artikel

Preventie van interne diefstal begint bij jezelf – 5 tips

Café 2746

Zelf snel een pak koffie uit de voorraad pakken omdat thuis de koffie op is? Een gratis drankje weggeven omdat er toevallig vrienden van je in de zaak zitten? Als leidinggevende/eigenaar van de zaak denk je misschien dat zulke dingen moeten kunnen. Maar wat is het effect van dit soort handelingen op je personeel?

Preventie van interne diefstal begint bij jezelf – 5 tips

Naar buiten om te roken? Iets eerder naar huis dan de roosters aangeven? Misschien sta je er niet altijd bij stil hoe belangrijk het gedrag is dat je zelf laat zien als leidinggevende. Wanneer je als horecabedrijf werkafspraken maakt over wat wel en niet gebruikelijk is, moet het niet blijven bij een papieren document dat verder niet wordt nageleefd. Wie goede afspraken met zijn personeel maakt en van hen verlangt dat zij de afspraken nakomen, zal zich daar zelf ook aan moeten houden. De (voorbeeld)rol van jou als leidinggevende is in dit kader namelijk fundamenteel om eventuele ongewenste patronen van collega’s te doorbreken.

Hoe creëer je een open cultuur tegen interne diefstal?

Is er eenmaal sprake van een sfeer waarbij er sprake is van interne diefstal en het personeel het niet meer zo nauw neemt met de afspraken? Dan is een cultuuromslag nodig. Dat lukt echter niet van de ene op de andere dag.

Ten eerste: probeer een open cultuur te creëren waarin mensen zaken durven te benoemen en elkaar ook durven aan te spreken op houding en gedrag. Politieman Piet van Gelder deelde met ons de 5 beste tips over hoe je dit in jouw horecabedrijf kunt doorvoeren:

  1. Neem een vast agendapunt op in het werkoverleg waarop mensen hun vragen kunnen stellen en hun ideeën naar voren kunnen brengen al het gaat om integriteitskwesties.
  2. Bespreek maandelijks de derving. Je kunt hier iets positiefs van maken door een beloningssysteem in te stellen: is de derving laag, dan wordt er iets gespaard voor een teamuitje. Hiermee maak je er een collectief belang van dat de derving laag is.
  3. Voer controles van de voorraad en kassa’s uit in de openheid.
  4. Door medewerkers actief te betrekken, zorg je voor een breed draagvlak binnen je horecaonderneming voor de afspraken.
  5. Wees vooral ook duidelijk wat de maatregelen of consequenties zijn als zich een incident voordoet.

Meer lezen over interne diefstal?
Medewerkers die stelen: hoe voorkom je het?
Hoe gaat Antonio van den Hengel met interne diefstal om? Een openhartig gesprek. 

Kortingsaanbieding deelname training Fact Finding

Meer weten over het omgaan met interne incidenten, preventief of als het je onverhoopt toch is overkomen? Kijk op fact-finding.nl of volg de training Fact Finding op 15-16 maart a.s. Er zijn nog maar een aantal plaatsen beschikbaar! De eerste twee bedrijven die zich aanmelden via MissetHoreca krijgen bovendien 25% korting op de trainingsprijs*.

*Niet in combinatie met korting bij deelname van 2 of meer deelnemers van dezelfde organisatie.

Piet van Gelder en Bregje de Lannoy

Piet van Gelder en Bregje de Lannoy

Wilt u zelf iets aan Piet van Gelder en Bregje de Lannoy voorleggen? Stuur uw vraag dan per mail naar NathalieBluiminck@vakmedianet.nl en we leggen de vraag aan Van Gelder voor.

Leestip:
Meer tips van Piet van Gelder op Misset Horeca

Reageer op dit artikel