artikel

Tips: roken tijdens werktijd in de horeca

Café 5100

Als tijd in rook opgaat… Een medewerker in mijn lunchroom, een student, vertrekt regelmatig 10 minuten eerder dan de afgesproken eindtijd van zijn werktijd. Toen ik hem er naar vroeg, kreeg ik te horen dat hij anders niet op tijd komt bij zijn andere bijbaantje. En omdat zijn rokende collega’s toch zeker 10 minuten onder werktijd besteden aan het wegblazen van sigaretten vond hij dat hij als niet-roker niks verkeerd deed door zelf 10 minuten eerder weg te gaan. Hoe handel je adequaat in zo’n situatie?

Tips: roken tijdens werktijd in de horeca

Bij diefstal denken mensen vrijwel direct aan het wegnemen van goederen. Maar in dit voorbeeld zou je kunnen denken aan ‘diefstal van tijd’. Die 10 minuten horen nog gewoon deel uit te maken van de werktijd van de medewerker. En dat geldt in uw ogen wellicht ook voor het roken tijdens werktijd.

Daar wordt de medewerker immers ook voor betaald. En als het gaat om eenmalig 10 minuten zou je het misschien nog door de vingers kunnen zien, maar wanneer dit structureel gebeurt, heb je een goede reden om de medewerker hierop aan te spreken.

Op zijn minst had hij niet op eigen houtje hiertoe moeten besluiten, maar dit vooraf moeten bespreken. Als je uiteindelijk omrekent wat zo’n 10 minuten per dag op jaarbasis kost, gaat het niet meer om peulenschilletjes. Dat geldt ook voor het roken tijdens werktijd.

Roken tijdens werktijdRoken tijdens werktijd

Ergens heeft de medewerker natuurlijk wel een punt dat er geen onderscheid zou mogen zijn tussen rokers en niet-rokers, als het gaat om effectieve werktijd.

Een niet-roker mag niet de dupe zijn van zijn gezonde leefstijl. In eerste instantie kun je kijken of de personeelsleden (rokers en niet-rokers) onderling tot een werkbare afspraak kunnen komen. Wil je daar zelf de regie in houden, geef dan bij het aannemen van nieuw personeel al aan wat de regels rondom roken zijn. Leg deze vast in een bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst. Dan kan er achteraf ook geen gezeur over ontstaan.

Er zijn inmiddels ook al horecaondernemers die liever niet-rokers dan rokers aannemen als personeel, eenvoudigweg omdat de niet-roker per dag productiever is.

Muggenziften of intern incident?

Iets eerder vertrekken, privézaken regelen onder werktijd, een extra drankje nuttigen of weggeven op kosten van de zaak. Stuk voor stuk zijn het geen grote zaken, het woord ‘incident’ klinkt dan zelfs misschien wat overdreven. Maar het gaat wel om de mentaliteit en integriteit van het personeel waar je als manager op wilt kunnen rekenen.

In veel gevallen is het aanspreken van de medewerker voldoende. Maar wanneer de grenzen worden opgezocht, zul je ook grenzen moeten trekken.

Piet van Gelder en Bregje de Lannoy

Piet van Gelder en Bregje de Lannoy

Heb je het vermoeden dat medewerkers niet-integer handelen? Ben je op zoek naar handvatten hoe je zoiets moet aanpakken? Kom dan 8-9 november naar de training Fact Finding.

Wilt u zelf iets aan Piet van Gelder en Bregje de Lannoy voorleggen? Stuur uw vraag dan per mail naar NathalieBluiminck@vakmedianet.nl en we leggen de vraag aan Van Gelder voor.

 

 

 

 

 

 

Meer tips en adviezen van Piet van Gelder en Bregje de Lannoy

Mijn horecamedewerker misdraagt zich privé. Moet ik hier iets mee?
Vakantiekrachten horeca: hoe houd ik rotte appels buiten mijn zaak?
Aangifte doen, wat komt daarbij kijken?
Interne diefstal en sweethearting: hoe te voorkomen bij evenementen
Loonbeslag voor je horecamedewerker. Wat te doen?
Preventie van interne diefstal begint bij jezelf – 5 tips

Reageer op dit artikel