artikel

Hippe wintervariaties met koffie en thee

Café 1574

Serveer deze winter thee met een twist, adviseert Jacqueline Spruit, channel marketingmanager van Unilever Food Solutions. ‘Thee is in veel horecagelegenheden een tamelijk standaardproduct. Daarom adviseren wij om aan thee een eigen draai te geven. Zo ontstaat een onderscheidend drankje waarvoor je een hogere prijs kunt vragen.’

Hippe wintervariaties met koffie en thee

Maak van koffie en thee onderscheidende winterdrankjes, waarmee je kunt scoren op het winterterras. Bijvoorbeeld door een siroop en verse ingrediënten toe te voegen.  Serveer deze winter thee met een twist, adviseert Jacqueline Spruit, channel marketingmanager van Unilever Food Solutions. ‘Thee is in veel horecagelegenheden een tamelijk standaardproduct. Het drankje is gelijk aan wat gasten thuis klaarmaken en welke prijsstelling moet je hanteren voor een glas warm water en een theezakje?’, stelt Spruit. ‘Daarom adviseren wij om aan thee een eigen draai te geven. Zo ontstaat een onderscheidend drankje waarvoor je een hogere prijs kunt vragen.’

Lipton Green Tea Hot Temptation

winterdrankjeEen vleugje rozengeur maakt deze Lipton Exclusive Selection Green Tea Sencha zacht en rond. Het appelsap gecombineerd met Monin Green Apple Siroop versterkt de volle, zoete sappigheid van appels. Laat een piramidezakje thee gedurende 2 tot 3 minuten trekken in 100 ml water (90° C). Voeg daarna 100 g ijsblokjes of gemalen ijs toe. Voeg vervolgens Monin Green Apple Siroop (10 ml) toe wanneer de thee trekt. Werk tenslotte af met een half takje munt, 1 licht geplette framboos, een paar druppels limoensap, 1 dun schijfje appel en appelsap (50 ml). Laat het theezakje in het water.

Leestip: Terrasverwarmers zorgen voor optimaal winterterras

Toegankelijke recepten voor winterdrankjes

Unilver heeft diverse Tea Cocktails en winterse theevariaties ontwikkeld, met Monin siroop of verse ingrediënten. ‘We hebben al eerder Lipton PerfectT Caramel Warmth geïntroduceerd en Minty Chocolate. Dat is dus een zwarte Ceylon thee met een Monin chocoladesiroop en verse munt en sinaasappel. Zo ontstaat een heerlijke, onderscheidende winterse thee.’ Unilever Food Solutions heeft er bewust voor gekozen om toegankelijke ingrediënten in de receptuur op te nemen. ‘Veel horecagelegenheden serveren muntthee, waardoor verse munt vrijwel altijd wel in de keuken aanwezig is. Daarnaast zijn ook sinaasappels een vrij standaard product in de horecakeuken’, aldus Spruit. Zij adviseert om bijzondere thee in onderscheidend glaswerk te presenteren.

Lipton Teapuccino

winterdrankjeDe gedurfde smaak van Lipton Exclusive Selection English Breakfast proeft krachtig met de sterke Monin Amaretto Siroop en de volheid van melk. Die combinatie zorgt daarmee voor een verwarmende traktatie van sterke, heldere thee met een schuimige, romige, zoete amandel-smaak. Laat een piramidezakje thee gedurende 4 tot 5 minuten trekken in 200 ml kokend water (100° C). Voeg daarna toe: Monin Amaretto Siroop (10 ml), gestoomde melk (100 ml) en cacaopoeder er bovenop. Voeg Bourbon-whiskey (15 ml) toe voor een alcoholische variant van deze bijzondere winterdrankjes.

Leestip: Het ideale horecaterras van inrichting tot personeel

Ice(d) Tea

Ook met Slow Tea van Pickwick van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Professional kunnen mooie variaties worden gemaakt. Dit zegt Sander van der Linden, marketing director van Jacobs Douwe Egberts Professional Benelux. Het premiumtheeconcept voor de horeca, Slow Tea, is volgens hem de ideale basis voor Ice(d) Tea. ‘Met onze Ice(d) Tea-recepten inspireren we horecaondernemers om heerlijke ice teas te maken.

