artikel

Carnaval: KHN zet tips op een rij voor ondernemers

Café 2833

Over een paar weken barst het carnaval los in verschillende regio’s in Nederland. De horeca verandert in een plek met hossende en feestende mensenmassa’s. Waar moet u op letten? En welke regels moet u toepassen? Check de tips van KHN.

Carnaval: KHN zet tips op een rij voor ondernemers

Brandveilige carnaval

Tijdens carnaval versieren veel horecaondernemers hun zaak. ‘Het is noodzakelijk dat u de tijd neemt om kritisch te kijken naar de brandveiligheid’, aldus KHN. ‘De versieringen, de vluchtroutes en het aantal feestgangers: het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden.’

  • Gebruik uitsluitend brandvertragende versieringen.
  • Controleer en vraag een productcertificaat van feestartikelen zoals vlaggen, slingers als u deze wilt gaan ophangen. Doe altijd een praktijktest buiten: is uw feestversiering brandveilig? Houd de vlam er 10 tot 15 seconden bij. De stof mag niet branden of druppelen.
  • Gebruik voor de bevestiging van de versieringen uitsluitend ijzerdraad. Dit voorkomt dat de versieringen bij brand naar beneden vallen op het publiek.
  • Houd lichtspots en andere warmtebronnen vrij van versieringen (minstens 50 cm vrijhouden).

Controleer de leeftijd van jongeren

U bent bij het verkopen van alcohol verplicht om aan de hand van een ID te checken of de koper 18 jaar of ouder is. Dat hoeft alleen niet wanneer de koper ‘onmiskenbaar’ oud genoeg (18-plus dus) is. KHN heeft voor u praktische hulpmiddelen ontwikkeld om met deze wettelijke regel om te gaan.

Geschminkte gasten herkennen

Het wordt een hele klus om tijdens carnaval te controleren of een geschminkte tiener onder de 18 niet stiekem een biertje probeert te bestellen. Wat kunt u doen als u de identiteit en dus ook de leeftijd niet kunt vaststellen van geschminkte of gemaskerde gasten tijdens carnaval?  Een oplossing om een eventuele (onbewuste) overtreding en een boete te voorkomen is leeftijdbandjes verstrekken. Bij verschillende gemeenten zijn rond carnaval centrale posten waar jongeren na het aantonen van hun identiteitsbewijs, middels een ID-apparaat leeftijdsbandjes kunnen halen. Met deze bandjes kunnen zij snel en gemakkelijk bij de horecagelegenheden aantonen dat zij oud genoeg zijn om alcohol te mogen drinken.

Ben ik strafbaar als een 16- of 17-jarige een sigaret in mijn rookruimte opsteekt?

U mag geen sigaretten verkopen aan jongeren onder 18 jaar. Maar hoe zit het met jongeren die hun eigen sigaretten bij u in de rookruimte opsteken? Dan bent u als horecaondernemer niet strafbaar.

Ben ik aansprakelijk voor diefstal van gasteneigendommen uit mijn garderobe?

Een gast meldt na een verblijf in uw bedrijf dat zijn jas uit uw garderobe verdwenen is. Hij stelt u aansprakelijk voor de schade. Als een gast zijn jas afgeeft bij een betaalde en bewaakte garderobe ontstaat een overeenkomst van bewaarneming. U bent dan verantwoordelijk voor de in bewaring gegeven jas.

Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in mijn zaak?

Jongeren onder de 16 jaar mogen op grond van de Drank- en Horecawet niet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken.

Zijn mijn medewerkers verplicht om gehoorbescherming te dragen?

Is het verplicht dat uw medewerkers gehoorbeschermers dragen tijdens carnaval? Bij geluidsniveaus boven de 85 dB(A) zijn uw medewerkers verplicht gehoorbeschermers te dragen. U dient er op toe te zien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Mogen gasten een e-sigaret gebruiken in mijn zaak?

Valt de elektronische sigaret onder de Tabakswet? Is deze toegestaan in de horeca? Ja, een elektronische sigaret of een e-sigaret, is volgens de wet toegestaan in de horeca. Lees hier er meer over.

Reageer op dit artikel