artikel

De Stelling: ‘Het rookverbod op het terras moet er snel komen’

Café 2441

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Rookvrij terras: beter voor gast en personeel’. Lees hier de meningen van Rob Michielsen van Anvers en Dennis Goossens van het Wapen van Ens.

De Stelling: ‘Het rookverbod op het terras moet er snel komen’

Rokers bederven het genieten op het terras, het rookverbod op het terras moet er snel komen

Rob Michielsen: Roken is vreselijk ongezond, smerig en hinderlijk ook voor de mensen eromheen. Bovendien is roken geen vrije keuze maar een verslaving. Het recht op een rookvrije werkplek voor werknemers en gasten zou wat mij betreft, net zoals binnen, ook op het terras moeten gelden. Om die reden zijn we in 2015 al gestart met het deels rookvrij maken van ons terras. Dus ja, van mij mag het huidige rookverbod ook voor het terras gaan gelden.
Dennis  Goossens: Dit weekend een sigaar rokende man op het terras aangesproken en die vond het geen bezwaar om even een klein ommetje te doen. Daarna heeft hij heerlijk geluncht en was meer dan tevreden, zo kan het ook. Vergeet niet dat wij als medewerkers verantwoordelijk zijn voor de beleving, niet die ene sigaar of sigaret.

‘Het is ongezond en hinderlijk voor andere gasten.’
Rob Michielsen, Anvers

Een niet-roken terras raakt je wel financieel.

Rob Michielsen: Natuurlijk, maar dat is voor mij geen reden om het niet te doen. Bovendien, als er vanuit de overheid op geen enkel terras meer gerookt zou mogen worden, zou de eventuele inkomstenderving voor iedere ondernemer gelijk zijn.De acceptatie dat het sociaal gezien simpelweg niet meer kan en wettelijk niet meer mag, is een kwestie van tijd. Het probleem lost uiteindelijk vanzelf op.
Dennis Goossens: Een niet-roken terras gaat ons zeker niet raken in de portemonnee. Het zal echt voor elk bedrijf anders zijn, maar ik durf te beweren dat het een meerwaarde is voor hoe gasten naar ons bedrijf en onze bedrijfsvoering kijken.

Het is een kwestie van tijd dat er een wettelijk verbod komt. Daarom kun je als ondernemer beter vooruitlopen op die ontwikkeling.

Rob Michielsen: Naar mijn verwachting zal ook het terras net als het perron, sportveld en schoolplein rookvrij worden. Gasten hebben net als onze werknemers recht op een geheel rookvrije plek, ook buiten. Langzaam aan de situatie wennen door nu al deels het terras rookvrij te maken, maakt dat naast een blijk van respect naar alle niet-rokers ook dat rokers kunnen wennen aan de nieuwe situatie.

Wij zijn verantwoordelijk voor de beleving,
niet die ene sigaret.

Dennis van Goossens, Het Wapen van Ens

 

Reageer op dit artikel