artikel

Cocktailrecept voor gevorderden: Spoils of the Mountain

Café 799

De tweede editie van de cocktailwedstrijd rondom foodpairing #itsaDONdeal 2017 is gewonnen door barman
Martin Eisma van de Blue Spoon en chef Mark Vaessen van SushiSamba. Probeer het recept van de winnende cocktail Spoils of the Mountain zelf.

Cocktailrecept voor gevorderden: Spoils of the Mountain

Chef Mark Vaessen van het net in Amsterdam geopende SushiSamba maakte ‘pao de queijo’ met chorizo en sneeuw van aji panca peper. Martin Eisma (foto), barman bij Blue Spoon, combineerde dat met zijn Spoils of the Mountain een romige Don Papa citrus shake, die werd afgemaakt met shishoblad, fingerlime en zeezout. De winnaars Mark en Martin worden door Don Papa uitgenodigd om een week in Manilla gastoptredens te doen.

Barman Martin Eisma van de Blue Spoon wint met de cocktail Spoils of the Mountain.

Don Papa

In totaal bereidden drie chefs van de Amsterdamse restaurants Vermeer, Lobby Fizeaustraat en SushiSamba elk een gerecht geïnspireerd op de Filipijnse rum. Daarnaast maakten acht barmannen bij het door hen uitgekozen gerecht een bijpassende cocktail op basis van de Don Papa 7 years en fruit en kruiden van Rungis. De kandidaten werden beoordeeld door Kevin Kroon (Door74 en voormalig Don Papa-winnaar), Herlinda van Meeuwen (foodjournalist), Noël Vanwittenberg (Ciel Blue) en Matthias Cadeau (Ambassador Don Papa). Hieronder het winnende recept van de Spoils of the Mountain.

Cocktailrecept Spoils of the Mountain

Spoils of the Mountain is een cocktail voor de gevorderde bartender.

Ingrediënten cocktail
50 ml Don Papa
10 ml Lic d’Orange
20 ml limoensap
5 ml Yuzu-sap
snufje zeezout
15 ml vanille-chilisiroop
30 ml eiwit
20 ml vanilleroom
3 druppels Ferdinand’s winerose/
lavender bitters
shisoblad

Recept Vanille-chilisiroop
* 200 ml water
* 50 ml gezeefd versgeperst limoensap
* 500 gr vanillesuiker
* een grote snuf fleur de sel
* 2 gekneusde madame-jeanette pepers
* 2 opengesneden vanillepeulen

Bereiding siroop
Doe alle ingrediënten in een steelpan en reduceer op een laag vuur gedurende 10 minuten (zorg dat alle suiker is opgelost). Haal de pepers eruit en laat de siroop ongeveer 20 minuten afkoelen en infuseren met de vanille voor gebruik in de cocktail.

Recept Vanilleroom
* 2 opengesneden vanillepeulen
* 50 ml vanille-chilisiroop
* 400 ml double cream

Bereiding room
Kook de room op laag vuur in voor ongeveer
5 à 10 minuten en laat het vervolgens zeker
20 minuten afkoelen voor het gebruik.

Bereiding van de cocktail Spoil of the Mountain
Voeg ingrediënten (behalve de room en het shisoblad) toe aan een shaker en shake de ingrediënten voor 3 seconden, zonder ijs, om het eiwit te laten opschuimen. Voeg vervolgens de room en het blad toe aan de shaker en shake gedurende 8 seconden de ingrediënten hard door elkaar. Strain de cocktail door een fijne zeef in een gekoeld coupeglas en garneer met groen shisoblad, limoenkaviaar en eetbare bloem met de druppels winerose/lavender bitters.

Reageer op dit artikel