artikel

Terras verwarmen en keuken draaien op biogas door vergisting

Café 645

Het terras verwarmen en koken dankzij etensresten. Dat is het plan van de Groningse horecaondernemer Maik van Heerd. Schuin tegenover zijn café De Toeter komt een pand vrij waar hij een vergister wil plaatsen. Als ik 500 kilo etensresten per maand vergist, kan ik genoeg biogas opwekken om de keuken draaiende te houden én het terras te verwarmen.’

Terras verwarmen en keuken draaien op biogas door vergisting

Duurzaam ondernemen is iets waar de Groningse ondernemer Maik van Heerd zich al langer mee bezig houdt. De uitbater van speciaalbiercafé De Toeter heeft een 6-tal sloeps die hij verhuurt voor een tochtje door de Groningse grachten. Drie zijn er energieneutraal. Trots laat hij z’n nieuwste aanwinst zien: ‘Op lithiumbatterijen. Als je rustig wilt varen, kun je er 22 uur mee vooruit. En het mooie is; je kan het binnen een uur goed opladen om weer verder te gaan.’

Eerder brouwde Van Heerd -die ook Rockin’ Ludina Brewery heeft- een energieneutraal bier met ingrediënten uit de omgeving: water uit de gracht en Waddenzee, schroten op zonne-energie, maischen op waterstof en streekprodukten. Ook d’Olle Grieze, een bier gebrouwen door de noordelijke brouwerijen, bestaat ook al voor een groot deel uit gerst van de noordelijke boeren, zwarte haver uit Bellingwolde en hop uit Zuidbroek. ‘Bijna alle ingrediënten komen uit de omgeving. Volgend jaar gaan we voor de 100%.’

Vergister om biogas op te wekken

En nu is daar zijn nieuwste plan; biogas opwekken door restafval van eten te vergisten. Daarvoor heeft de ondernemer het BIM-gebouw op

Maik van Heerd

Maik van Heerd

het oog. Deze staat schuin tegenover zijn café aan de gracht van de Turfsingel en dient nu nog als winkel voor de nabijgelegen Gulf-benzine-station. ‘Maar die pompen gaan per 1 juni weg’, aldus Van Heerd. Het betekent ook dat het BIM-gebouw leegkomt. En daar heeft hij plannen mee. De bedoeling is om er een brouwerij in te plaatsen met een vergister. En daar draait het hele plan van Van Heerd om. ‘Daarin wil ik etensresten vergisten; denk aan brood, groente en bierbostel.’ Het afval komt van bewoners en ondernemers uit de wijk. De Groningse ondernemer werkt hiervoor samen in een consortium met onder andere de Rijksuniversiteit van Groningen, dat er onderzoek naar doet.

Lees ook: Duurzaamheid in de horeca: tips van en voor ondernemers

Waterstof voor meer rendement

Van Heerd: ‘In die vergister kan zo’n 500 kilo aan etensresten per week vergist worden. Dat levert biogas op en daarmee kan ik mijn keuken draaien en ik kan mijn terras verwarmen.’ De samenwerking voor deze casus betreft een onderzoek, vertelt Van Heerd. Een aantal studenten doen onderzoek naar centrale en decentrale vergisting. ‘Een hoogleraar promoveert op een onderzoek over hoe de toevoeging van waterstof een vergister tot 15 procent beter kan laten renderen.’ Het werken met waterstof in de vergister moet binnen twee jaar mogelijk zijn volgens het onderzoek. Van Heerd: ‘Maar wellicht al sneller, want ik zie op de universiteit dat het al kan. Dit is compleet nieuw voor de horeca.’

Nieuwbouwplan Groningen

De plannen van Van Heerd voor een compleet nieuwe zaak, met op de achtergrond het BIM-gebouw.

Het terras dat Van Heerd wil verwarmen moet komen bij een volledig nieuw horecagebouw dat op de plek moet komen waar nu de benzinepompen staan, naast het BIM-gebouw, aan het water. ‘Op het water komt een drijvend terras dat op kelderhoogte van het nieuwe gebouw moet komen’, vertelt de uitbater enthousiast. ‘In die kelder moeten dan ook vergisters komen en een uitgiftepunt voor de horeca.’ Op de begane grond -straatniveau- heeft Van Heerd een horecazaak in gedachte. ‘En zowel de keuken daarvan als de terrasverwarming moeten op biogas draaien, dat ik dus zelf genereer met die vergister. Op de eerste verdieping moeten kantoren komen en een verhuurbare zaal en op de bovenste verdieping een lounge en een dakterras.’

Lees ook: Duurzaam ondernemen; hoe krijg je medewerkers mee

Binnen drie maanden circulair

Plannen te over, maar over de bestemming van het BIM-gebouw moet de gemeente zich nog uitlaten, ondanks het feit dat 1 juni al snel dichterbij komt. Van Heerd: ‘Ik heb er al vaker contact over gehad met de betreffende projectleiders, ook over mogelijke samenwerkingen. De plannen zijn bekend en ingediend. Het is nu wachten op antwoord. Maar puur en alleen al met het BIM-gebouw zouden we binnen drie maanden een werkende vergister neer kunnen zetten en deze duurzame circulaire kans kunnen visualiseren. Als wij er op 1 juni in mogen, dan verwarmen we het terras vanaf 1 september door middel van etensresten.