artikel

Café Top 100 2017 nr.1: De Gekroonde Suikerbiet, Zierikzee

Café 10487

Het complete plaatje; dat is wat De Gekroonde Suikerbiet zijn gasten voorschotelt. Het is ook precies dat, waarvan de jury onder de indruk is. ‘De Biet’ is veelzijdig; maar alles wat ze er doen, gebeurt buitengewoon goed. Robbert Roggeband runt een schoolvoorbeeld van een café.

Café Top 100 2017 nr.1: De Gekroonde Suikerbiet, Zierikzee

De Biet is stabieler dan ooit, en dat loont! Dat komt niet alleen tot uiting in de prima cijfers in de boeken en een volle zaak; absoluut wapenfeit is de winst van de Café Top 100.
In zijn vijftiende jaar als ondernemer aan het roer van De Gekroonde Suikerbiet, is daar dan eindelijk die lang gewenste, enorm verdiende plek 1 in de Café Top 100 voor Robbert Roggeband. Van bruincafé tot eetcafé, met vele wisselingen en verbouwingen door de jaren heen. Het café in Zierikzee kent een turbulente geschiedenis.

Groeien met eten

Voor wie vreest dat een toenemende eetfunctie ten koste gaat van ‘het café’, is
De Gekroonde Suikerbiet een goed praktijkvoorbeeld om die angst weg te nemen. De Biet is een bruincafé in optima forma. De zaak aan het water van Zierikzee heeft een warmte en een ziel jaar je u tegen zegt. Toch komt inmiddels 35 procent van de omzet uit eten en staat er een meer dan degelijke menukaart aan de basis van dit succes.

Het is eigenaar Robbert Roggeband die vroegtijdig inzag dat eten een steeds belangrijkere rol zou gaan innemen. Sinds de grote verbouwing in 2006 is er dan ook meer ruimte gemaakt om eters tegemoet te komen. De Zeeuwse ondernemer is daarbij voorzichtig te werk gegaan. De Gekroonde Suikerbiet was, is en blijft een topcafé. Eentje waar je heel goed kan eten. Een aantal items op de menukaart kunnen zelfs meegenomen worden. Hardlopers zijn onder meer de mosselen – in de zomer -, Fish & Chips en de inmiddels fameuze Bietburger. Een ander leuk concept dat we ontdekken is Beat the Clock, een concept dat Roggeband ‘geleend’ heeft uit Engeland. Van maandag tot en met donderdag is er een daghap en afhankelijk van het tijdstip van bestellen, wordt een prijs in rekening gebracht. Bestel je om 17.00 uur betaal je €5. Om 18.00 €6.

Eigenzinnig ondernemen

Door dat eten heeft Robbert Roggeband een doelgroep min of meer ingeruild. 18-jarigen
jarigen komen tegenwoordig niet meer op de vrijdagavond. In plaats daarvan komen in toenemende mate gezinnen met kinderen. Maar vergis je niet; eten mag belangrijker worden; op jaarbasis gaat er in het Zierikzeese café een goede 400 hectoliter pils doorheen.
Het lijkt erop dat Robbert Roggeband

De Biet, al jaren een topcafé, in rustig vaarwater heeft gekregen. ‘Stabieler dan ooit’, zegt hij ook zelf. De eigenzinnige ondernemer geeft toe zijn traditionele ideeën wel enigszins losgelaten te hebben. Zo hield hij jarenlang het gebruik van handhelds tegen. Nu moet hij er niet aan denken er níet over te kunnen beschikken.

De Biet is dan ook flink groter geworden in de afgelopen jaren. Grofweg is de zaak in te delen in drie stukken van elk zo’n 40 vierkante meter. Het Kolenschuurtje (bij binnenkomst links), vernoemd naar de vroegere functie, de zaal en De Biet, rechts bij binnenkomst. Daarnaast is er tegenwoordig een terras – voor de deur, aan het water – met zo’n zestig plekken, en met voor de frissere momenten vier heaters. Inmiddels werken bij De Biet vijf vaste fulltimers, twee koks en drie barmannen. Daarnaast zijn er nog twintig vaste krachten. Samen met de eigenaar maken zij De Gekroonde Suikerbiet tot de topzaak die het is.

Juryrapport

Een blik in het juryrapport zegt wat dat betreft voldoende. ‘Een echt café waar je op hoopt als je een bier gaat drinken. Het terras ziet er verzorgd en uitnodigend uit en heeft echt stopkracht. Het interieur is klassiek en het is duidelijk zichtbaar dat we hier te maken hebben met een echt bruincafé. Alles staat er verzorgd bij en past binnen het interieur. Zelfs de wielrenfiets die naast de bierkaart hangt.’ Een goed begin is het halve werk. Maar ook de rest van het bezoek verloopt vlekkeloos. ‘Bij de tweede bestelling neemt mijn tafelgenoot een bier van de kelderrestanten. De barman meldt ons dat enkele van de gasten die ons zijn voorgegaan, dit bier niet allemaal met evenveel enthousiasme hebben gedronken. Deze waarschuwing waarderen we zeer, maar zijn op avontuur dus besluiten hem toch te nemen. Hij is inderdaad wat bitter en krachtig, maar smaakt prima.’

Het ultieme voorbeeld van gastvrijheid ziet ons jurylid bij het weggaan. ‘Als ik buiten sta, komt er een ouder stel aanlopen. Ze constateren dat er helaas voor hen geen terrastafel meer vrij is. Snel wordt er echter ergens een tafel vandaan gehaald en naast het terras neergezet zodat deze gasten in de zon kunnen genieten van een drankje. Topgastvrijheid’, noteert het jurylid tevreden.

Inspelen op Duitse en Belgische toeristen

Zeeland is een toeristenmagneet bij uitstek, met name voor gasten uit Duitsland en België. Zierikzee vormt daarop geen uitzondering, De Gekroonde Suikerbiet evenmin. Het zorgt ervoor dat ondernemer Robbert Roggeband jaarlijks veel Belgische en Duitse toeristen in zijn café mag begroeten. Onder meer met het eten en de bierkeuze speelt de Zeeuwse ondernemer daarop in. Maar ook de feestdagen in beide buurlanden staan dik onderstreept in de agenda.

Nieuwe Haven 141, Zierikzee
Cafedebiet.nl
Gastheer: Robbert Roggeband / Type: café / Open: 7 dagen / Percentage omzet uit drank: 65 / fluitje €2,40; cola €2,20; koffie €2

Bekijk hier de complete ranglijst Café Top 100 2017 inclusief de juryrapporten…

Reageer op dit artikel