artikel

Transformatie: van kerk naar evenementenlocatie

Café 2121

‘Wow’, dachten horecaondernemers Alwin Houwing (45) en Erik Haenen (27) toen ze voor het eerst de Heilige Andreas en Antonius van Paduakerk in Oostelbeers binnenkwamen. ‘Hier kunnen we wel wat mee.’ Bijna twee jaar later tonen ze trots hun evenementenlocatie De Kerk. De kerkbanken maakten plaats voor een dansvloer, aan weerszijden van de kerk is een bar en op de plek van het altaar staan nu zes gitaren.

Transformatie: van kerk naar evenementenlocatie
Sfeerimpressie van De kerk in Oostelbeers (foto: Peter Roek)

De Heilige Andreas en Antoniuskerk gold decennialang als middelpunt van het Brabantse Oostelbeers, een dorp van amper 1200 inwoners, maar vooral de laatste jaren was het gebouw veel te groot voor de paar oudere dorpelingen die zondags nog de heilige mis wilden bijwonen. De ontkerkelijking sloeg ook hier genadeloos toe, dus kondigde het bisdom aan de kerk halverwege 2015 aan de eredienst te onttrekken. Angstscenario’s als een grote vervallen kerk of sloop van het monumentale gebouw doemden op, dus boog het dorp zich over een nieuwe invulling. Al snel werd die gevonden: een nieuw dorpshuis. Het bestaande gemeenschapshuis ’t Dorpsplein naast de kerk verkeerde in erbarmelijke staat, een nieuw dorpshuis in de kerk zou de ultieme oplossing zijn. De stichting Dorpshuis Oostelbeers werd opgericht, waarna die de weg bereidde om de plannen daadwerkelijk te realiseren.

van kerk naar evenementenlocatieIn een zoektocht naar een horecaondernemer die wel wat in de exploitatie van de kerk zag, kwam een bestuurslid van de stichting op een feestje min of meer toevallig met Erik Haenen in gesprek. ‘Ken jij niet iemand die dat zou willen doen?’, vroeg hij, zonder te weten dat Haenen samen met compagnon Alwin Houwing De Leerfabriek in Oisterwijk runde. De interesse van de ondernemers was gewekt, zeker omdat de Leerfabriek vanwege de aflopende omgevingsvergunning spoedig moest sluiten. ‘We hadden de handen vrij voor een nieuw project’, zegt Haenen. Bij binnenkomst van de kerk werd het duo overvallen door enthousiasme. Deze karakteristieke, monumentale kerk leende zich in hun ogen heel goed voor een horecalocatie.

 

Café met functie van dorpshuis

De stichting hield een open inschrijving. Meerdere ondernemers toonden belangstelling, maar uiteindelijk ging het bestuur met Houwing en Haenen in zee. Door de stichting werd één harde eis gesteld: de activiteiten die nu nog in het dorpshuis plaatsvonden, moesten straks ook in de kerk mogelijk zijn. De Oisterwijkse ondernemers konden zich daar wel in vinden, op voorwaarde dat de activiteiten de commerciële exploitatie van de ruimte in de kerk niet in de weg zouden staan. Uiteindelijk is besloten het dorpshuis, door Haenen en Houwing omgedoopt tot café Andreas, in een uitbouw van de kerk te realiseren. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed, het Monumentenhuis en de welstandscommissie gaven toestemming om de kerkmuur te doorbreken. ‘Die vonden het belangrijker dat de ruimte van binnen intact bleef’, zegt Haenen. En dat is gebeurd. Het middenschip van de kerk is geschikt gemaakt voor feesten en andere grote bijeenkomsten, met een totale capaciteit voor circa 800 bezoekers.

