artikel

De Amsterdamse Bierkaart: blinde bierproeverij van 43 bieren

Café 1630

De Amsterdamse Bierkaart: blinde bierproeverij van 43 bieren
(C) alles foto's Koos Groenewold.

De vierde editie van de Regionale Bierkaart vond plaats in Amsterdam. Een panel van 6 juryleden deed een blinde bierproeverij van 43 bieren van 22 Amsterdamse brouwers.

De vierde edities van de Regionale Bierkaart betrof voor het eerst één enkele stad. Het initiatief van vakblad Misset Horeca is in 2016 opgezet om de regionale bieren voor het voetlicht te brengen.  Na de Gelderse Bierkaart en de Limburgse Bierkaart volgde afgelopen jaar De Noordelijke Bierkaart. Hierin werden de beste bieren van Groningen, Drenthe en Friesland geproefd, omdat de provincies alleen niet voldoende brouwers hebben. Zaterdag 13 januari werd dus De Amsterdamse Bierkaart geproefd.

Gerelateerde content

Gerelateerde content

22 brouwers, 43 bieren

Amsterdam kan als stad alleen een bierkaart vormen, aangezien de hoofdstad bijna 50 brouwerijen binnen haar grenzen heeft. Alle brouwerijen die zich op Amsterdams grondgebied bevinden mogen meedoen. Mits ze duidelijk laten weten waar ze hun bieren brouwen. Het bier moet geleverd worden aan de horeca en onderdeel zijn van het standaardassortiment, dus geen eenmalige brouwsels. 22 brouwers stuurden uiteindelijk 43 bieren in.

Amsterdamse Bierkaart

Amsterdamse brouwers

Misset Horeca benaderde alle brouwerijen die aan de eisen voldeden en uiteindelijk deden de volgende brouwerijen mee: Walhalla, Heineken, ZuidAs, ’t IJ, Morebeer, Brouwerij Kleiburg, Brouwerij Troost, Oedipus Brewing, De 7 Deugden, De Prael, Lowlander,  Amsterdam Brewing Company, Gebrouwen door Vrouwen, Bird BreweryPoesiat & Kater, Cinema Brewers, Brouwerij Frankendael,
Homeland, Butcher’s Tears, De Eeuwige Jeugd, Bruut en Pontus Brewing.

De jury

Lees ook

Lees ook

De jury kwam zaterdag 13 januari samen in het Gulpener Lokaal van Proeflokaal Arendsnest. Het panel van deskundigen bestond ditmaal uit Fiona de Lange (oa zytholoog, biersommelier), Rick Kempen (oa  bierambassadeur van Bier&Co en columnist), Raymond van der Laan (oa bieraficionado.com –freelance- journalist Volkskrant Magazine en bierauteur), Sander van Werkhoven (oa horecajournalist, bierkenner), Maik van Heerd (bierbrouwer en ondernemer van Café De Toeter in Groningen) en Kim Lentjes (DutchBeerAcadamy).

Jureren in twee rondes

Juryvoorzitter Peter van der Arend (oa Arendsnest, BierkaartBeerTemple, Craft&Draft, Cause Beer Loves Food) heeft niet meegejureerd.  Hij heeft ervoor gekozen mee te doen met de wedstrijd en twee bieren ingestuurd. De jury werd opgedeeld in twee groepen en in de eerste ronde proefden de groepen blind 21 en 22 bieren. Elk bier werd beoordeeld op smaak, geur, afdronk en algemene indruk. De tien beste bieren van  beide groepen gingen door naar de tweede ronde.

Tristan Spits van Oedipus Brewing, trots op de gedeelde 2e plek voor Offline. 

In die twee ronde proefden beide jurygroepen de tien beste bieren uit de eerste ronde van de andere groep. Deze werden opnieuw beoordeeld op dezelfde punten als in ronde 1. De beste 5 van elke groep vormden uiteindelijk de Top-10 en dus De Amsterdamse Bierkaart. De Allmouth van brouwerij Pontus kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. De Imperial Smoked Porter wist de jury unaniem te overtuigen. Brouwerij Troost was de enige van alle deelnemers met twee bieren in de top-10.

De Amsterdamse Bierkaart

Naam Type Alc. Brouwerij Geur Hoofdsmaak Afdronk Alg. Indruk Totaal
Allmouth Imperial Smoked Porter 9,5 Pontus 28 30 27 27 112
Offline White Ale 4,5 Oedipus Brewing 25 26 27 26 104
N.E.I.P.A New Engeland IPA 5,5 Brouwerij Troost 26 26 26 26 104
Big Fat Double 5 IPA 8 Morebeer 27 25 24 25 101
De Gajes Tripel 8 Bruut 23 25 24 24 96
New England Style New Engeland  IPA 5,6 De Prael 21 23 24 24 92
Extra Stout Original Stout 7,1 Poesiat & Kater 22 23 23 23 91
Milk Stout Milk Stout 4 Brouwerij Troost 21 20 23 23 87
Vuur + Gloed Winterbock 8 De 7 Deugden 22 22 20 22 86
I.P.A. IPA 7 t IJ 21 22 21 21 85

 


Foto's

Reageer op dit artikel