artikel

Waarom meedoen aan de Terras Top 100

Café 1943

Kan ik met mijn terras meedoen aan de Terras Top 100? Waarom zou ik meedoen? Waar kan ik mijn zaak inschrijven? Hoe werkt het gehele traject? Wat levert het me op? De Terras Top 100 uitgelegd.

Waarom meedoen aan de Terras Top 100

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: om deel te nemen aan de Terras Top 100, dient een terras aan vier eisen te voldoen: het aantal zitplaatsen dient minimaal dertig te zijn, er is bediening aan tafel, het terras is vrij toegankelijk (dus niet op een pretpark of iets dergelijks) én het is in het hoogseizoen minimaal vijf dagen per week open. Terrassen die niet aan een van deze eisen voldoen, kunnen wel meedoen en gekeurd worden, maar dingen niet mee naar een plek in de Terras Top 100.

Schrijf je in voor de Terras Top 100

Inschrijving Terras Top 100 geopend

Direct na de bekendmaking van de Terras Top 100 2016 – op 4 juli van het Terras Top 100afgelopen jaar – is op veler verzoek de inschrijving voor de Terras Top 100 2017 geopend op www.missetterrastop100.nl. Iedereen die mee wil doen, kan zich via deze link nog inschrijven tot en met 1 april 2017. Hierna sluit de inschrijving en gaan de mystery visitors op pad voor de eerste ronde van de Terras Top 100 2017.

Eerste ronde: mystery visit

De mystery visitors van Mystery Review verzorgen de eerste ronde. Hij of zij bedoordeelt door de ogen van de gast, onaangekondigd en anoniem. Als de Terras Top 100inschrijvingen gesloten zijn, gaan zij op pad bij de terrassen. Elke zaak wordt bezocht en beoordeeld. Het moet tijdens een bezoek wel terrasweer zijn, dus droog en boven de 12°C. De mystery visitor beoordeelt een terras op tientallen punten, uiteenlopend van stopkracht en meubilair tot aan productkwaliteit, ontvangst en de uitstraling en de service van de medewerkers. Ook wordt gelet op onder meer zwerfvuil en het afnemen van de tafels nadat gasten vertrokken zijn.

Leestip: Waar let de Terras Top 100 Jury op?

Tweede ronde: vakjury

Als alle terrassen bezocht zijn en alle scores binnen zijn, worden de terrassen qua score in de juiste volgorde gezet. De beste 125 terrassen gaan door naar ronde twee en zullen opnieuw bezocht worden. Zowel de terrassen die afvallen als de terrassen die doorgaan, krijgen bericht. Zij die afvallen krijgen in het hoogseizoen, na de bekendmaking van de Terras Top 100, opnieuw een mystery visitor. Van beide Terras Top 100bezoeken ontvangt het bedrijf een rapportage zodat het terras vergeleken kan worden in drukke en rustige periodes. De 125 die doorgaan naar ronde twee krijgen een vakjurylid op bezoek. Dit zijn mensen die de afgelopen jaren hun sporen in de horeca verdiend hebben en zij beoordelen het terras op dezelfde punten, maar dan door de ogen van de professional. Bovendien duurt ieder bezoek van een vakjurylid minimaal 40 minuten en wordt er iets gegeten én iets gedronken. Ook de vakjury zal haar bevindingen vastleggen in een rapportage. En net zoals bij de rapportage van de mystery visitor, zal deze na de bekendmaking van de Terras Top 100 2017 verzonden worden naar de deelnemende zaken.

Leestip: De Terras Top 100 Hoofdjury: wie zijn dat?

Eindscore en ronde drie

Als de scores van de vakjury binnen zijn, worden deze naast de scores van de mystery visitors gelegd en wordt een totaalscore berekend. De mystery visit telt voor 20 procent mee, het vakjurybezoek voor 80 procent. Op basis van deze score vallen 25 zaken uit de lijst en is er een top-100. De best scorende bedrijven, afhankelijk van de score kan dat de top-5, -6 of -7 zijn, krijgen een derde bezoek.

Terras Top 100 Hoofdjury

De Hoofdjury die in 2 dagen 717 kilometer aflegde om de Terras Top 100 2016 vorm te geven.

Dit bezoek is van de hoofdjury en is aangekondigd. Op het afgesproken tijdstip komt de hoofdjury langs bij het bedrijf om met de ondernemer – en eventueel medewerkers – te spreken over de bedrijfsfilosofie, de visie op terras en ondernemen, personeelsbeleid, productkeuzes en alles wat nog meer ter sprake komt. Ook zal er een kijkje voor en achter de schermen genomen worden. Op basis van deze laatste bezoeken zet de hoofdjury de top van de lijst in de juiste volgorde en wordt de definitieve lijst bekend. Deze wordt tijdens een feestelijk event onthuld bij de winnaar van 2016: Het Hooihuis in Roosendaal.

Inschrijven voor de Terras Top 100 kan hier.

Inschrijven voor de Terras Bootcamp kan hier.

Reageer op dit artikel