artikel

Het favoriete winterbier in de horeca

Café 2524

Welk winterbier mag komende winter niet op tap of fust ontbreken? Deze vraag leggen we voor aan tien ondernemers. ‘Deze is lekker om mee te koken; er doorheen, maar ook met een glas ernaast.’

Het favoriete winterbier in de horeca
Foto's: Michel Zoeter

De winter staat voor de deur en dat betekent dat het weer eens tijd wordt ondernemers te vragen naar hun favoriete bier voor dit jaargetijde. Tien ondernemers, tien bieren. Welk bier mag niet ontbreken op op fust op tap in de horeca?

Jeroen van Beek: ‘Bloedbroeder’

Een beetje chauvinisme is Winterbier: bier voor de winter: Bloedbroeder een Hagenees niet vreemd. Dat blijkt maar weer eens als we Jeroen van Beek, die samen met Eline van Urk Dam café Huppel The Pub in de hofstad uitbaat, vragen naar zijn favoriete winterbier. ‘Bloedbroeder, een écht Haags bier.’ De Imperial Stout van Kompaan Bier werd dit jaar ook verkozen tot beste bier van Nederland. Van Beek: ‘Tsja, het beste bier. Je kan ‘m natuurlijk moeilijk vergelijken met bijvoorbeeld een Saison. Maar voor de winter is het absoluut een favoriet.’ Wat Bloedbroeder zo goed maakt? ‘Het is een stevig bier met een lekkere twist dankzij de port.’ Het zorgt ervoor dat het tegelijkertijd niet het meest toegankelijke bier is. ‘Nee, maar onder bierliefhebbers in onze zaak is hij populair. Want hij is robuust, maar ook mooi zacht.’
Kompaanbier.nl

Linda Arents: ‘Brigand’

Een écht biercafé zoals De Bonte Koe, in het hart van Purmerend. Daar moet een favoriet winterbier te vinden zijn. En dat blijkt als we het mede-eigenaar Winterbier: bier voor de winter: BrigandLinda Arents, die het samen met haar partner Huub runt, vragen. ‘Wij hebben nu achttien kranen, de negentiende staat klaar en binnenkort hebben we er 21’, begint de gastvrouw. ‘Maar hoeveel er ook zijn, er is in de winter altijd één vrij voor Brigand.’ Het Belgische blond bier is al jaren populair in het café op de Koemarkt. ‘Een mooi, vol bier’, vervolgt Arents, ‘dat goed gaat met een stoofpotje. Heerlijk draadjesvlees en dan ook wat bier erin meekoken.’ Met een knipoog: ‘En idealiter tijdens het koken een glas ernaast.’
Vanhonsebrouck.be

Joris van Berkel: ‘Grimbergen Blanche’

Joris van Berkel van Horecagroningen.nl en organisator van ondermeer de tapwedstrijden op de Horecava, gaat voor een licht bier in de Winterbier: bier voor de winter: Grimbergen Blanchewinter, Grimbergen Blanche. ‘Als het donkerder wordt, hoef ik niet per se een donkerder bier te drinken. Een lekker bier drink ik het liefst het hele jaar door, vandaar mijn keus.’ Het ‘lekkere’ aan de Grimbergen Blanche is voor Van Berkel dan ook die lichtheid. ‘Het is een ‘makkelijk’ bier, fris en eentje die niet zo zwaar valt. Deze is in alle seizoenen heerlijk te drinken, dus ook in de winter. Het is ook mooi troebel én – niet onbelangrijk – wordt geserveerd in een mooi glas.’
Grimbergenbier.nl

Co Vermue: ‘Orval’

Co Vermue van De 12 Balcken op Texel is ambassadeur van Orval. Dat betekent dat er over de afgelopen jaren meerdere malen
Winterbier: bier voor de winter: Orvalsuccesvol is getest, gejureerd en gekeken naar de kennis en behandeling van het bier van de gelijknamige Belgische abdij in het café op Texel. En dat is niet niks. Anno 2017 zijn er 35 ambassadeurs in Nederland. ‘Orval is een heerlijk winterbier’, vertelt Vermue enthousiast.
‘Orval wordt naarmate hij ouder wordt, minder bitter. Het wordt gebrouwen met de dryhopping-methode; tijdens het lageren van het bier wordt hop toegevoegd; dat maakt het fris hoppig en bitter. De ‘verse’ Orval is iets meer fruitig en na 6 maanden is dat effect verdwenen; dat maakt plaats voor een wat drogere hoppige smaak. Doordat de restsuikers in het bier verder vergisten, wordt het alcoholpercentage – 6,2% – wel wat hoger naarmate het bier ouder wordt.’
Orval.be

Rien Mol: ‘Optimo Bruno’

Eigenlijk is Rien Mol van Landgoed Het Rheins een wijnliefhebber. Vandaar dat zijn favoriete winterbier de zware kant op gaat. ‘De Optimo Winterbier: bier voor de winter: Optimo BrunoBruno heeft een alcoholpercentage van 10%. Dus als je er meer dan eentje drinkt voel je dat wel als je opstaat’, lacht de ondernemer uit Enter. ‘Het is een mooie amberkleurig bier, met een fijne bitter en zoete tonen. Het zorgt voor dat warme gevoel, dat in mijn
optiek prima past bij de winter.’ Door het hoge alcoholpercentage is de Optimo Bruno wel ‘een stevige jongen’. ‘Klopt, maar wel eentje met een mooie afdronk en een goede balans tussen hop en mout. En daardoor is hij nog altijd behoorlijk toegankelijk. Dat blijkt wel uit het feit dat we hem al zeker een jaar of acht verkopen.’
Grimbergenbier.nl

