artikel

Terrasmeubilair: welke stoelen en tafels moet je kiezen?

Café 2679

Terrasmeubilair voor de horeca is er in alle soorten en maten. Welk type stoel kies je en in welke stijl? Of mix je juist stijlen? Welk materiaal wil je en hoe benut je je terras optimaal als het gaat om zitjes? Hieronder de antwoorden op deze vragen en meer. 

Voordat je gaat kiezen voor terrasmeubilair, moet je eigenlijk eerst bepalen welke functie je terras heeft. Drinkterrassen waar een hoge omzetsnelheid het hoofddoel is, hebben ‘actievere’ stoelen nodig. Deze minder comfortabele zetels verhogen de ‘omloopsnelheid’ van een stoel. Op horecaterrassen waar meer dan alleen een portie bittergarnituur te krijgen is, domineren de meer luxe stoelen.

Maak een indelingsschets van het terras

Dat wat uit de keuken komt moet naadloos aansluiten op de lay-out van interieur of terras. Maak je cocktails of pannenkoeken? Tafels royaal indekken of snel en praktisch schoon kunnen maken? Maak voordat het meubilair wordt aangeschaft een indelingsschets. Houd daarbij rekening met de plaats van uitgifte van keuken en bar, toiletten en kassa. Ook de zon- en schaduwkanten zijn van belang. Daarna kan een vlekkenplan worden getekend waarop het terras kan worden ingevuld.

Teken daarop korte looplijnen zodat de medewerkers snel bij de gasten kunnen zijn.  Denk aan kinderwagens, rollators of boodschappentassen. Geef medewerkers de ruimte om hun werk te doen. Bied gasten een korte weg naar een uitnodigende zitplaats.

Functies van het terras

Steeds vaker zie je dat het terras wordt ingedeeld in meerdere functies. Bijvoorbeeld een gedeelte met tafels voor het drink- en eetgedeelte, een deel kleine tafels met actieve stoelen voor het ijsuitgifteloket en een deel met hoge tafels waar terrasbezoekers omheen kunnen staan. Een mooi voorbeeld is het terras van Buitenplaats Slangevegt, nummer 4 in de Terras Top 100 van 2017,  dat bestaat uit twee delen: een lounge- en een à-la-cartegedeelte, beide met zicht op de rivier de Vecht. De één lekker informeel en laagdrempelig met loungestoelen en -banken, de ander iets chiquer met gedekte tafels van hout en staal.

terrasmeubilair

Het terras van Slangevegt.

Benut de ruimte optimaal

Het is belangrijk om de vierkante meters van je terras optimaal te gebruiken. Als je weinig ruimte hebt, zou je voor compacte meubelen kunnen kiezen. Reken in dat geval minimaal 1 vierkante meter per persoon. Een meer royale zit vraagt om minimaal 1,5 vierkante meter per persoon. Dit is inclusief looplijnen. Met het onderstaande schema geeft Satelliet Meubelen een indicatie van de gemiddelde ruimte per gast inclusief tafel, stoel en loopruimte.

Ruimte die gast nodig heeft per bedrijfstype

 • Café                                            1 tot 1,25 m2
 • Eenvoudig restaurant             1, tot 1,25 m2
 • Middenklasse restaurant       1,25 tot 1,75 m2
 • Luxe restaurant                       1,50 tot 2 m2
 • Cafetaria                                   0,90 tot 1,10 m2
 • Bedrijfsrestaurant                  1 tot 1,50 m2

Terrasstoelen en -tafels voor de vierkante meter

Voor 1,00 m2 kun je kiezen voor korte zit zonder arm, compacte setjes, kleine tafels en krukken en statafels. Voor 1,50 m2 kun je kiezen voor een royale zit met arm, comfortabele setjes, veel plaats op tafel en loungesets. Terrastafels zoeken qua afmeting de gulden middenweg. De tafels van drinkterrassen, veelal 60 centimeter doorsnede, en van eetterrassen (‘80 diameter’) versmelten tot een multifunctionele tafel waaraan de gast kan eten én drinken. Het gangbare formaat verschuift daardoor naar een diameter van 70 centimeter. Veel gemeenten streven naar uniformiteit op terrassen, zeker op pleinen waar meerdere terrassen aaneengeschakeld zijn.

