artikel

Misset Horeca proeft 13 x alcoholvrij bier: ‘Best lekker’

Café 21951

Misset Horeca proeft 13 x alcoholvrij bier: ‘Best lekker’
(c) Michel Zoeter

Van laag-alcoholisch tot alcohol-arm en alcoholvrij bier, de nieuwe introducties vliegen de brouwerijen uit. Twee caféondernemers en twee bierkenners namen voor Misset Horeca de proef op de som en proefden dertien bieren die alcoholvrij of alcoholarm zijn. En dat viel lang niet altijd tegen: ‘Oh, lekker! Verrassend in alle opzichten!’

De groei van alcholvrije bieren in de horeca noteerde in 2016 al een plus van 44 procent. En nog steeds neemt de vraag toe. Brouwerijen spelen er ook flink op in. Heineken introduceerde eind 2016 al haar 0.0 en ook in 2017 bleven de introducties volgen. Zo verving Grolsch haar alcoholarme Stender door Grolsch 0.0. In februari 2018 kwam Brand met het haar Brand Weizen Alcoholvrij, een maand later gevolgd door Palm, dat ook een 0.0 op de markt bracht, ter vervanging van de Palm n.a, dat alcoholarm was.

Beoordelen alcoholvrij bier

Misset Horeca zet dertien alcoholvrije en alcoholarme bieren voor het voetlicht. Van binnenlandse bekenden als Amstel 0.0 en Bavaria 0.0 tot nieuwkomers als Brand Weizen 0.0, Palm 0.0 en Konig Ludwig Weissbier. Die laatste wordt dit jaar op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Vier kenners (zie kader) proefden de bieren blind en beoordeelden deze op geur, hoofdsmaak, afdronk en algemene indruk. Voor al deze facetten mochten ze een cijfer tussen 1 en 10 geven. Op basis van deze scores hebben we een top-6 samengesteld.

Het proefpanel

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

De 13 alcoholvrije en alcoholarme bieren zijn dinsdag 27 maart geproefd en beoordeeld in Café Nescio in Arnhem. Het proefpanel bestond uit Ilian Trichopoulos en Vincent Derksen (zo’n elf jaar eigenaren van het café), Alain Schepers (Bierista.nl) en Sander van Werkhoven (horecajournalist).

Brewdog verslaat iedereen met gemak

  1. Nanny State,Brewdog, 0,5%
  2. Herb Alkoholfrei, Warsteiner, 0,5%
  3. Weizen 0.0, Brand, 0%
  4. Jever Fun, Friesisches Brauhaus, 0,3%
  5. Hefe Weizen Alkoholfrei, Weihenstephan, 0,5%
  6. Heineken 0.0, Heineken, 0%

De overige bieren die geproefd zijn: Bavaria Wit 0.0, Palm 0.0, Bavaria 0.0, Grolsch 0.0, Warsteiner Alkoholfrei, Amstel 0.0, König Ludwig Weissbier.

‘De top-6 zou ik zo weer bestellen’, aldus Alain Schepers van Bierista.nl. In de einduitslag is ook een klein gaatje te zien tussen de top-6 en de rest, vandaar dat we hiervoor gekozen hebben. De Nanny State van het Schotse BrewDog is de afgetekende nummer 1. Van de maximale score van 160 scoort de alcoholvrije ‘hoppy ale’ 132 punten. Warsteiner Herb Alkoholfrei volgen met respectievelijk 117,5 en 117 punten op respectabele afstand. Jever Fun volgt met 116 en met 112 en 111 punten sluiten de Hefe Weizen Alkhoholfrei van Weihenstephaner en Heineken 0.0 de top 6.

Alcoholvrij niet altijd zonder alcohol

Alcoholvrijbier is lang niet altijd alcoholvrij. Voor buitenlandse bieren gelden andere regels dan voor Nederlandse bieren. Bas Besselink van Bier&cO legt uit: ‘Wij volgen in onze communicatie de term alcohol-vrij of alcohol-arm zoals het door de brouwer op het etiket is gezet. Dit komt niet altijd overeen met de regels zoals die gelden in Nederland. Volgens het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen mag alcoholvrij bier tot 0,1% alcohol bevatten voor Nederlandse bieren. Alcoholarm bier, in Nederland geproducCafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test Brewdog Nanny Stateeerd, mag maximaal 1,2% hebben. Dus alleen als merken 0.0% op hun etiket vermelden, dan zit er ook daadwerkelijk géén alcohol in. Er is echter ook ‘alcoholvrij’ bier uit het buitenland op de Nederlandse markt dat deze grens overschrijdt. Bier mag in vrijwel alle landen in Europa alcoholvrij heten als er minder dan 0,5% alcohol in zit.’

‘De alcoholwetgeving begint pas bij 0,5%. In frisdrank en sappen is het feitelijk toegestaan dat er onbedoeld 0,5% alcohol in zit. Dit kan ontstaan door gisting van de suikers in deze dranken. Buitenlandse brouwers houden zich dus aan de Europese adviezen, waarin bier met een alcoholpercentage onder de 0,5% alcohol vrij mag heten, zoals ‘Jupiler NA, Weihenstephaner Hefeweizen Alkolholfrei of de BrewDog Nanny State (allen < 0,5%)’. Voor ondernemers is het goed dit duidelijk te vermelden aan hun gasten. Bijvoorbeeld zwangere gasten kunnen onaangenaam verrast zijn als hun ‘alcoholvrije bier’ toch nog alcohol blijkt te bevatten’.

.