De bereidingswijze is simpel: doe twee theezakjes in een karaf. Schenk daar 500 ml heet water overheen en laat de thee vervolgens 5 minuten trekken. Haal daarna de zakjes met een pollepel uit de karaf en voeg enkele ijsblokjes en verse ingrediënten toe. Zo kun je met een bestaand product een heel nieuwe beleving creëren.’

Daarbij benadrukt hij dat het niet de bedoeling is om suiker of siroop te gebruiken. ‘Met dit concept spelen we in op de trend van ‘health’ en ‘well-being’. Om het drankje wat zoeter te maken, kun je bijvoorbeeld sinaasappel gebruiken. En om nog meer beleving te geven, kun je ijsblokjes toevoegen waarin bloemetjes of fruit, zoals frambozen, bramen of bosbessen, zijn meegevroren.’

winterdrankjesWhite Choco Mac

Dit recept is afkomstig van Jacobs Douwe Egberts. Benodigdheden: cocktailglas, 30 ml Piazza D’Oro Dolce espresso, 30 ml witte rum, 15 ml witte Cacao likeur, 45 ml ongezoete room, half glas ijsklontjes, rietje en chocoladesaus voor de swirl. Zet een espresso. Shake de rum, cacaolikeur en de ongezoete room met ijsklontjes in een cocktailshaker. Schenk de mix vervolgens in een cocktailglas en voeg de espresso toe. Gebruik voor de swirl een spuitfles met een dun tuitje en vul deze met chocoladesaus. Duw het tuitje onderaan tegen het glas. Knijp voorzichtig in de fles en werk met een draaiende beweging naar boven.

Variëren met ingrediënten

Vanuit JDE Professional zijn er diverse recepten met Pickwick-melanges ontwikkeld ter inspiratie, maar ondernemers kunnen ook zelf hun eigen twist aan het drankje geven. Van der Linden: ‘Maak zelf de lekkerste combinaties en winterdrankjes door te variëren met ingrediënten als munt, limoen en citroen. Je kunt de thee zo fris of zoet maken als je zelf wilt.’ Volgens hem zijn de ice(d) teas op veel verschillende manieren te serveren. ‘Allerlei glazen zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een jar voor een wat hippere uitstraling. Of een cocktailglas voor een meer premiumbeleving. Naar eigen voorkeur kan er een (gekleurd) rietje worden toegevoegd. Wil je een groep bedienen? Serveer de ice(d) tea dan in een leuke karaf met daarbij een aantal glazen.’

winterdrankjesCoffee Special: Skinny

Dit recept is afkomstig van Jacobs Douwe Egberts. De benodigdheden hiervoor zijn Piazza D’Oro cappuccino kop, 60 ml Piazza D’Oro Estremo espresso, 30 ml kokosmelk en kokosrasp voor het randje.

Maak een kokosrandje op de mok. Dit doe je door een laagje siroop in een diep bord te schenken en een ander diep bord met kokosrasp te vullen. Dip het glas voorzichtig in de siroop en dip het daarna in de kokosrasp. Laat de rand minstens 30 minuten uitharden op een droge plaats. Zet vervolgens een dubbele espresso en schuim de kokosmelk op. Deze variant past in een mooie serie tropische winterdrankjes.

Koffiebeleving

Op het gebied van het serveren van koffie speelt volgens Van der Linden beleving een steeds belangrijkere rol. ‘Dit biedt kansen voor ondernemers om gasten te verrassen met mooie koffiecreaties. Daarmee kunnen ze zich onderscheiden en hun marge verhogen. Denk bijvoorbeeld aan Fruity Forza. Dat is een coffeecocktail met Piazza D’Oro Forza espresso, rum, kokoslikeur, kokossiroop, ananassiroop en crushed ice.’

Daarnaast is het hanteren van de ‘perfect serve’ volgens hem erg belangrijk voor een optimale koffiebeleving. ‘De beleving kan worden verhoogd door bijvoorbeeld een glaasje water, een toefje slagroom of een siroop erbij te serveren.’ Van der Linden besluit: ‘Door op een simpele manier koffie te upgraden is de beleving van de gast beter en kun je er ook meer voor vragen. Ook door combi-deals onder de aandacht te brengen zijn gasten eerder geneigd een kop koffie na de lunch te drinken, waardoor de omzet kan worden verhoogd. Ook met winterdrankjes.’

Leestip: Maak het ideale winterterras

Reageer op dit artikel