artikel

Hét bier voor de zomer van 2017

Café 6963

Wat worden de zomerbieren voor 2017? Wie weet dat beter dan de ondernemers zelf? Precies. En aangezien de smaken door het land nog wel eens willen verschillen, vroegen we in elke provincie: wat wordt jouw favoriete bier voor de komende zomer?

Hét bier voor de zomer van 2017

Een rondje langs de ondernemers leert dat het de witbieren zijn die nog het meest gedronken worden in de zomerse dagen. Maar ook de saison komt regelmatig voorbij. Het zal geen verrassing heten dat voor alle bieren in deze categorie geldt: laag in de alcohol, fris en goed doordrinkbaar. Niet dat je na een paar exemplaren ineens voor onaangename verrassingen komt te staan.

Noord-Holland

Patrick Warmerdam, ‘t Kantoor, Haarlem
Urthel saisonnière
Utrhel Zomerbier bier‘Saison gaat het helemaal worden, dus als het gaat om een mooi zomerbier kies ik voor de saisonnière van Urthel’, vertelt Patrick Warmerdam, barman bij café ‘t Kantoor in Haarlem. We hebben een klein speciaalbiercafé, hier komen liefhebbers’, vertelt Warmerdam. Dus als wij een bord buiten zetten dat we dit bier hebben, komen de gasten daar echt op af.’ Op fles heeft ‘t Kantoor de saison op voorraad, op de kraan zit hij op de wisseltap. ‘We hebben twaalf kranen en veertig bieren op fles, dus soms moeten we qua taps kiezen.’ Wat de Urthel Saisonnière volgens Warmerdam populair maakt, is wat veel zomerbieren geschikt maakt voor het warmere weer. ‘Laag in de alcohol en goed doordrinkbaar.’
Brouwerij: De Leyerth, Ruiselede (B)
Urthel.com

Noord-Brabant

Jan van Kollenburg, Bar Le Duc, ‘s-Hertogenbosch
Liefmans Fruitesse
‘Witbieren gaan het hele jaar door goed, dus dat is geen zomertrend meer te noemen’, vindt Jan van Kollenburg. De eigenaar van Bar Le Duc in Den Bosch noemt daarom Liefmans Fruitesse. ‘Dat gaat zo hard dat we het in de zomer op tap hebben. Anders staan we iedere avond 25 keer de koelkast bij te vullen.’
LLiefmans Zomerbier bieriefmans Fruitesse wordt het hele jaar door goed verkocht bij het karakteristieke Bar Le Duc. Maar zodra de zomer in aantocht komt, laat Jan van Kollenburg de fusten komen. ‘We hebben het nu twee jaar op fust, sinds de overname door DeKoninck. Die account manager wees ons erop dat het beschikbaar was.’ En sinds die tijd is de Liefmans Fruitesse een hardloper. Van Kollenburg: ‘We hebben maar een klein terras, maar die staat vol met dit bier in de zomer. Overigens bijna alleen vrouwen bestellen het.’
Brouwerij: Liefmans, Dentergem (B)
Liefmans.be

 

Leestip: Het ideale horecaterras: van inrichting tot personeel

Groningen

Erik Harder, De Pintelier, Groningen
Schneider Weisse
In zijn speciaalbiercafé De Pintelier, heeft Eric Harder in zijn eigen woorden ‘de wereld aan bieren.’ ‘En ik vind alles prachtig, wat niet hetzelfde is als alles lekker’, vertelt de nummer 2 uit de Café Top 100 2016, die al sinds 1997 het café runt in het hart van de Groningse binnenstad. En ondanks de opkomst van Saison-bieren Schneider weisse Zomerbier bieren IPA’s, blijft Schneider Weisse veruit de populairste. Harder: ‘Op de voet gevolgd door respectievelijk Franziskaner, Hertog Jan en Hoegaarden.’ Gevraagd naar de populariteit van de Schneider Weisse. ‘Het is een verschrikkelijk mooi bier, goed doordrinkbaar met heerlijke tonen van citrus. Het is al zeker zeven jaar op rij mijn bestverkopende bier in de zomer’, aldus Harder.
Brouwerij: Schneider Weisse, Kelheim (D)
Schneider-weisse.de

