artikel

Café Top 100 2017 nr.3: De Koning, Alkmaar

Café 3052

Met duizelingwekkende snelheid raast De Koning door café-land. Remco de Boer en Daan Touw realiseerden in ruim drie jaar tijd een dijk van een zaak. In het weekend staan er rijen voor de deur, de cijfers klinken als een klok en de omzet is het dubbele van wat verwacht werd. Kwam het Alkmaarse café vorig jaar binnen op plek 13, nu stoomt het de top-3 binnen.

Café Top 100 2017 nr.3: De Koning, Alkmaar

Wat goed is komt snel. Dat gezegde is ondubbelzinnig van toepassing op café De Koning in Alkmaar. In mei 2014 openden ondernemers Daan Touw en Remco de Boer hun café De Koning in het Alkmaarse uitgaansgebied De Brug. Nu, ruim drie jaar later, kan niet anders geconcludeerd worden dan dat het een doorslaand succes is. De jaaromzet is het dubbele van wat de bank prognotiseert en het aantal hectoliters bier dat er op jaarbasis doorheen gaat, is anderhalf keer van wat huisbrouwer – en tussenhuurder – Heineken voorspelde.

Belang van eten

Meerdere factoren liggen aan dit succes ten grondslag. Zo zijn De Boer en Touw complementair. De eerste als de ondernemer en onderhandelaar achter de schermen, de tweede als het gezicht naar buiten toe en de man op de vloer. Daarnaast is het bedrijfsleider Piet-Hein Hagenaar die mede sturing geeft aan het geweldige team dat men bij De Koning om zich heen verzameld heeft. Daarover verderop meer.

De Koning onderscheidt zich verder met eten. Waar Touw eerst voor ‘pubfood’ wilde gaan, weet De Boer hem te overtuigen meer richting diner te doen. Het slaat aan, met de Jospergrill als absoluut pronkstuk. Het eten zorgt er ook voor dat De Koning vier keer op een dag ‘gebruikt’ wordt. Lunch, borrel, diner en – op vrijdag en zaterdag – uitgaan. Dan gaan de lampen omhoog, de tafels aan de kant en krijgt de dj een podium. Het zorgt ervoor drank nog altijd voor zo’n 65 procent van de omzet verantwoordelijk is.

Topteam bij De Koning Alkmaar

Naast de ondernemers is er het team van medewerkers dat De Koning maakt tot wat het is. In het hoogseizoen zijn er zo’n twintig medewerkers, in totaal heeft De Koning negen vaste personeelsleden. Zij zorgen voor een meer dan laaiend enthousiast juryrapport. Bij binnenkomst wordt ons jurylid direct, hartelijk en warm welkom geheten.

Ook goed, meteen vragen of hij iets wil eten. En zoals het een goed jurylid betaamt, gaat hij het gesprek aan. Mede om de kennis te testen en de gastvrijheid onder de loep te nemen. Het rapport: ‘Fantastisch! Een dialoog met veel kennis van zaken. En hoe er adviserend wordt verkocht, top!’

Er is werkelijk geen facet bij De Koning waarover ons jurylid niet de loftrompet steekt. ‘Het eten en drinken zijn van een hoog niveau en het wordt snel, efficiënt en kundig uitgeserveerd. Een bezoek aan De Koning is een feest, hier kom je terug. En het mooie is: ze zijn niet afhankelijk van één persoon, maar beschikken over een klasse-
team.’

Voor en achter op orde

De nummer 3-positie is natuurlijk een absoluut compliment voor ondernemers Daan Touw en Remco de Boer. Personeel krijgt bij De Koning de kans zich te ontwikkelen. En naast cursussen, onder meer voor bedrijfsleiding, worden altijd proeverijen georganiseerd bij een nieuwe menukaart of als er nieuw bier te verkrijgen is. Een goede manier van scholing van je medewerkers, die de proeverijen ongetwijfeld nuttig en aangenaam zullen vinden.

Aan de achterkant zien we strak onderhandelen met de brouwer, goed letten op personeelskosten en gaan voor kwaliteit. Onder meer dit levert een geoliede machine op, die topcijfers laat zien in de boeken. Indrukwekkend. Maar daarnaast geldt; hoe goed het aan de achterkant ook staat, als het aan de voorkant niet perfect is, wordt al het werk achter de schermen tenietgedaan. Dat is bij De Koning zeker niet het geval. Daan Touw bewijst dat hij ook als ondernemer en leidinggevende zijn mannetje staat.

Om dat te staven, werpen we nog een blik in de aantekeningen van het jurylid dat
De Koning bezocht heeft. Hadden we al gezegd dat hij laaiend enthousiast was? ‘Ik heb echt niets aan te merken op deze fantastische zaak. Er is leiding en er staat een hecht team dat er is voor de gasten. Dit is absoluut en met afstand het beste café dat ik dit jaar bezocht heb.’ 

Ervaren ondernemer en nieuweling

Voor Daan Touw is De Koning zijn eerste avontuur als ondernemer. De 41-jarige Alkmaarder stond al wel jaren achter de bar op De Brug, zoals het uitgaansgedeelte van Alkmaar heet. Remco de Boer (38) heeft 5 jaar De Heeren van Sonoy gehad en daarnaast is Grandcafé De Heeren in Heerhugowaard al bijna 30 jaar in zijn familie.

Verdronkenoord 114, Alkmaar
Dekoning-alkmaar.nl

Gastheer: Remco de Boer, Daan Touw (eigenaren) en Piet Hein Hagenaar (bedrijfsleider) / Type: eetcafé / Open: 7 dagen / Percentage omzet uit drank: 70 / fluitje €2,50; cola €2,50; koffie €2,20

Bekijk hier de complete ranglijst Café Top 100 2017 inclusief de juryrapporten…

Reageer op dit artikel