artikel

Wouter Verkerk: Zes terrastips: zo wordt dit het beste terrasseizoen ooit

Café 2100

Denk samen met je team na over een verrassend, bijzonder, warm en gastvrij zes-stappenplan voor je gasten. Zo luidt het advies van gastvrijheidsdeskundige Wouter Verkerk. Zijn zes tips voor het beste terrasseizoen ooit. 

Wouter Verkerk: Zes terrastips: zo wordt dit het beste terrasseizoen ooit

1 Spreek een volgorde van contactmomenten af en zorg dat iedereen diezelfde rode lijn volgt.
Bij binnenkomst gebeurt er dít, als we aan tafel komen zeggen we in ieder geval dát, en als we iets op tafel zetten doen we het altijd zó! ’Alleen zeggen: ‘Behandel iedereen zoals je zelf ook behandeld wilt worden’ of ‘Je moet het gewoon een beetje aanvoelen!’ is allang niet meer genoeg. Moderne horeca is een professionele branche en daar horen professionele en uniforme werkafspraken bij.

2 Voorkom jaloezie onder gasten, streef gelijke behandeling na.
Hoewel gastvrijheid altijd iets te maken heeft met de bereidheid uitzonderingen te maken voor individuele gasten, is het verstandig om de meeste dingen voor iedere gast op dezelfde manier aan te pakken. Anders volgen er al snel klachten: ‘Kijk, zij krijgen meer wijn dan wij in hun glas!’ ‘Kijk, zij krijgen wel mooie wijnglazen en wij niet!’ ‘Kijk, ze staat steeds bij die mensen te kletsen, en bij ons is ze heel kortaf!’

3 Tafels schoon
Niet voor alle tips uit dit lijstje hoef je heel goed te kunnen nadenken, discipline is heel belangrijk. Zorg voor een actieve werkroutine. Tafeltje leeg, tafeltje schoon. Liefst met een schoon doekje. Minstens zo belangrijk: ook droog maken!

Leestip: Zo bouw je het ideale horecaterras: van inrichting tot personeel

4 Medewerkers uniform en goed verzorgd
Sommige bedrijven hebben in 1998 gewoon heel erg veel bedrijfskleding aangeschaft, zo lijkt het tenminste. Het ziet er allemaal niet meer helemaal up to date uit, bovendien meestal drie maten te groot en ook nog eens met een veel te groot bedrijfslogo op je linkerborst. ‘Wat zit die gast nou te kijken!’terrastips Wouter Verkerk

Zorg in ieder geval dat er uniformiteit is, dat er afspraken zijn over lipgloss, haardracht, verzorgingsniveau van baarden en snorren en als je afspreekt dat eigen sneakers mogen, spreek dan wel af dat ze schoon zijn.

Wat je ook bedenkt, vergeet niet dat er weinig zo herkenbaar, professioneel en niet te vergeten (ook weer) heel hip is als een echte vlinderstrik!

5 Houd je belevingsthermometer een paar keer per dag in de lucht
Hoe is het met de muziek? (te hard, te zacht, het juiste genre?) Hoe is het met het licht? (te donker, te fel, een parasol meer of minder?) Ruikt het lekker? Ziet alles er aantrekkelijk uit? Zijn de medewerkers nog verzorgd? Staat er een aantrekkelijke bak met ijs en flessen op het terras? Zou ik van dit terras nu een foto op mijn Instagram willen zetten?

6 Werk met Wouter’s Big5 voor focus op de meest belangrijke momenten

-Welkom Gasten die worden verwelkomd, die zich daardoor thuis voelen, die daardoor beter kunnen inschatten wat er gaat gebeuren en wanneer, die zijn meer ontspannen en dragen bij aan een positieve en gezellige sfeer! Afspraak: Bijzondere aandacht in de eerste minuut van de gast

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk

-Suggestie Een gast weet veel minder van de zaak waar jij werkt dan jij. Het zou dus haast toeval zijn als hij in één keer de juiste keuzes maakt. Help hem actief, maar houd je aan de belangrijkste spelregel: Doe dit om hem te helpen, niet om er meer omzet uit te trekken. Dat volgt namelijk vanzelf wel, behalve als je het er om doet! Afspraak: iedere gast krijgt minimaal één suggestie.
-Presentatie Het moment dat je datgene presenteert aan tafel waar die gast voor is gekomen. En wat zeg jij dan? ‘De cola was voor…’ Nee natuurlijk niet! Meneer, alvast een ijskoud glas cola voor u, de bitterballen breng ik binnen drie minuutjes! Afspraak: Altijd een persoonlijke, betrokken en verzorgde presentatie MET VILTJES.
-Check Een gast laat zich niet zo goed lezen, beter een keer te veel gevraagd naar een nieuw drankje dan een keer te weinig. Het is ons vak voor mensen te zorgen, niet ze te laten stikken na een poosje! Afspraak: Blijf gasten verzorgen en naar vervolgbestellingen vragen.
-Afscheid Een gast die wil afrekenen, wil weg. Vertel hem waar hij aan toe is, vertel hem hoe lang het gaat duren en hoe je het gaat doen. ‘Als u wilt pinnen kunt u ook even naar de bar lopen!’ ‘Wilt u pinnen of contant betalen?’ ‘Afrekenen? Ja natuurlijk. Ik breng de drankjes naar de tafels in de serre en ik kom direct naar u toe!’ Een gast bepaalt zijn eindcijfer voor 25 procent in de laatste drie minuten. Sleep binnen die punten. Afspraak: Een gast die wil betalen heeft prioriteit, en krijgt aandacht.

Reageer op dit artikel