Zeeland

Maurice van Goudoever, Tapperij Salud, Scharrendijke
Hertog Jan Bastaard
Maurice van Goudoever, die samen met partner Gwen Nooteboom Tapperij Salud in Scharrendijke uitbaat, gaat voor een nieuw bier in de horeca. ‘Ik ben ontzettend benieuwd wat de Bastaard, de radler van Hertog Jan gaat doen. Ik vind ‘m zelf in ieder geval geweldig en ga ‘m zeker promoten.’ De Bastaard komt in twee smaken: appel-citroen en de gember-citroengras, beiden 2,7 procent alcohol. Van Goudoever: ‘De appel-citroengras geniet licht mijn Hertog Jan bastaard Zomerbier biervoorkeur, die is wat frisser. De gember-citroengras wat zoeter. Wat verder opvalt: de schuimkraag is erg mooi,. Vaak zie je nog wel dat die inzakt bij een Radler. Qua smaak hangt de Bastaard tussen een Amstel Radler en een Duitse Radler; lekker fris en met een aangename twist.’ Het maakt Van Goudoever niet zo veel uit of een Radler weinig of geen alcohol bevat. ‘Mij persoonlijk niet althans. Voor de verkoop is het 80 procent alcoholisch en 20 procent niet-alcoholisch. Maar ik heb nu bijvoorbeeld de 0.0 van Bittburger, die smaakt écht heel goed.’
Brouwerij: Hertog Jan, Arcen
Hertogjan.nl

Drenthe

Hans Knoop, De Beurs, Meppel
Paulaner Weizen
Een lastige keus, zo vroeg in het seizoen, vindt Hans Knoop van De Beurs in Meppel. De Drentenaar is, wanneer we hem bellen, nog druk bezig met de lentebieren. Vele witbieren doen het goed bij De Beurs, vertelt Knoop. ‘Brand Weizen en Wieckse Witte bijvoorbeeld.’ Maar als hij er dan toch één moet uithalen, noemt de Paulaner Zomerbier bierondernemer de Paulaner Weizen. ‘We hebben zestien bieren op tap en dat wisselt nog wel eens. Maar de Paulaner Weizen hebben we sinds jaar en dag. Gasten bestellen het graag.’ En dat zijn dan vooral mannen, vertelt Knoop. ‘We serveren het in een groot glas, maatje halve liter, dus daar zijn vrouwen niet heel gek op, mannen des te meer.’ Speciale promoties rondom het bier doet Knoop niet. ‘We hebben een mooie bierkaart en ondanks dat er meer zomerse bieren op staan, valt de keuze vaak op Paulaner.
Brouwerij: Paulaner, München (D)
Paulaner.de

Gelderland

Wolter de Bes, Caspar, Arnhem
Life’s a Beach
‘Als iedereen voor witbier gaat, ga ik maar eens voor een Session IPA’, aldus Wolter de Bes van Caspar in Arnhem. Dit is overigens zijn tweede keus, als we ‘m vertellen dat hij z’n eigen bier, CC, niet mag noemen. Bij deze dan toch genoemd. Gevraagd naar welke Session IPA, noemt De Bes Life’s a Beach van Jopen. ‘Ik kan Life's a Beach Jopen Zomerbier bierJopen niet tot nauwelijks op een minder bier betrappen, dus als zij met een Session IPA komem, weet je haast zeker dat het goed is.’ Bij zijn Arnhemse café heeft de ondernemer het Haarlemse bier regelmatig. ‘Hij zit op de wisseltap en komt vaak voorbij. Het is geschikt als zomerbier omdat hij laag in de alcohol zit, 4,5 procent. Dus met de kop in de zon kun je er rustig nog eentje nemen. Daarnaast is het vol van smaak en maakt het bittertje het tot een goede dorstlesser.’
Brouwerij: Jopen, Haarlem
Jopenbier.nl

Zuid-Holland

Herman Hell, Hell’s Kitchen Horeca Groep, Rotterdam
Desperado
‘Misschien past het niet onder de noemer ‘bier’, maar de Bucketservice die we vorig jaar invoerde bij Café Van Zanten, met Desperado’s, was een groot succes, aldus Herman Hell. Café Van Zanten aan de Rotterdamse Meent introduceerde vorig jaar Bucketservice, ondernemer Herman Hell legt uit: ‘We hebben grote statafels, en Desperado Zomerbier bierdaar hebben we gaten in gemaakt. Daar passen mooie buckets in. Zo serveerden wij buckets, gevuld met ijs en tien flesjes Desperado, dat was razend populair.’ En bij die Buckets was het vooral ook: zien drinken is doen drinken. Hell: ‘Klopt, maar daarnaast: we hadden op die tafels stokjes met een knik in het midden en daar zat weer een vlaggetje aan. Als mensen Bucketservice wilde, konden ze het vlaggetje omhoog knikken’, aldus de enthousiaste Rotterdammer. Dus die gaan we komend jaar terugzien? ‘Absoluut. Want buiten dat is Desperado ook lekker, en net effe anders. Mij geeft het in ieder geval een zomergevoel.’
Brouwerij: Heineken, Zoeterwoude
Desperados.nl

