artikel

Koffie Top 100 2017 nr.1 : Josephine Coffee, Arnhem

Café 6893

De gedrevenheid en drang altijd te verbeteren, spatten eraf bij Josephine Coffee. Eigenaren Renate Claessens en Arjan Pen hebben het juiste gevoel voor gastvrijheid en halen het allerbeste uit de bonen van Peeze. Die constant hoge kwaliteit plaatst ze dit jaar bovenaan de lijst.

Koffie Top 100 2017 nr.1 : Josephine Coffee, Arnhem

Josephine Coffee is al jaren een vaste waarde in de Koffie Top 100, al was dat wel altijd in het rechterrijtje. Dit jaar katapulteert dit fijne Arnhemse koffiezaakje naar de top van de lijst. De reden: de warme gastvrijheid en de in deze Top 100 ongeëvenaarde drive van eigenaren Renate Claessens en Arjan Pen om het bedrijf en de koffies constant te verbeteren.

Telkens worden nieuwe filtertechnieken uitgeprobeerd, waarbij wel de leverancier van de bonen constant is: Josephine is trouw aan de eveneens Arnhemse koffiebrander Peeze. Voor die filterkoffie is de volledige serie Best Select met single origins aanwezig, inclusief alle beschikbare limited editions. Ook op espresso-gebied kijkt Claessens naar vernieuwing. Zo heeft ze sinds kort ook een naked portafilter, en maakt haar gasten daar middels een krijtbord ook op attent. Dit kenmerkt de werkwijze: in alles wat ze doen, nemen ze hun gasten mee. ‘We hebben gasten die regelmatig binnenkomen om te vragen of we alweer nieuwe filterkoffie hebben. Als mensen met twee of meer personen filterkoffie bestellen, serveer ik ook vaak verschillende koffies: dan kunnen ze zelf proeven welke ze het lekkerst vinden.’

Ethiopische filterkoffie

josephine coffeeCleassens, die alle koffies bereidt, zet de hoofdjury als eerste een filterkoffie voor van Ethiopië Harrar. De bonen groeien tussen de 1500 en 2100 meter hoogte en zijn op de ‘natural’ methode verwerkt: het vruchtvlees is tijdens het drogen om de bonen blijven zitten. Dit resulteert vaak in zoete smaken van rijp fruit en rozijnen. Claessens gebruikt een V60 filter en water van 100 graden uit een kokendwaterkraan. Dat laat ze afkoelen tot 85 graden voor ze het opgiet, na bereiden karafeert ze de koffie enkele malen om hem rond 60 graden te serveren. In de smaak belooft Claessens vol rood fruit, wat ze ook absoluut waarmaakt. Zeker na nog iets verder afkoelen, komen de fruittonen mooi uit. De hoofdjury neemt ook zoete smaken van karamel en rietsuiker waar, aangevuld met een heel licht maar aangenaam bittertje. ‘De beste filterkoffie die ik vandaag proefde’,
noteert een lid van die hoofdjury.

Ook de bonen voor de espresso komen uit Ethiopië, uit de bekende koffieregio Yirgacheffe. Dit is een gewassen koffie, die de voor Ethiopië kenmerkende bloemen- en citrus- smaken heeft. En inderdaad: bergamot, grapefruit en jasmijn zijn duidelijk te proeven. Een aantal hoofdjuryleden noteert tevreden dat dit de beste espresso in de top van de ranglijst is en dat ze er graag nog een zouden bestellen. ‘En dat zegt veel over een espresso’. Perfecte smaakbalans, mooie zoetheid en een fijn rins randje. Onder de crema zitten ook meer kruidige smaken als kruidkoek, laurier en kardemom verborgen.

Voor de cappuccino kiest Claessens de Ottimo-blend van Peeze. Hieruit blijkt ook weer dat kwaliteit en smaak de belangrijkste drijfveren zijn. Het gaat er Claessens niet om om mee te gaan in de trend van single origins, het gaat erom dat gasten de beste smaakervaring krijgen. En de Ottimo is een heel goede blend voor cappuccino. De combinatie van – weer – Ethiopië met bonen uit Brazilië en Nicaragua geven het geheel een complex en spannend smaakprofiel. De frisse fruitigheid van Ethiopië, de aardsheid en zoete chocolade van Brazilië en de ziltigheid van de op vulkanische grond verbouwde bonen uit Nicaragua zorgen voor een compleet en breed smaakpalet. ‘Het doet denken aan lemon curd pie’, zegt een hoofdjurylid. ‘De cappuccino kent een zoete start, met daarna een florale punch’, zegt een ander. Ook proeft de hoofdjury vanille en nootmuskaat. Kortom: de cappuccino maakt in de smaak een reis over de tong, waarbij in parade alle smaken die Claessens beschrijft voorbij komen. Ze bereidt de cappuccino met lokale melk, die wel gepasteuriseerd maar niet gehomogeniseerd is. Met vaste hand schenkt ze er fraaie latte art van.

Liefde voor koffie

Los van de zeer goede koffies, prijst de hoofdjury het ondernemerschap van Claessens en Pen. Ze stralen vakmanschap en liefde voor koffie uit, die ze opdeden op vele reizen naar het buitenland. ‘Ze hebben oog voor detail. Zó wil je als gast ontvangen worden’, is het oordeel van de tevreden hoofdjury. De fijne, lichte inrichting en het achterliggende terras stralen eenheid uit, in het bedrijf worden gasten met krijtborden ruim geïnformeerd over het koffieaanbod en verleid door de minstens zo ruime selectie taarten in de vitrine, waarvan 90 procent zelfgebakken is.
Die taart is al bijna de reis naar Arnhem waard, met de koffies van Claessens ernaast is die reis een regelrechte must. De zaak bestaat sinds 2007, met deze titel zetten Claessens en Pen een mooi kroontje op hun tienjarig bestaan. Alles klopt hier, is de conclusie van de hoofdjury. De zaak ziet er goed verzorgd uit, het koffieaanbod is uitgebreid en van hoge kwaliteit. Die topsmaken, de warme gastvrijheid en het gepassioneerde ondernemerschap maken van Josephine Coffee de terechte nummer één in de Koffie Top 100 2017. 

Oordeel van de vakjury

Josephine Coffee werd in de vakjuryronde bezocht door Ron de Wit, eigenaar van Ron’s Coffee en lid van de hoofdjury. Hij laat zich in het vakjuryrapport lyrisch uit over de filterkoffie van Braziliaanse Daterra en roemt ook de espresso. Zijn oordeel: ‘De filterkoffie is zacht en rond, met lichte tonen van bessen. Erg goed in balans en niet zo zoet als een standaard natural koffie. Wat lekker! De espresso heeft een fris zuurtje dat overgaat in zachte bitterheid. Een echte top-espresso! De cappuccino komt met een mooie viervoudige tulp, de smaak is goed in balans en komt overeen met het gegeven smaakprofiel.’
Josephine Coffee
Bakkerstraat 22, Arnhem
Josephinecoffee.com

Bekijk hier de complete ranglijst Koffie Top 100 2017…

Reageer op dit artikel