artikel

De meest gestelde vragen over de Café Top 100

Café 2670

Mag elk café deelnemen? Waarom betaal ik voor deelname? Wat is de invloed van sponsoren? Deze en meer vragen in De Meest Gestelde Vragen over de Café Top 100.

De meest gestelde vragen over de Café Top 100

De inschrijving voor de Café Top 100 2018 is weer geopend. Cafés die mee willen dingen naar een plekje in de lijst of die willen weten hoe ze ervoor staan kunnen zich tot en met 14 mei inschrijven voor de 25e editie van de Café Top 100. Schrijf je hier in de voor de Café Top 100 2018Maar wat houdt de Café Top 100 in? Wie mogen er mee doen? Waarom moet je betalen voor inschrijving? Deze en meer vragen worden hieronder beantwoord.

Moet je lid zijn van Misset Horeca om mee te doen?

Nee. Alhoewel we graag elke horecagelegenheid een abonnement zien nemen op onze titel, is dat geen vereiste om deel te nemen aan de Café Top 100. Elke zaak die aan de voorwaarden voldoet (zie volgende punt) mag zich inschrijven. Wel krijgen abonnees van Misset Horeca en leden van KHN en Horecabrains korting op deelname (zie verderop).

Mag elk café meedoen?

café top 100

Ja, mits het voldoet aan de volgende twee eisen:

  • Het is minimaal vier dagen in de week open
  • Gasten kunnen te allen tijde aan de bar terecht kunnen voor een biertje, NB; dus ook tijdens lunch of diner (caféfunctie)

Cafés die niet aan bovenstaande eisen voldoen, mogen zich wel inschrijven en krijgen ook rapportages. Ze dingen echter niet mee naar een plek in de lijst. De eis dat een zaak minimaal twee jaar onder de huidige eigenaar dient te bestaan is losgelaten. Dit om nieuwe eigenaren, die graag willen weten waar ze staan met hun zaak, ook een kans te geven.

Wat kost deelname?

Abonnees van Misset Horeca, leden van KHN en Horecabrains betalen €149, exclusief btw. Niet-abonnees betalen €199, exclusief btw.

Waarom betalen voor deelname en wat levert het me op?

Iedereen die deelneemt aan de Café Top 100 krijgt twee bezoeken en van elk bezoek wordt een rapportage opgemaakt. In de eerste ronde bezoekt de vakjury alle cafés die zich ingeschreven hebben. De beste 125 gaan door naar ronde 2 en krijgen bezoek van de mystery visitors.

Bekijk ook: Robbert Roggeband, Café De Biet, over winst Café Top 100 2017

Café Top 100 ParelCafés die uiteindelijk de Top-100 bereiken krijgen promotiemateriaal en dingen ook mee naar de titel Provinciewinnaar en mogen meestrijden om de Publieksprijs. Ook mag elke zaak in de lijst een medewerker nomineren voor Parel van het Jaar. Daarnaast krijgen ze twee kaarten voor de feestelijke uitreiking (meer kaarten zijn bij te bestellen), die dit jaar op 12 november plaatsvindt.

Moet ik bepaalde merken voeren om (meer) kans te maken?

Nee. De Café Top 100 is volledig onafhankelijk, maar komt uiteraard tot stand met steun van partners. Dat zijn onder andere Elite, Ruhrgold, Vangeloven en Bavaria. Maar zij hebben geen enkele invloed en/of zeggenschap op de totstandkoming van de Café Top 100 of welk onderdeel van het traject dan ook.

Wie jureert mijn café?

In de eerste ronde komt de vakjury langs. Dit is een groep van zo’n 30 onafhankelijke personen uit de branche. Van medewerkers en ondernemers tot adviseurs en horecajournalisten. Zij beoordelen alle cafés op tientallen punten en geven cijfers door de ogen van de professional. De juryleden komen een aantal malen per jaar samen voor ijkingssessies, zodat iedereen weet hoe een café beoordeeld dient te worden.

Café Top 100 HoofdjuryDe beste 125 cafés gaan door naar ronde twee. Hierin komen de mystery visitors langs. Dit zijn getrainde gasten van bureau Mystery Review. Ook zij zijn geïnstrueerd en ‘geijkt’ zodat elk café op dezelfde manier beoordeeld wordt. De mystery guest bezoekt, evenals het vakjurylid, de cafés onaangekondigd en anoniem. Dit bezoek wordt echter beoordeeld door de ogen van de gast.

Hoe wegen de beoordelingen mee?

De vakjurybeoordeling telt voor 80 procent mee en de mystery visit voor 20 procent. Op basis van deze bezoeken wordt een top-100 samengesteld. De top-5 wordt vervolgens bezocht in een derde ronde door de hoofdjury. Zij bezoeken deze bedrijven aangekondigd en gaan in gesprek met de ondernemer. Tevens nemen ze een kijkje voor en achter de schermen. Op basis hiervan wordt de top-5 opnieuw gerangschikt.

Reageer op dit artikel