Verdiep je in de terrastrends

Natuurlijk is ook het terras onderhevig aan trends. De horecaterrassen die we in 2018 zien, hebben flair en een persoonlijke touch. De terrassen vormen vaak een eclectische mix van kleuren, materialen en stijlen. Naast functioneel en comfortabel zijn terrassen dynamisch, speels en persoonlijk. Rotan, designmeubilair van kunststof, banken en hoge zits zijn in. Een terras waar je een mix van stijlen ziet is bij Eigenwijs eten & drinken in Oostburg. Het is een mix & match van modern draadstaal meubilair en weerbestendige rotanlook stoelen, geïnspireerd op de sixties.

terrasmeubilair

Het terras van Eigenwijs eten & drinken.

 

Trends terrasmeubilair horeca 2018

 1. Eclectisch: niet één kleur, maar juist een mix van kleuren en stijlen op het terras.
 2. Stoelen worden in verschillende soorten, materialen en kleuren gecombineerd.
 3. Terrasmeubilair is functioneel én comfortabel.
 4. Weerbestendige rotanlook stoelen zijn in trek.
 5. Designmeubilair van kunststof sieren terrassen in 2018.
 6. Banken en hoge zits gaan we veel zien op het terrassen. Ze zorgen voor het ‘wij-gevoel’.
 7. Terras is steeds meer een verlengstuk van het interieur: buiten wordt binnen.
 8. Zwart als hoofdkleur blijft populair, maar wordt steeds vaker gecombineerd met kleur.
 9. De horecaondernemer toont meer lef bij de inrichting van het terras. De inrichting wordt persoonlijker en dynamischer. Ze zijn speels en hebben flair.

Terrasstoelen: materiaal

Er zijn diverse type terrasstoelen gemaakt van uiteenlopend materiaal. Bijna alle horeca terrasstoelen zijn stapelbaar. Dat is handig om de stoelen na gebruik op te bergen op beperkte ruimte. Stapel de stoelen niet te hoog en ga niet slepen met de stapel stoelen.

De rieten terrasstoel Kurhaus van Goos Horeca heeft een bijna niet van echt te onderscheiden rotan uiterlijk.

Rotan terrasstoelen
Je ziet ze steeds meer opduiken, de terrasstoel van rotan. Ook kunststof stoelen met rotanlook zijn populair.

Vlechtwerk terrasstoelen
Ook de vlechtwerk terrasstoelen zijn nog in trek. Deze vertrouwde terrasstoelen bieden optimaal zitcomfort en zijn onderhoudsvrij.

Aluminium terrasstoelen
Aluminium is stevig, onderhoudsvrij én weerbestendig. Deze terrasstoelen hebben vaak een strak design. Ze zijn leverbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Aluminium is eenvoudig te reinigen met water en een doek. Aluminium stoelen moeten bij voorkeur in de winter wel opgeslagen worden om vocht en kou geen kans te geven.

Kunststof terrasstoelen
Naast het feit dat kunststof onderhoudsvrij is, is het grote voordeel van kunststof dat het kleurrijk is. Er kan makkelijk met kleur en uitvoering gecombineerd worden om zo een speels en vrolijk effect te creëeren.

terrasmeubilair

De net-stoel van Kaja.

Kaja introduceert de kunststof terrasstoel ‘Net’. Deze stoel heeft een Italiaans design en is stapelbaar. Net-stoelen van Kaja zijn verkrijgbaar in zes kleuren: zwart, wit, grijs, groen, rood en geel. De stoelen zijn gemaakt van polypropyleen en leverbaar in diverse uitvoeringen.

Bamboe

Bamboestoelen zijn eenvoudig te reinigen, stevig en duurzaam. De meeste bamboe is UV-, vochtresistent  en waterbestendig waardoor het zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.

