artikel

Café Top 100 2017 nr.2: Huppel The Pub, Den Haag

Café 2490

Een verborgen parel in het Haagse hofkwartier; beter kan Huppel The Pub niet omschreven worden. Maar het verhaal erachter is nóg beter. Jeroen van Beek en Eline van Urk Dam laten zien hoe je een bruincafé toekomstbestendig maakt.

Café Top 100 2017 nr.2: Huppel The Pub, Den Haag

Het vakjurylid dat hoorde dat de hoofdjury een derde ronde-bezoek ging afleggen bij de Huppel in Den Haag, knikte tevreden. ‘Dat is meer dan terecht. Wat een ont-zet-tend gave zaak is dat! Mooi, warm, fijne bieren en een enorm hartelijke ontvangst.’ Dat beloofde wat voor de hoofdjury. Voor hen was Huppel The Pub de grote onbekende in de lijst. Maar ook de hoofdjury is lyrisch, lovend en laaiend. ‘Een prachtige zaak met een goed verhaal. Huppel The Pub geeft aan dat het bruincafé geen achterhaald fenomeen is, maar een modern concept kan zijn waar toekomst in zit.’

Succes op eigen manier

Jeroen van Beek en Eline van Urk Dam namen in 2007 Huppel The Pub over, na er jaren gewerkt te hebben. Na jaren van kleine en grotere aanpassingen staat er nu een concept waar ze zich volledig in kunnen vinden. Een bruincafé anno nu. Op 60 vierkante meter vloeroppervlak kunnen gasten onder meer kiezen uit 150 soorten whisky’s en 60 speciaalbieren. In 2015 werd de Huppel dan ook uitgeroepen tot Beste Whisky Gelegenheid van Nederland. Snacks komen van de slager of de kaasboer en niet uit de frituur, rock is de muziek die standaard opstaat en de hartelijkheid is eigen en oprecht.

En dat allemaal is, volgens de jury, dan ook kenmerkend voor hoe Jeroen en Eline Huppel The Pub bestieren. In de afgelopen tien jaar tijd hebben de twee het niet alleen, beetje bij beetje, uitgebouwd tot een top-onderneming. Het staat ook heel dicht bij henzelf. Eline zei onlangs in een interview met Misset Horeca: ‘We doen niet aan een concept, maar we weten precies wat we willen en hoe we dat moeten realiseren.’ Dat merkt de jury ook op.

Het café zoals Jeroen en Eline het op rails gezet hebben, is een succes. De Huppel is niet alleen een druk en populair café; een blik in de boeken leert ook dat hier klinkende cijfers overlegd kunnen worden. Op alle fronten. Dit alles maakt dat het duo hier iets heel goed doet, met iets waar ze 100 procent achter staan. Zou het niet lopen, lijkt het de jury onwaarschijnlijk dat het concept op de schop gaat en er iets compleet anders voor in de plaats komt. Dit is wie Jeroen en Eline zijn, dit is wat ze doen en daar zijn ze ongelooflijk goed in.

Geboren voor de gastvrijheid

We pakken ook nog even het bezoek van ons vakjurylid erbij. Als hij de Huppel binnen- gaat, op een donderdag namiddag, is dat voor hem een eerste kennismaking. En de eerste indruk is direct overweldigend. Lees mee in het rapport: ‘Een heel spontane en vriendelijke ontvangst. Een vriendelijke groet, inclusief glimlach. Eline is ervoor geboren om gasten zich welkom te laten voelen. Je wordt meteen opgemerkt en het is duidelijk dat ze er plezier in heeft.’ Zo, die kan in een lijstje. En dat is nog maar het begin. ‘Ze stelt zich persoonlijk voor. Eline weet wat ze op de kaart hebben staan en kan uitgebreid vertellen over de verschillende bieren. Ze stelt voor of we er twee willen proeven en tapt een beetje in een glas. Na het maken van de keuze worden de biertjes snel gebracht, netjes geserveerd met een bakje nootjes.’

De persoonlijk aandacht van Jeroen of Eline, ze zijn er zelf haast altijd, is één van de sterke punten van de twee. De gastvrijheid zit hen in de genen. Maar vlak het ondernemerschap niet uit. De jury heeft ook een kijkje in de boeken genomen en de cijfers zijn klinkend te noemen. Een goed voorbeeld van het ondernemerschap is de extra medewerker op drukke avonden. Als de zaak vol is en je als gast niet in de buurt van de bar staat, loop je niet snel of makkelijk daar naartoe vanwege de drukte. De extra medewerker die tegenwoordig ingezet wordt, levert niet alleen meer verkoop op, ook worden tafels en toilet schoongehouden.

Ondernemen op een manier waar je zelf achterstaat, is heus niet uniek in het horecalandschap. Maar het plezier dat we hier aantreffen, is overweldigend. En zo leuk als ze bij Huppel The Pub hun eigen zaak vinden, dat is gewoon jaloersmakend.

De belangrijke rol van muziek in Huppel the Pub

Rock is de gangbare term voor de muziek die gedraaid wordt in Huppel The Pub. Als er Nederlandstalig wordt aangevraagd, is het antwoord vriendelijk en beleefd dat zoiets gewoon niet past in dit café. Ook leuk: op maandag komt de platenspeler op de bar en mogen gasten hun eigen vynil meenemen.

Oude Molstraat 21, Den Haag
Dehuppel.nl

Gastheer en -vrouw: Jeroen van Beek en Eline van Dam / Type: café / Open: 7 dagen / Percentage omzet uit drank: 95 / fluitje €2,50; cola €2,30; koffie €2,20

Bekijk hier de complete ranglijst Café Top 100 2017 inclusief de juryrapporten…

Reageer op dit artikel