artikel

Brasserie Staverden: Groots terras in kleinste stad

Café 2066

Is de titel ‘Kleinste stadje van Nederland’ en het prachtige natuurschoon rondom het kasteel nog niet reden genoeg voor een bezoek aan Staverden; met het beste terras van Nederland binnen de gelederen kan niemand meer om Staverden heen.

Brasserie Staverden: Groots terras in kleinste stad
Foto's: Koos Groenewold

De jury van de Terras Top 100 kwam bijna superlatieven tekort in haar beoordeling van het terras van Brasserie Staverden: ‘Wow, hier draait het echt om het terras! Piekfijn in orde, netjes, verzorgd en mooi opgedekt.’ ‘Je wordt hier als gast echt in de watten gelegd door de medewerkers. Ik hield er echt een wow-gevoel aan over’, zei jurylid Koen Bakker van restaurant Het Hooihuis in Roosendaal, winnaar van vorig jaar.

Schrijf je hier in voor de Terras Top 100 2018

Vruchten plukken van winst Terras Top 100

Ruim een half jaar later zijn eigenaren Katherine Haklander en

Brasserie Staverden

Ingrid Kok (l), Katherine Haklander en bedrijfsleider Christophe Waaijer.

Ingrid Kok nog opgetogen over de overwinning. ‘Toen we werden uitgenodigd voor de finaleronde, wisten we dat we bij laatste zeven zouden zitten. We hoopten op een plek in de top-3, maar het is de eerste plek geworden. Waanzinnig, echt een kroon op ons werk.’
Daags na de winst werd de Brasserie overstelpt met reacties. Belangstellende journalisten, opgetogen vrienden en relaties: de medewerkers moesten met oortjes inlopen om alle telefoontjes in ontvangst te kunnen nemen.

Zie ook de video: Staverden verklaart winst Terras Top 100

Met de eerste plaats in de Terras Top 100 was de brasserie hot geworden. En niet voor één dag. ‘Zo’n titel betekent echt iets’, ziet Haklander. ‘We hebben nieuwe gasten erbij gekregen. Mensen komen van verder weg hierheen om ook eens bij ons op het terras te zitten.’ Op winterse dagen is het vanzelfsprekend rustiger, maar vanaf maart hopen de twee weer volop de vruchten te plukken van de titel.

Lees ook: Winst Terras Top 100 levert 20% omzetplus op

Gasten weten weg te vinden

Terras Brasserie StaverdenHet terras is gevestigd in de tuin van kasteel Staverden en bestaat uit twee gedeelten. Tussen de orangerie en de serre is het hoofdgedeelte met 120 zitplaatsen, waar gasten van koffie tot diner terechtkunnen. Een mix van loungebanken, hoge tafels met hoge stoelen en ‘gewoon’ meubilair.

Lees ook: ‘Iedereen maakt kans in de Terras Top 100’

Grenzend aan dit terras zijn er nog vijftig zitplaatsen gecreëerd in een voormalige pauwenkooi, dat met overkapping en heaters ook in het naseizoen een prettige plek is om te vertoeven. Ook het grasveld wordt benut. Bezoekers en wandelaars kunnen bij de brasserie een goedgevulde lunchmand met picknickkleed bestellen, waarmee ze ergens kunnen gaan zitten. Het terras straalt luxe uit, maar is toegankelijk voor iedereen, benadrukken Kok en Haklander. ‘Iedereen is bij ons welkom.’

Toevallige passanten kent Staverden door de afgelegen ligging niet, mensen komen bewust naar deze plek toe. Gasten zijn dan ook vooral mensen uit omliggende plaatsen als Ermelo, Putten en Harderwijk en toeristen die in de vele naburige campings en hotels op de Veluwe bivakkeren. Vaak wordt een wandeling in de kasteeltuin en de bossen gecombineerd met een bezoek aan de brasserie.

Activiteiten organiseren

Al sinds de opening in 2009 weten die de weg goed te vinden, Terras Brasserie Staverdenzeker in het zomerseizoen. In de wintertijd was dat anders, daarom besloot Haklander in 2013 om zich meer toe te leggen op trouwerijen. Staverden was al een officiële trouwlocatie, dus wat zou er mooier zijn als die mensen er ook hun feest konden houden? Het terras werd voorzien van een overkapping, Kok kwam erbij als mede-eigenaresse en samen volgden ze een cursus weddingplanner. Een goede stap, blijkt nu, met bijna vijftig bruiloften per jaar in de agenda.

