artikel

De meest gestelde vragen over de Terras Top 100

Café 2272

Mag elk terras deelnemen? Hoeveel terrassen doen er mee? Waarom betaal ik voor deelname? Wat is de invloed van sponsoren? Deze en meer vragen in De Meest Gestelde Vragen over de Terras Top 100.

De meest gestelde vragen over de Terras Top 100

De inschrijvingen voor de Terras Top 100 2018 zijn weer geopend. Terrassen die mee willen dingen naar een plekje in de lijst of die willen weten hoe ze ervoor staan kunnen zich inschrijven voor de elfde editie van de Terras Top 100.

Inschrijven kan tot en met 1 april.

Schrijf je hier in de voor de Terras Top 100 2018

Maar wat houdt de Terras Top 100 in? Wie mogen er mee doen? Waarom moet je betalen voor inschrijving? Deze en meer vragen worden hieronder beantwoord.

Wat kost deelname?

Abonnees van Misset Horeca betalen €149, exclusief btw. Niet-abonnees betalen €199, exclusief btw. Voor wie zich wilt inschrijven én een proefabonnement wil is er een speciaal tarief van €219, exclusief btw.

Wat levert meedoen aan de Terras Top 100 op?

Terras Top 100 2017Iedereen die deelneemt aan de Terras Top 100 krijgt twee bezoeken en van elk bezoek wordt een rapportage opgemaakt. In de eerste ronde bezoekt de vakjury alle terrassen die zich ingeschreven hebben. De beste 125 gaan door naar ronde 2 en krijgen bezoek van de mystery visitors.

De terrassen die afvallen krijgen óók een tweede bezoek van de mystery visitors, in het hoogseizoen. Zo kunnen zij vergelijken hoe hun terras functioneert in het voorseizoen en op piekmomenten. Van beide bezoeken ontvangen alle terrassen uitgebreide rapportages.

Lees ook: Hoofdjurylid Gert Boonen: ‘Iedereen maakt kans’

Terrassen Personeeldie uiteindelijk de Top-100 bereiken krijgen promotiemateriaal en dingen ook mee naar de titel Provinciewinnaar en mogen meestrijden om de Publieksprijs. Daarnaast krijgen ze twee kaarten voor de feestelijke uitreiking (meer kaarten zijn bij te bestellen), die dit jaar op 2 juli plaatsvindt bij de winnaar van 2017, Brasserie Staverden.

Lees hier: Waar let de jury op? 

Mag elk terras meedoen?

Ja, mits het voldoet aan de volgende vier minimale eisen:

  • minimaal 30 stoelen
  • vrij toegankelijk (dus geen dierentuin of pretpark waar entree wordt geheven)
  • bediening aan tafel (opnemen en uitserveren)
  • in het hoogseizoen minimaal vijf dagen per week geopend

Terrassen die niet aan bovenstaande eisen voldoen, mogen zich wel inschrijven en krijgen ook rapportages. Ze dingen echter niet mee naar een plek in de lijst.

Moet ik bepaalde merken voeren om (meer) kans te maken?

Nee. De Terras Top 100 is volledig onafhankelijk, maar komt uiteraard tot stand met steun van partners. Zo is koffiemerk Buscaglione hoofdsponsor. Daarnaast heeft de Terras Top 100 partners gevonden in Gastvrij Rotterdam, Duni, Eijsink, Satelliet, Van Geloven, Ofyr, De Kikvorsch en Lamb Weston. Maar zij hebben geen invloed op de lijst en leveren ook geen juryleden.

Wie jureert mijn terras?

't Veerhuis Ravenstein TIn de eerste ronde komt de vakjury langs. Dit is een groep van zo’n 40 onafhankelijke personen uit de branche. Van medewerkers en ondernemers tot adviseurs en horecajournalisten. Zij beoordelen alle terrassen op tientallen punten en geven cijfers door de ogen van de professional. De juryleden komen een aantal malen per jaar samen voor ijkingssessies, zodat iedereen weet hoe een terras beoordeeld dient te worden.

Lees ook: Terras Top 100 2018: vakjury bezoekt elke zaak

De beste 125 terrassen gaan door naar ronde twee. Hierin komen de mystery visitors langs. Dit zijn getrainde gasten van bureau Mystery Review. Ook zij zijn geïnstrueerd en ‘geijkt’ zodat elk terras op dezelfde manier beoordeeld wordt. De mystery guest bezoekt, evenals het vakjurylid, de terrassen onaangekondigd en anoniem. Dit bezoek wordt echter beoordeeld door de ogen van de gast.

Lees ook: Terras Top 100 – Dit maakt de jury mee

De vakjurybeoordeling telt voor 80 procent mee en de mystery Terras Top 100 Terwormvisit voor 20 procent. Op basis van deze bezoeken wordt een top-100 samengesteld. De top-5 wordt vervolgens bezocht in een derde ronde door de hoofdjury. Zij bezoeken deze bedrijven aangekondigd en gaan in gesprek met de ondernemer. Tevens nemen ze een kijkje voor en achter de schermen. Op basis hiervan wordt de top-5 opnieuw gerangschikt.

Reageer op dit artikel