Alle bieren en beoordelingen

Nanny State
Brouwer: Brewdog
Alc: 0,5%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: De topfavoriet van de proevers. ‘Hoppig en vol karakter’, merkt Alain Schepers op. ‘Goede balans, prima bitterheid en zeer veel smaak.’ Sander van Werkhoven is ‘in alle opzichten verrast’. ‘Een IPA-karakter, lekker hoppig.’ ‘Dit zou ik zo bestellen op een terras’, aldus Ilian Trichopoulos. ‘Hoppig en blijft lekker hangen.’


Warsteiner Herb Alkoholfrei
Brouwer: Warsteiner
Alc: 0,5%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Het zoete komt snel op en het heeft een fijn bittertje’, aldus Sander van Werkhoven. ‘Iets te zoet’, aldus Vincent Derksen. ‘Maar wel een goede smaak.’ Alain Schepers noemt het kruidige karakter ‘aangenaam verfrissend.’ Ilian Trichopoulos: ‘Hmmm, zoet en moutig.’


Brand Weizen 0.0
Brouwer: Brand
Alc: 0%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Als je er één of twee van drinkt, voel je je ongetwijfeld ‘vol’, aldus Vincent Derksen. ‘Een aangename nasmaak’, vindt Alain Schepers. De Bierista proeft verder zoete appel in het volgens hem ‘fruitige en volmondige bier.’


Jever Fun
Brouwer: Friesischen Brauhaus
Alc: <0,5%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Dit is eigenlijk best lekkker’, schrijft Ilian Trichopoulos enigszins verbaasd op. ‘Komt dicht bij de smaak van echt pils.’ Ook Alain Schepers is enthousiast: ‘Smaakvol met pit, een goede bitterheid; nice!’. Sander van Werkhoven roemt het ‘karakter’. ‘Kruidig en hoppig.’


Hefe Weizen Alkoholfrei
Brouwer: Weihenstephan
Alc: 0,5

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Jammer van de dunne, wat zure afdronk, maar de lichtkruidige, fruitige smaak is goed’, vindt Alain Peters. Ilian Trichopoulos: ‘Prima smaak, maar muffe geur. Niet te zoet gelukkig.’ Ook Sander van Werkhoven herkent het ‘muffige’: ‘Maar verder prima. Komt in de buurt van het origineel.’


Heineken 0.0
Brouwer: Heineken
Alc: 0%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Ruikt naar bier, smaakt naar bier. Kortom; prima alcoholvrij alternatief’, aldus Sander van Werkhoven. ‘Zoetig’, vindt Vincent Derksen. ‘Verder een goede smaak die lang blijft hangen. Ook Alain Schepers proeft het zoetige. ‘Daarnaast verfrissend en goed in de koolzuur.’


Grolsch 0.0
Brouwer: Grolsch
Alc: 0%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Licht moutig, zoet en bitter in de nasmaak’, aldus Alain Schepers. ‘Zoetig, maar een prima bier’, vindt Sander van Werkhoven. Ilian Trichopoulos: ‘Zo! Dat is even wat anders. Kruidig bier.’


Bavaria 0.0
Brouwer: Bavaria
Alc: 0%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: Het oordeel van het panel is eenduidig: ‘Als of je een brouwerij inloopt’, roepen ze in koor. Daarmee doelend op de moutige, zoete geur. ‘Maar ook echt wel een goede smaak’, vindt Vincent Derksen.


Warsteiner Alkoholfrei
Brouwer: Warsteiner
Alc: <0,5%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Licht zuurtje maar een dunne smaak die snel weg is’, aldus Alain Schepers. Vincent Derksen vindt de smaak ‘best oké, ondanks de muffige geur.’ Die geur herkent Ilian Trichopoulos ook. ‘En de smaak is daarnaast wat vlak.’


Amstel 0.0
Brouwer: Heineken
Alc: 0%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Oef! Zoet! Net limonade’, vindt Ilian Trichopoulos. ‘Zoetig met de smaak van snoepjes’, schrijft Sander van Werkhoven op zijn proefformulier. Ook Alain Schepers herkent die eigenschappen: ‘Erg zoet, snoepjesachtig en bijna gewoon limonade.’


Palm 0.0
Brouwer: Palm
Alc: 0%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Een moutige geur met een zurige afdronk’, noteert Vincent Derksen. Die geur herkent Alain Schepers ook. ‘Daarnaast ook zoet met een lichte karamel.’ Sander van Werkhoven benoemt ook de moutige geur: ‘Alsof je de brouwerij binnenstapt.’


Bavaria 0.0 Wit
Brouwer: Bavaria
Alc: 0%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test

Opmerking proefpanel: ‘Perenijsje van Festini!’, is het eerste dat bij Ilian Trichopoulos te binnen schiet. ‘Waarschijnlijk is ‘ie in de zomer, ijskoud echt wel lekker.’ Dat beaamt Sander van Werkhoven: ‘Koud drinken, want anders te zoet.’


König Ludwig Weissbier
Brouwer: König Ludwig Schlossbrauerei
Alc: <0,5%

Cafe Nescio alcoholvrij bier alcohol arm bier proeverij test Konig Ludwig

Opmerking proefpanel: Dit is het enige bier dat daadwerkelijk niet in de smaak viel bij het panel. ‘Ruikt niet fris, muf’, aldus Vincent Derksen. Ilian Trichopoulos: ‘Daardoor wil je het eigenlijk al niet drinken.’ Niet echt aangenaam’, zegt Alain Schepers.


Reageer op dit artikel