Karakteristieke elementen behouden

van kerk naar evenementenlocatieDe kerk, een ontwerp van M. van Beek met schilderingen en tegeltableaus van Charles Eyck, is met respect verbouwd. Alle karakteristieke elementen zijn behouden gebleven en zelfs extra benadrukt. Het doopvont heeft een plek gekregen in een nis in het café, de glas-in-loodramen zijn behouden, het kerkorgel is weer gerepareerd en de raampartij achter het orgel is zelfs het logo van De Kerk geworden, zoals Houwing en Haenen de evenementenlocatie noemen. Alleen de biechtstoel van weleer ontbreekt. Die heeft de katholieke kerk nog voor de overdracht uit het pand gehaald. ‘Daar heeft de kerk nog een flinke boete voor gehad’, zegt Haenen. Het liturgisch centrum achterin de kerk, met op de muren prachtige muurschilderingen, is weggewerkt achter een glazen pui, waardoor geluidsoverlast voor de pal achter de kerk gelegen woningen tot een minimum wordt beperkt. Naast de uitbouw ging het meeste geld op aan een energiebesparende warmte-installatie in de vloer, luchtbehandeling en isolatie. In totaal nam de verbouwing van de kerk ongeveer tien maanden in beslag.

Enorme investering

Voor de verbouwing was veel geld nodig, in totaal circa €1,1 miljoen. Een deel daarvan kwam uit eigen middelen van de stichting, vergaard door de verkoop van het oude dorpshuis aan een projectontwikkelaar. Daarnaast hebben de gemeente Oirschot, de provincie Noord-Brabant, het Oranjefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds forse bedragen bijgedragen. Ook van Haenen en Houwing werden eigen middelen verwacht. ‘De afspraak was dat wij een lege, verbouwde kerk zouden krijgen en dat wij zouden zorgen voor de inrichting.’ Hoeveel ze hebben geïnvesteerd, dat willen ze conform de afspraak met de stichting niet vertellen. Van het geïnvesteerde bedrag ging eenderde op aan een licht- en geluidsinstallatie, eenderde aan interieur en eenderde aan kleding, servies, decoratie en andere zaken.

van kerk naar evenementenlocatie

Erik Haenen: ‘Er zijn mensen die ons nog steeds uitschelden. Oudere kerkgangers die vinden dat wij hun kerk hebben gesloopt’.

Om de investering te kunnen terugverdienen hebben de ondernemers een vergunning voor 5 jaar afgesloten met een optie voor nog eens 5 jaar. Iedere maand wordt huur betaald aan de stichting. ‘Een schappelijk bedrag’, vindt Haenen, die ook dit bedrag niet wil noemen. ‘Het is natuurlijk een grote ruimte, maar het blijft wel maar Oostelbeers.’ Het eerste volledige jaar is begroot op een omzet van 6 ton, de jaren erna willen Haenen en Houwing met circa een ton per jaar groeien. Nu al wordt de zaal gemiddeld drie dagen per week verhuurd en Haenen heeft goede hoop dat er vanuit de regio nog meer aanloop komt. Voor de kleinere feesten, vanaf tachtig man, beschikt De Kerk over een verrijdbaar theatergordijn van 4,5 meter hoog.

Bierdorp Oostelbeers

‘Ze drinken hier allemaal bier. Geen koffie, wijn of sterkedrank, alleen bier’, zegt Haenen enigszins verbaasd. ‘Wat ik bij De Leerfabriek in Oisterwijk op één avond aan sterke drank verkocht, heb ik hier in vier maanden nog niet geschonken. Dus InBev is blij met ons.’ In De Kerk is gekozen voor Jupiler op de tap. ‘Niet het goedkoopste pilsje, maar wel lekker en toegankelijk’, vindt Haenen. In het café is er naast Jupiler ook Hertog Jan op de tap. Dat wordt meer gedronken dan Jupiler. Overstappen op Hertog Jan in de zaal zit er desondanks niet in.

‘Hertog Jan is duurder, dan zou ik de prijzen moeten aanpassen, maar dan wordt de drempel te hoog. Ik vraag nu €2,30 en daarmee zijn we al het duurst in Beers. In Oirschot vragen ze €2,50, in Oisterwijk €2,70. Dat kan hier niet.’ Naast de pils van brouwer InBev beschikt café Andreas ook over eigen Andreas-bier, een dubbel blond bier gebrouwen in Oirschot bij Van de Oirsprong-brouwerij. Een deel van de opbrengst, een euro per liter, gaat naar de stichting voor onderhoud van de kerk. Bier zit op de tap, maar wordt daarnaast ook verkocht op fles, in sixpacks en in dozen. In totaal is er 4000 liter gebrouwen, waarvan nu 500 liter verkocht is.