Lees ook: De meest gestelde vragen over de Terras Top 100

Daarnaast organiseren Haklander en Kok veel activiteiten. Soms in de brasserie, soms ook op het landgoed. Denk aan een wijnproeverij, winterwandeling, live muziek of een themadiner. Op jaarbasis staan er circa 120 activiteiten geprogrammeerd. Om hier ruchtbaarheid aan te geven, wordt er vier keer per jaar een activiteitenkalender verspreid in een oplage van 42.000 stuks. ‘We willen aan de koelkast gehangen worden, zodat mensen regelmatig kunnen kijken wat er bij ons allemaal te doen is.’

Na de winst van de Terras Top 100 is een wekelijkse activiteit toegevoegd aan de kalender, vertelt Haklander: ‘In het prijzenpakket zat een Ofyr-barbecue en al snel ontstond het idee om die te gebruiken. Iedere zondag wordt er door de chef in de tuin gebarbecued en kunnen mensen ook op het terras eten.’

Download de Terrascheck: vergelijk je terras met dat van collega’s

Kleine details maken het verschil

Brasserie StaverdenDe Brasserie kwam in 2009 in handen van Haklander, nadat sinds 1999 de kasteeltuinen en de bijbehorende tuinmanswoning en
orangerie grondig waren gerenoveerd door eigenaar Geldersch
Landschap. Na de intrede van Kok in het bedrijf in 2013 werd een jaar later voor het eerst meegedaan aan de Terras Top 100. Een 38e positie in de lijst was een mooi begin. Een jaar later werd een sprong gemaakt naar de 7e plek, maar viel in 2016 terug naar plek 17.

Download hier: Terras Top 100: waar let de jury op?

Het team ging daarop hard aan de slag met de aanbevelingen en werd er gelet op kleine details die het verschil maken tussen een goed terras en het beste terras. Zo staan de asbakken niet langer op tafel, maar heeft het personeel er standaard één op zak. Verder is er meer oog voor rondslingerende papiertjes op het terras. ‘Met z’n allen zijn we er heel scherp op dat we het zo goed mogelijk doen’, zegt Kok. ‘Het grote voordeel van het inschrijven voor de Terras Top 100 is dat je met z’n allen het hoogst haalbare wil bereiken. Zo houd je elkaar scherp en tegelijk is het goed voor het teamgevoel.’

Lees ook: Terras Top 100 2018; vakjury bezoekt elk terras

Dat team maakt de prestatie, vinden Kok en Haklander. ‘Je kunt Brasserie Staverdenmet z’n tweeën nog zoveel willen, maar als je niet de goede mensen hebt, wordt het niet wat.’  In totaal werken ze met 7 vaste krachten en circa 20 flexwerkers. Van hen wordt verwacht dat ze zich bekwamen in het vak met het doorlopen van ‘4 fasen-leerplan’, dat door bedrijfsleider Christopher Waaijer is opgesteld. Horecatheorie, aangevuld met kennis over ons bedrijf, zodat ze weten wat van een goede gastheer en gastvrouw wordt verwacht. Kennis van de kaart is daarbij essentieel, maar ook basiskennis van de omgeving.

Lees ook: Terras Bootcamp 2018: meer met je menukaart

Naast het betaalde personeel maakt de brasserie ook gebruik van de diensten van vrijwilligers. Zo zijn er de gastvrouwen die in het geval van een bruiloft het gezelschap bij aankomst opvangen. Daarnaast wordt ook de bijbehorende moestuin onderhouden door vrijwilligers. Samen met de chef wordt jaarlijks een teeltplan opgesteld, zodat het restaurant voor een deel kan worden voorzien van eigen groenten en kruiden. ‘Mensen vinden het prachtig als de chef met kruiden uit eigen tuin over het terras naar de keuken loopt’, zegt Kok.

Lees ook: Het ideale horecaterras, van inrichting tot personeel

Gebruik oortjes een absolute aanrader

Op een drukke zomerdag werken zes tot zeven medewerkers met Brasserie Staverdeneen oortje in. ‘Een absolute aanrader’, vinden Kok en Haklander, zeker op een locatie met veel blinde hoeken. ‘Je kunt direct overal op inspringen en iedereen weet wat er gebeurt binnen het bedrijf.’ Ook de keuken, gevestigd in de kelder onder de brasserie, blijft zo op de hoogte van de gang van zaken. ‘Als er ineens een hele groep op het terras gaat zitten, dan geven we dat alvast door. Dan zijn ze beter voorbereid.’

Lees ook: 32 tips voor succesvol terras

Om de gast zo goed mogelijk te bedienen, willen de dames zo efficiënt mogelijk werken binnen het bedrijf. Zo wordt in het geval van zo’n grote groep de bon vaker doorgeslagen. ‘Dan hoef je niet te wachten tot de hele groep klaar is, maar kun je na bijvoorbeeld zes drankjes al beginnen met uitserveren. Dan hoeft de gast ook minder lang te wachten. Alles staat bij ons in het teken van de gast.’