Kris Postma: ‘Ongelovige Thomas’

Lang hoeft Kris Postma niet na te denken. ‘Dat is de Ongelovige Thomas van Jopen’, zegt de ondernemer van ‘t Zwaantje in West-Winterbier: bier voor de winter: Ongelovige Thomas Terschelling. ‘Bij herfst en winter denk ik aan drie dingen: Van Morrisson, een lekker kaasje en Ongelovige Thomas. Een volle, ronde smaak en toch ook zacht. Het verwarmt echt op koude dagen.’ Het is het enige bier van Jopen dat Postma verkoopt in zijn bruin café. ‘Maar wel het hele jaar door. Gasten zijn er dol op.’ En ondanks de 10% alcohol worden er toch meerdere per gast gedronken. ‘Zeker als het later op de avond wordt, dan wordt het gezelliger en wat luidruchtiger. Dan is dit bier absoluut een favoriet bij de gasten. En bij mijzelf ook trouwens.’
Jopenbier.nl

JanBas van Aalderen: ‘Hertog Jan Grand Prestige’

JanBas van Aalderen houdt in de winter van zwaardere bieren. De eigenaar van café Soestdijk noemt onder meer de Cornet Zwaar Blond als Winterbier: bier voor de winter: Grand Prestigefavoriet. Maar bovenaan zijn lijstje staat de Grand Prestige van Hertog Jan. ‘Het is een heerlijk bier dat voor warmte zorgt in de koude winterdagen.’ Bij zijn Soestdijk is het ook populair. ‘Absoluut, en zeker in de winter wordt het een stuk meer gedronken, merk ik.’ Hij vervolgt: ‘Wel is het zo, dat vanwege het alcoholpercentage – 10% – er hooguit één of twee worden gedronken. Ikzelf heb er wel eens, na een dagje winkelen in de stad, tijdens het borrelen drie of vier gedronken. Dat voel je wel de hele avond’, lacht de ondernemer. En voor bij dat borrelen leent Hertog Jan zich ook prima, aldus de ondernemer. ‘Het gaat goed bij gerechten, maar ook prima bij borrelplanken met mooie kazen en Groninger worst.’
Hertogjan.nl

Mike Michels: ‘Hefe Weissbier’

Een weissbier zal niet vaak worden genoemd als favoriet winterbier. Toch heeft Mike Michels, van De Michel in Haren een goede reden om Hefe Weissbier van Winterbier: bier voor de winter: Hefe Weissbier WeihenstephanerWeihenstephaner te noemen. ‘Wij organiseren altijd de Harense Winterweken, inclusief stube en ijsbaan. Gasten vinden het dan prachtig om met die grote slanke glazen óf de halveliterpullen te staan.’ En alhoewel de ondernemer in zijn beide zaken Grolsch schenkt, is voor de Hefe Weissbier een uitzondering gemaakt op de tap. Michels: ‘Dat heb ik afgedwongen. Mijn gasten zijn er dol op en wij waren zo’n zeven jaar geleden één van de eersten die het op tap hadden. En daar was men hier best sceptisch over. Tegenwoordig komen ze zelfs speciaal naar ons hiervoor.’
Weihenstephaner.de

Roger Schreurs: ‘Cuvée du Chateau’

‘Eigenlijk gaan de jongens in het café erover’, zegt ondernemer Roger Schreurs bescheiden. ‘Maar als je het mij persoonlijk vraagt, dan ga ik Winterbier: bier voor de winter: Cuvee Chateauvoor de Cuvée du Chateau van Kasteel.’ De uitbater van het Heerlense Top 100-café D’r Klinge looft de smaak van het zware – 11% – bier, dat door de brouwer wordt omschreven als: met eerst toetsen van geroosterde en gekarameliseerde mout, gevolgd door een delicaat hopbitter in de afdronk. Schreurs: ‘Een prachtig mooi bier, vol van smaak. Zodra gasten het proeven, zijn ze overstag.’ En dat komt deels ook door de presentatie, denkt Schreurs. ‘Het wordt geserveerd in een prachtig glas en dat haalt andere gasten ook over het te nemen. Het werkt eigenlijk als een soort virus. Zien drinken, doet drinken. En dan zijn ze zeker ook bereid er iets meer voor te betalen.’
Vanhonsebrouck.be

Hildo Makkes van der Deijl: ‘Chouffe N’ice’

Voor een echte bierman is het moeilijk kiezen als we naar één favoriet bier vragen. Dus na lang twijfelen noemt Hildo Makkes van der Deijl Winterbier: bier voor de winter: Chouffe N'iceChouffe N’ice als zijn winterbier. De ondernemer heeft in zijn Café Top 100-café In den Uiver veertig taps en in zijn bierlokaal De Uiver tien. ‘Dus ik ga ze even allemaal af in gedachte’, lacht hij. ‘Maar de N’ice is een mooi, vol en kruidig bier. En ook belangrijk: niet plakkerig. Winterbieren willen nog wel eens te zoet zijn. Maar dit is, mede dankzij die eerder genoemde kruidigheid en de donkere tonen, een ideaal winterbier.’ Een jaarlijks terugkerend bier op de tap, aldus Makkes van der Deijl. ‘We wisselen natuurlijk nog al eens, maar de N’ice komt jaarlijks terug op de tap, gasten vinden het ook een prima bier.’
Achouffe.be


Reageer op dit artikel