artikel

Recept zomercocktail: Frisse Teatails

Café 1171

Teatails zijn cocktails op basis van verse ijsthee. De thee van Teastreet leent zich uitstekend voor het maken van een zomerse cocktail. Hieronder de bereidingswijze van de cold brew-methode en de hot brew-methode van een ijsthee en het recept van Crispy Morning.

Recept zomercocktail: Frisse Teatails

Barbara Veldhuizen van Teastreet: ‘Een eigengemaakte ijsthee kun je eenvoudig omtoveren tot een cocktail door er een scheutje gin, vodka of rum aan toe te voegen. Het geheim zit hem in het maken van een smakelijke ijsthee als basis voor de Teatail.’

Cold brew-methode

IJsthee op basis van zwarte, groene of witte thee krijgt de beste smaak bij bereiding met de cold brew-methode. Dit is een ijsthee getrokken in koud water gedurende minimaal zes uur.

Bereiding
Doe de losse blad-thee in het filter (ongeveer 3 gram thee per 250 ml koud water). Laat de thee een nacht trekken in koud water in de koelkast. Breng de ijsthee eventueel op smaak met stukjes sinaasappel, citroen, aardbei, munt, basilicumblad, ahornsiroop of vruchtensap. Bewaar in de koelkast. De verse ijsthee kan je gekoeld tot drie dagen lang bewaren.

Teatails

Hot brew-methode

Voor de snelle methode gebruik je – in tegenstelling tot de cold brew-methode – heet water, omdat de thee minder lang de tijd krijgt om te trekken.

Bereiding
Verdubbel de geadviseerde dosering thee in het filter; de thee wordt uiteindelijk verdund door de ijsklontjes, daarom moet je de thee extra sterk bereiden met een dubbele hoeveelheid losse blad-
thee. Zet de thee op de gebruikelijke wijze (let op: bij groene en witte thee in water van max 80°C). Schenk de warme thee uit over een kan met ijsklontjes. Verder is de procedure hetzelfde als bij cold brew. Hier een recept ter inspiratie, Crispy Morning.

Teatail: Crispy Morning

Ingrediënten voor 1 liter
• Teastreet green – Crispy Morning (4x 2g = 4x perfect teaspoon)
• 8 schijfjes gember
• 4 takjes munt
• 2 theelepels honing
• scheutje gin
• ijsklontjes

Een andere zomercocktail bereiden?

Een andere zomercocktail bereiden?

Bereiding
Bereid de ijsthee met Crispy Morning hot brew of cold brew zonder toevoegingen. Los de honing op in een klein beetje warm water en roer dit vervolgens door de ijsthee. Maak in de gemberschijfjes een inkeping, zet deze op de rand van het glas en wrijf zo de rand van het glas in met gember. Kneus de blaadjes van de verse munt een beetje en doe deze met twee schijfjes gember in het glas. Voeg vervolgens de gin toe. Schenk de mix uit in het glas. Voeg een paar ijsklontjes toe in deze frisse Teatail.

 

Reageer op dit artikel