Limburg

Quirijn Mulders, ‘t Zoete Genot, Arcen
Hertog Jan Weizener
Wanneer je een automontHertog Jan Weizener Zomerbier biereur in Turijn naar z’n favoriete auto vraagt, is de kans groot dat hij Fiat zegt. Dus toen we een caféondernemer uit Arcen vroegen naar zijn favoriete bier, hadden we er al een beetje rekening mee gehouden: ‘Hertog Jan Weizener’, aldus Quirijn Mulders. Samen met zijn compagnon Sebastian Debats runt Smulders ‘t Zoete Genot, een fraaie horecazaak aan een evenzo fraai plein in het Noord-Limburgse Arcen. ‘We hebben vier kranen waarvan er twee het jaar rond bezet zijn door Hertog Jan Tripel en door de Weizen.’ Op een goede zomerse dag gaan er volgens Mulders zeker wel twee fusten doorheen. ‘We verkopen het ‘t hele jaar door, maar doordat het lekker fris is en goed doordrinkbaar, is het een ideaal zomerbier.’
Brouwerij: Hertog Jan, Arcen
Hertogjan.nl

Flevoland

Nils Dijkstra, ‘t Voorhuys, Emmeloord
Vedett
‘Het logo, het glas, de gele kleur met dat mooie schuim; Vedett straalt in alles ‘zomer’ uit’, vindt Nils Dijkstra. ‘Bij ’t Voorhuys in Emmeloord is hij degene die over het bier gaat’, lacht ondernemer Twan Hakvoort. ‘Dus ik laat hem graag het woord doen.’ Dat doet Dijkstra dan ook graag. ‘Het is een lekker, licht bier en heeft Vedett Zomerbier biernaast de uitstraling ook een interessante in- en verkoopprijs, met €54 voor een 20-literfust.’ ’t Voorhuys stapte vorig jaar over van Grolsch naar InBev dus de Grolsch Weizener die jarenlang een succes in de zomer was, is er niet meer. ‘Klopt, dus dit wordt de eerste zomer dat we Vedett naast de Hertog Jan Weizener gaan voeren, maar ik heb er alle vertrouwen in.’
Brouwerij: Duvel Moortgaat, Breendonk (B)
Vedett.com

Friesland

Auke Kooistra, Het Graauwe Paard, Oudebildtzijl
Witte Trappist
In het noorden van Friesland, een kleine 20 kilometer boven Leeuwarden, verwacht je geen Bavaria-café. Toch is Het Graauwe Paard in Oudebildtzijl er eentje. ‘Ik denk dat wij inderdaad het meest noordelijke Bavaria-café zijn’, lacht ondernemer Auke Kooistra. Als favoriete zomerbier noemt hij dan ook een bier uit de Witte Trappist La Trappe Zomerbier bierBavaria-familie: Witte Trappist van La Trappe. ‘Ik ben zelf niet zo dol op witbieren, alleen als ze heel koud zijn, op een heel warme dag.’ En waarom hij dit bier noemt? ‘Het is het enige witbier dat we hebben’, grinnikt Kooistra. ‘Maar wat ik van gasten hoor is dat ze het lekker vinden. Sowieso heeft La Trappe hele goede bieren.’
Brouwerij: De Koningshoeven – La Trappe, Berkel-Enschot
Latrappetrappist.com

Overijssel

Roy Spekhorst, Pelle’s eten & drinken, Deurningen
Grolsch Weizen
In het hart van het Twentse land, ligt Deurningen, in Deurningen ligt Pelle’s eetcafé en zoals het bij Twente betaamt: Grolsch is hier het bier.
Eigenaar van Pelle’s Roy Spekhorst: ‘De Grolsch Weizen is veruit ons populairste zomerbier, al een langere tijd ook. De mensen hier staan wat dat betreft nog niet Grolsch Weizen Zomerbier bierecht open voor andere bieren.’ Hoeveel er precies doorheengaan op een goede zomerse dag kan Spekhorst niet zeggen, maar speciaal aan te prijzen hoeft hij het in ieder geval niet. ‘Nee, het is bekend en daarnaast verkoopt het ook nog eens een keer extra door de opvallende glazen. Zien drinken is doen drinken.’
Brouwerij: Grolsch, Enschede
Grolsch.nl

Utrecht

Erik Thuis, Café Victoria, Woerden
Vedett extra white
Lang hoeft Erik Thuis niet na te denken over zijn favoriet. ‘Vedett Extra White’, roept de ondernemer van Café Victoria direct. ‘Ik vind het zelf ook een heerlijk bier. Weliswaar witbier, maar net even anders: verfrissend en dorstlessend.’ Gasten worden volgens Thuis aangenaam verrast wanneer ze het drinken. ‘Ze denken niet zo sVedett Extra White Zomerbier biernel aan dit bier, maar als ze één slok nemen, zijn ze verkocht.’ En dat blijkt, als we Thuis vragen naar het succes van het bier in zijn café. ‘Het loopt al drie jaar hartstikke goed. Eerst hadden we ’t op fles, maar het liep zo hard dat we het niet meer aankonden alleen op fles te hebben. Nu hebben we het dus op de tap.’
Brouwerij: Duvel Moortgaat, Breendonk (B)
Vedett.com