‘Geschenk uit de hemel’

Op 24 juni werd de kerk opnieuw geopend, aan het begin van de kermis in het dorp. ‘Dat was voor ons een harde deadline’, zegt Haenen. De reacties waren vooral lovend. ‘Een juweeltje’, reageerde de voorzitter van de stichting. Zijn medebestuurslid zei tegen de lokale pers: ‘Erik Haenen en Alwin Houwing hebben het hele idee geweldig opgepakt. Zij waren een geschenk uit de hemel.’ Buurtbewoners vonden het mooi dat de kerk op deze manier behouden bleef voor het dorp. Anderen, vooral ouderen, waren minder positief. ‘Er zijn best mensen die ons nog steeds staan uit te schelden. Oudere kerkgangers, die vinden dat wij hun kerk hebben gesloopt’, zegt Haenen.

De lokale biljartvereniging was ook niet blij met de nieuwe stek, waar in hun ogen geen rekening was gehouden met hun wensen, net als de bridgeclub. Ook zijn er mensen die klagen dat de ondernemers te commercieel zijn en niets over hebben voor het dorp. ‘We doen echt wel wat voor het dorp’, reageert Haenen. ‘Doordeweeks mag het gilde hier vergaderen, is er ruimte voor de dansvereniging, allemaal voor niks, maar dan hopen we wel dat ze hier in het weekend een biertje komen pakken. Alwin en ik moeten wel onze boterham verdienen.’

Oneerlijke concurrentie

van kerk naar evenementenlocatieVan horecaondernemers uit het naburige Middelbeers kwam het verwijt dat er oneerlijke concurrentie zou zijn vanwege alle subsidie voor de ombouw van de kerk. Onzin, vindt Haenen: ‘Ik denk dat we elkaar niet bijten, maar juist versterken, omdat er nu meer leven in de brouwerij is. Voorheen hoorde je weleens van mensen uit Oirschot: wat moet ik nou in Beers doen? We proberen dat nu te veranderen.’ Eens per maand staan er feesten op het programma, met dj’s of optredens van bands. Tot nu toe zijn die standaard van tevoren uitverkocht. Daarnaast is de kerk open voor andere activiteiten, bijeenkomsten en partijen. Tot nu toe zijn er vijf uitvaarten geweest, een paar bruiloften, bijeenkomsten van bedrijven en een vogelbeurs. Om alles in goede banen te leiden, zijn er elf medewerkers in dienst, op basis van een nul-urencontract. Daarnaast worden bij grote feesten uitzendkrachten ingezet, waarbij Haenen kan kiezen uit een vaste pool.

‘Eten wat de pot schaft’

In het café vinden vooral de dorpsactiviteiten plaats. Daarvoor is het café zes dagen per week geopend, in het weekend vanaf 10 uur, doordeweeks om 16.00 uur. Op verzoek startten Houwing en Haenen met een kaart met tien eenvoudige, lekkere gerechten, als kipsaté, schnitzel en pasta. Daar bleek te weinig vraag naar, dus is dat concept al veranderd. Na een paar weken hebben we dat gewijzigd in ‘eten wat de pot schaft’. Gasten krijgen voor €7,50 een maaltijd. ‘Dat slaat wel aan. Iedere vrijdag hebben we tussen de 20 en 50 man.’ Mogelijk wordt dit uitgebreid naar meerdere avonden. Daarnaast denkt Haenen na over een cafetariafunctie. ‘Dat wil het dorp wel graag. Mogelijk gaan we dat nog doen, als service naar de dorpsbewoners. Maar ik heb liever dat ze hier komen zitten, een hapje eten en een biertje erbij drinken.’ 

Reageer op dit artikel