Terrasbanken

Banken vormen een blikvanger op het terras. Nadat je in de horecainterieurs de laatste jaren steeds vaker opdoken, zie je ze nu ook steeds meer op horecaterrassen.

Terrasmeubilair horeca: Monopole

De slangenbank van Beach Hotel Monopole in Harderwijk. Aan beide zijden van de bank zijn zitjes. Meubilair: Satelliet.

Terrasmeubilair horeca: kussens

Kussens zijn er natuurlijk in heel veel verschillende kleuren. Horecakussen.nl is gespecialiseerd in buitenkussens op maat gemaakt voor elk type terrasmeubilair horeca. Nieuw in het assortiment zijn waterdichte kussens. Deze kussens kunnen dus bij regen gewoon buiten blijven liggen. De stof verkleurt niet, is eenvoudig te reinigen, wasbaar en ongevoelig voor schimmelvorming.

Om het terrasseizoen te verlengen zijn er sinds enkele jaren verwarmde kussens verkrijgbaar. Leverancier Stoov heeft naast de verwarmde zitkussens nu ook een verwarmde zitting met zit-en rugverwarming voor de horeca: Big Hug. Deze verwarmde overlay is voorzien van infrarode zit- en rugverwarming. De verwarmde overlay heeft een ingebouwde accupack die je tot 3 uur warmhoudt. De optionele upgrade van de accupack naar 4000 mAh houdt de gast tot wel 6 uur warm. Als dat niet voldoende is, plug je de oplader in. De Big Hug van Stoov schakelt na 30 minuten een warmtestand terug.

Horecakussens.nl presenteert verschillende kussens met de sit & heat-techniek, waaronder terrasstoel-, zit- en loungekussens. In de op maat gemaakte kussens zit een sensor die de verwarming inschakelt zodra een gast gaat zitten. Wanneer de gast de zitplaats verlaat, gaat de verwarming na twee minuten automatisch uit. Per verwarmde zitplaats is er een bedieningsknop, de gast kan zelf de warmte instellen, hoger, lager of uit. Verwarming werkt door middel van een batterij of netstroom.

Terrastafels: stevig en stabiel

Tafels op het horecaterras moeten stevig en stabiel zijn. Ze moeten tegen een stootje kunnen. Ook tafels en tafelbladen met aparte onderstellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen en hoogtes. Daarnaast zijn de ideale terrastafels vrijwel onderhoudsvrij en weerbestendig. Veel terrasmeubilair moet in de winter worden opgeslagen. Dan is het handig dat het tafelblad 90 graden kan kantelen. Op die manier kunnen  terrastafels efficiënt worden opgeslagen.

Een wiebelende tafel is voor veel gasten een grote ergernis. Controleer zo nu en dan of tafels niet wiebelen. Veel tafels hebben poten die in hoogte verstelbaar zijn. Een bierviltje is een handige tijdelijke oplossing, maar zorgt ook voor rommel. Homint heeft met de Brava en de Nadine twee zelfstabiliserende onderstellen in het assortiment. In de kleuren zilver en zwart passen deze onder vrijwel iedere tafel. De klapbare variant is ‘nestbaar’. De tafels stabiliseren zichzelf door de tafel neer te zetten en even stevig op het blad te drukken. De poten kunnen een hoogte overbruggen van circa 15 millimeter.

De Flat Equalizers van Euroseat bieden personeel de mogelijkheid om tafels te stabiliseren met één druk op het tafelblad. De Equalizers   vervangen de bestaande tafelvoetjes en passen zich aan tot 6 mm ongelijkheid en vergrendelen automatisch om de tafel te stabiliseren. De Flat’s kunnen ook tafelbladen uitlijnen. Door het tafelblad te kantelen of op te tillen in de richting van de aangrenzende bovenkant van een andere tafel, passen de hydraulische tafelvoetjes zich aan, waardoor er een uitgelijnd oppervlak wordt gecreëerd.

Reageer op dit artikel