innovatief onderzoek stimuleren).

Nadelen BV als rechtsvorm

Geen (starters)aftrekposten

Met een BV kun je geen gebruik maken van de huidige fiscale voordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Onder €80.000,- nettowinst per jaar zijn de aftrekposten fiscaal voordeliger dan het belastingtarief voor de BV.

Oprichtingskosten

Als je een BV opricht heb je een notaris nodig. Deze kosten kunnen dan oplopen tot zo’n €1000,-.

Meer administratie

Als je een BV hebt moet je een aangifte vennootschapsbelasting indienen en elk jaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Minimaal DGA-salaris

De Directeur-Grootaandeelhouder van een Besloten Vennootschap moet minimaal €44.000,- verdienen per jaar. Maar daar komt verandering in. Vanaf 2017 mag je als Directeur-Grootaandeelhouder de eerste 3 jaar het wettelijk minimumloon verdienen in plaats van het gebruikelijke loon van €44.000. Er blijft zo meer vermogen over om te investeren in je onderneming.

Overdracht

Aandelen in een BV zijn gemakkelijk over te dragen, maar je moet hiervoor wel altijd langs een notaris. Het overdragen kost dus tijd en geld.

Leestip: Pas op voor onder- en oververzekering»

Door: Philo van Lenning, advocaat van LegalLoyd

Reageer op dit artikel