artikel

Terras Top 100 2017 nr. 74: ’t Ankertje, Enkhuizen

Café 1228

Zo bescheiden van omvang als ‘t Ankertje binnen is, zo ruim is het buiten. Het terras telt 130 stoelen, verdeeld over drie plekken: hoge tafels aan de gevel, hoge en lage tafels aan de andere kant van de straat en lage tafels op de kade een meter lager.

Terras Top 100 2017 nr. 74: ’t Ankertje, Enkhuizen

De medewerkers zijn verzorgd gekleed en ogen professioneel met hun oortje in. Het beroemde schipperscafé bestaat dit jaar 40 jaar. Rieuwert Mazereeuw opende in 1977 de zaak, zijn toen 7-jarige dochter Karin knipte het lint door en is de huidige eigenaar. Zij brouwt sinds 2013 ook haar eigen bieren onder de naam ‘Brouwvrouw’.

Enkhuizen heeft een rijke bierhistorie: in de tijd van de VOC telde het stadje liefst 53 bierbrouwerijen om de schepen te voorzien. Die eigen bieren, met namen als Lecker Blondje (blond bier), Alex Anker (amber, verwijst naar vroegere stamgast koning Willem-Alexander) en Witte Kaatje (witbier, verwijst naar Kaatje, herbergierster uit de VOC-tijd, die mannen ronselde voor schepen door hen bier te voeren).

Dijk 6
Cafe-ankertje.nl

Bekijk hier de complete ranglijst Terras Top 100 2017»

Inschrijven voor de Terras Top 100 2018 kan hier»

Reageer op dit artikel